Συμφωνία για τη συγχώνευση της θυγατρικής της στη Σερβία Eurobank a.d. Beograd με την Direktna Banka a.d. Kragujevac, διά απορροφήσεως της δεύτερης, υπέγραψε ο όμιλος Eurobank

Πρόκειται για την πρώτη επεκτατική κίνηση στο εξωτερικό που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, με την απόκτηση πιστωτικού ιδρύματος που δεν ανήκει σε εγχώριο όμιλο.

Το νέο σχήμα («Eurobank Direktna») θα έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 δισ. ευρώ, συνολικά ίδια κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ και, μετά την πλήρη υλοποίηση των εκτιμώμενων συνεργειών, προ προβλέψεων και καθαρά κέρδη άνω των 50 εκατ. ευρώ και 35 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Τα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται κατά 3% μετά την υλοποίηση των συνεργειών. Το μερίδιο αγοράς της ενοποιημένης τράπεζας θα υπερβεί το 6,5%, βάσει συνολικών δανείων, καθιστώντάς την έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα στη Σερβία.

Η μετοχική σύνθεση

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Eurobank θα ελέγχει περίπου το 70% της ενοποιημένης τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Direktna θα κατέχουν το υπόλοιπο 30%.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει και την καταβολή μερίσματος/επιστροφής κεφαλαίου στην Eurobank.

Και τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη, ενσωματώνοντας φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης που θα επιτρέψουν στην συνενωμένη τράπεζα να χρηματοδοτήσει τη σερβική οικονομία και να αναπτυχθεί κερδοφόρα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, η συναλλαγή συνάδει με τη στρατηγική της για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στις χώρες όπου έχει παρουσία ο Όμιλος και περαιτέρω ανάπτυξη με συμπληρωματικές εξαγορές και φιλικές συγχωνεύσεις.

O κ. Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Οperating Οfficer (COO) & Επικεφαλής των Διεθνών Δραστηριοτήτων της Eurobank, δήλωσε σχετικά πως με «η συγχώνευση των δύο τραπεζών στη Σερβία επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός πολύ ισχυρότερου, μεγαλύτερου και δυναμικού τοπικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η συναλλαγή συνάδει με τη στρατηγική της Eurobank για περαιτέρω επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων της και τη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους μετόχους της μέσω στοχευμένων εξαγορών, συγχωνεύσεων ή κοινοπραξιών».

Τόνισε επιπλέον πως «είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με δύο εξαιρετικούς Σέρβους επιχειρηματίες, τον Andrej και τον Bojan, και είμαστε σίγουροι για την επιτυχία των φιλόδοξων σχεδίων μας στη Σερβία. Η συγχώνευση της Eurobank Serbia με την Direktna έχει ουσιαστικά πλεονεκτήματα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της ενοποιημένης τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των πελατών λιανικής όσο και των πελατών επιχειρηματικής τραπεζικής, των καταθετών, των υπαλλήλων και των ρυθμιστικών αρχών».

Ο κ. Andrej Jovanović και ο κ. Bojan Milovanović, μέτοχοι της Direktna, σχολίασαν:

«Αυτή η συγχώνευση αποτελεί μια ξεκάθαρη ευκαιρία για ενίσχυση της κερδοφόρας ανάπτυξης που έχουμε επιτύχει με την Direktna. Πιστεύουμε ότι η Eurobank Direktna θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να επωφεληθεί από το ισχυρό θεσμικό υπόβαθρο και το μέγεθος που φέρνουν οι εταίροι μας από την Eurobank και από τη βαθιά μας γνώση της εγχώριας αγοράς.

Ο συνδυασμός των ανθρώπων και της εξειδικευμένης γνώσης μας θα καταστήσει την Eurobank Direktna μία τράπεζα επιλογής στη σερβική αγορά. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συμφωνία μας και ανυπομονούμε να ξεκλειδώσουμε όλες τις συνέργειες που θα φέρει αυτή η συγχώνευση».

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές και αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Η BNP Paribas ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Eurobank Serbia για την εν λόγω Συναλλαγή, ενώ η Milbank LLP, το δικηγορικό γραφείο Živković Samardžić και οι Moravčević Vojnović σε συνεργασία με τη Schoenherr παρείχαν νομική υποστήριξη και συνδρομή.

Η μόνη ελληνική τράπεζα στη Σερβία

Όπως αναφέρουν κύκλοι της τράπεζας, η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που διατηρεί παρουσία στη Σερβία, όπου στο παρελθόν είχαν θυγατρικές όλες οι σημερινές συστημικές τράπεζες.

Η ενίσχυση της Eurobank στην αγορά της Σερβίας έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων κινήσεων στη Βουλγαρία, όπου η θυγατρική της Eurobank εξαγόρασε το 2016 την Alpha Bank Bulgaria και το 2019 την Piraeus Bank Bulgaria.

Μετά τη συγχώνευση η νέα τράπεζα θα είναι η 7η στη Σερβία σε συνολικό ενεργητικό, 7η σε δάνεια και 8η στις καταθέσεις.

Θα διαθέτει, ενεργητικό άνω των 2 δισ. ευρώ, δανειακό χαρτοφυλάκιο άνω του 1,5 δισ. ευρώ και θα είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενη με περίσσεια ρευστότητας και καταθέσεις περίπου 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, τονίζουν ότι η Eurobank είναι η ελληνική τράπεζα με ισχυρές διεθνείς δραστηριότητες και διακριτή παρουσία στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια. Ο Όμιλος είναι παρών σε πέντε χώρες εκτός Ελλάδος (Βουλγαρία, Κύπρος, Σερβία, Λουξεμβούργο και Βρετανία). Έχει την 3η σε μέγεθος τράπεζα της Βουλγαρίας (Postbank) και την κορυφαία corporate bank στην Κύπρο (Eurobank Cyprus) και μια εξειδικευμένη στο private banking και το wealth management θυγατρική, την Eurobank Private Bank Luxembourg. 30% των βασικών εσόδων προ-προβλέψεων του Ομίλου, προέρχονται από τις παραπάνω διεθνείς δραστηριότητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις