Το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας όσον αφορά στις δόσεις που χορήγησαν ανά 100 άτομα στις αρχές του έτους.

Έξι μήνες αργότερα, και οι τρεις χώρες εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στις 10 πιο εμβολιασμένες χώρες – αλλά τα διαγράμματα με τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τάσεις μόλυνσης από Covid έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Έως τις 29 Ιουνίου, το 57,8% του πληθυσμού του Μπαχρέιν είχε εμβολιαστεί πλήρως και το 59,7% των κατοίκων του Ισραήλ είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid, σύμφωνα με το Our World in Data. Τα δεδομένα των ΗΑΕ για πλήρως εμβολιασμένα άτομα ενημερώθηκαν τελευταία φορά στις 20 Απριλίου, όταν το ποσοστό είχε ανέλθει στο 38,8%.

Ισραήλ

Μέχρι τις 29 Ιουνίου, το Ισραήλ είχε χορηγήσει 124 δόσεις εμβολίου ανά 100 άτομα

Τα νέα καθημερινά κρούσματα στη χώρα έπεσαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος εμβολιασμού και τα στοιχεία έδειξαν ότι οι λοιμώξεις παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σε χαμηλά διψήφια νούμερα για περισσότερο από ένα μήνα από τα τέλη Απριλίου. Αυτό συνέβη έως ότου εμφανίστηκε μια αναζωπύρωση στα τέλη Ιουνίου.

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα είναι υπεύθυνη για τα μισά περίπου νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον Ναντάβ Νταβίντοβιτς, πρόεδρο του Ισραηλινού Συλλόγου Ιατρών Δημόσιας Υγείας.

Ωστόσο, οι προσομοιώσεις προβλέπουν ότι ακόμη και με «ευρεία μετάδοση», θα υπάρξουν μόνο μερικές εκατοντάδες κρούσματα, δήλωσε στο CNBC. «Όχι όπως θα ήταν σαν ένα τρίτο κύμα», διαβεβαίωσε, αναφερόμενος στην έξαρση κρουσμάτων που σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

ΗΑΕ

Έως τις 29 Ιουνίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν χορηγήσει 153 δόσεις εμβολίου ανά 100 άτομα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατατάσσονται στην πρώτη θέση ως προς τις συνολικές δόσεις που έχουν χορηγηθεί ανά 100 άτομα, σύμφωνα με το Our World in Data. Ωστόσο, οι νέες μολύνσεις στη χώρα έχουν σταθεροποιηθεί πεισματικά περίπου στα 2.000 ημερησίως.

Τα κρούσματα έχουν πέσει από τα υψηλά ρεκόρ που αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο και μειώθηκαν προσωρινά στο επίπεδο των 1.000 το Μάιο.

Ωστόσο, σήμερα παραμένουν υψηλότερα από τα μέσα ημερήσια κρούσματα, περίπου 1.200, που αναφέρθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Καταστροφών Έκτακτης Ανάγκης των ΗΑΕ τον Μάιο ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει μια τρίτη δόση του εμβολίου Sinopharm της Κίνας. Αυτή η εξέλιξη προέκυψε εν μέσω αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου καθώς υπήρχαν αναφορές μολύνσεων σε άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις.

Η χώρα ανέφερε αργότερα ότι όσοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Sinopharm μπορούν να λάβουν Τρίτη δόση , με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ως «αναμνηστικ΄ξ», ανέφερε το Reuters.

Μπαχρέιν

Μέχρι τις 29 Ιουνίου, το Mπαχρέιν είχε χορηγήσει 124 δόσεις εμβολίου ανά 100 άτομα

Οι μολύνσεις στο Μπαχρέιν σημείωσαν ρεκόρ στα τέλη Μαΐου, παρόλο που οι εμβολιασμοί ήταν σε εξέλιξη στη χώρα.

Σύμφωνα με το Our World in Data, το βασίλειο ανέφερε 3.273 νέα κρούσματα στις 29 Μαΐου.

Σε αυτό το χρονικό σημείο, περισσότερα από 911.000 άτομα στο Μπαχρέιν είχαν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid. Να σημειωθεί ότι η χώρα έχει πληθυσμό περίπου 1,76 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σήμερα τα νέα ημερήσια κρούσματα έχουν μειωθεί σε εκατοντάδες.

Το Μπαχρέιν προσφέρει επίσης τρίτες δόσεις του εμβολίου της Sinopharm. Οι ενισχυτικές λήψεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech διατίθενται στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως αυτές άνω των 50 ετών, τρεις μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης Sinopharm.

Θάνατοι που αποδίδονται στην Covid-19
Tα κρούσματα ωστόσο δεν είναι ο μόνος δείκτης της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με τον κορωνοϊού σε μια χώρα και οι εμβολιασμοί δεν είναι ο μόνος παράγοντας που διαδραματίζει σοβαρό ρόλο.

Εκτός από τον εμβολιασμό, τα δημογραφικά στοιχεία μιας χώρας και τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid παίζουν επίσης ρόλο στη σοβαρότητα της ασθένειας και στο πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός.

Οι θάνατοι στο Ισραήλ και τα ΗΑΕ μειώθηκαν και παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ καθημερινά οι νέοι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό ανά εκατομμύριο στο Μπαχρέιν έφθασαν τους 17 τον Ιούνιο.

Ημερήσιος αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο το 2021 για Μπαχρέιν, HAE, Ισραήλ

Οι επιδημίες στις χώρες της Μέσης Ανατολής δεν είναι ανησυχητικές, δήλωσε ο Paul Tambyah, πρόεδρος της Ασιατικής Ειρηνικής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοίμωξης.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε πολύ», είπε στο CNBC. «Η πλειοψηφία, ή τουλάχιστον ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων έχουν αναφερθεί σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί». «Το κύριο ζήτημα είναι ότι δεν φαίνεται να μπορούμε να ξεφύγουμε χωρίς να εμβολιάσουμε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού», κατέληξε.

Mε πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».