Με άγριες διαθέσεις άρχισε το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να κάνουν την εμφάνισή τους σχεδόν παντού και με όλες τις μορφές –καύσωνες, τροπικές καταιγίδες, ξηρασίες και τυφώνες- με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί τον κοινό παρανομαστή.

Οι ακραίες θερμοκρασίες στην Κίνα, σε συνδυασμό με την έλλειψη υδροηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε μπλακάουτ σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές πόλεις της χώρας τον Ιούνιο. Μια σπάνια και βραχείας διάρκειας υποτροπική καταιγίδα εμφανίστηκε στις ακτές της Αργεντινής και της Ουρουγουάης, καύσωνας ταλαιπωρεί τον Καναδά και τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ η ξηρασία πλήττει όλες τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ αφήνοντάς τις στο έλεος των δασικών πυρκαγιών.

Όλα αυτά δείχνουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ενώ οι μετεωρολόγοι γνώριζαν εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν βίαιο, η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή καθώς τα ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται. Περισσότερα από 60 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του καύσωνα στο Ορεγκον και άνω των 300 χάθηκαν στη Βρετανική Κολούμπια. Οι ΗΠΑ είναι επικεφαλής των οικονομικών ζημιών από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, με σύνολο 944,8 δις δολάρια από το 1998 μέχρι το 2017. Η Κίνα έρχεται δεύτερη με 492,2 δις δολάρια και η Ιαπωνία Τρίτη με 376,3 δις, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν στις ΗΠΑ 45,4 δις δολάρια ετησίως από το 1980 μέχρι το 2021. Συνολικά, καταγράφηκαν δύο δωδεκάδες καταστροφές με ζημιά 1 δις δολαρίων εκάστη το 2020, οι  οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 262 ανθρώπων με κόστος 96,4 δις δολάρια. Η συχνότητα τέτοιων φαινομένων αυξάνεται σταθερά.

Τα αίτια πίσω από αυτά το γεγονότα γίνονται ξεκάθαρα και εμφανή: η κλιματική αλλαγή. Στην περίπτωση του τυφώνα που έπληξε την Τσεχία την προηγούμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, μια ψυχρή και βροχερή άνοιξη έδωσε τη σειρά της σε ένα καύσωνα τον Ιούνιο μεταφέροντας ενέργεια στην ατμόσφαιρα προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα. Επιστήμονες στο κρατικό ινστιτούτο μετεωρολογίας και γεωδυναμικής της Αυστρίας απέδωσαν αυτές τις θερμοκρασίες στην κλιματική αλλαγή. Ο κυκλώνας προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων. Οι ΗΠΑ δέχονται βαρύ πλήγμα, με τον «θόλο θερμοκηπίου» που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Βόρειου Ειρηνικού να επηρεάζει όλες τις δυτικές περιοχές της χώρας. Η έλλειψη πάγου από την Αρκτική, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να τροφοδοτεί αυτή την εξέλιξη. Ολόκληρος ο μηχανισμός ενισχύθηκε φέτος λόγω της εμφάνισης του φαινομένου La Nina στον Ειρηνικό.

«Λιγότερος πάγος στην περιοχή αυτή επιτρέπει στον ωκεανό να απορροφά περισσότερη θερμότητα το καλοκαίρι που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα το φθινόπωρο και τον χειμώνα,» υποστηρίζει η Τζένιφερ Φράνσις, επιστήμων στο Woodwell Climate Research Center για να προσθέσει ότι αυτή έξτρα θερμότητα τροφοδοτεί την ξηρασία. Σε 11 δυτικές πολιτείες, περισσότερο από το 98% του εδάφους είναι υπερβολικά ξηρό και η ξηρασία  πλήττει το 93% των περιοχών αυτών, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο των ανεξέλεγκτων δασικών πυρκαγιών. Μέχρι τις 29 Ιουνίου, περισσότερες από 30.000 δασικές πυρκαγιές είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ, 25% πάνω από τα περυσινά επίπεδα, καταστρέφοντας 1,4 εκατομμύριο εκτάρια.

Στην πλευρά του Ατλαντικού, οι άνθρωποι προετοιμάζονται για μια έντονη περίοδο τυφώνων. Ενώ το 2021 δεν προβλέπεται να φτάσει τον αριθμό-ρεκόρ των 30 καταιγίδων του 2020, η περίοδος αναμένεται να προκαλέσει περισσότερα από τον μέσο όρο των 14 συστημάτων. Πέντε ήδη εξελίσσονται στον Ατλαντικό. Την Πέμπτη, η τροπική καταιγίδα Ελσα σχηματίσθηκε περίπου 500 μίλια ανατολικά των νησιών Windward, που περιλαμβάνουν τη Γρενάδα και την Μαρτινίκα. Συνολικά, οι θερμοκρασίες νερού στον Ατλαντικό είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο. «Η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει τις δυσχέρειες των ανθρώπων που ζουν σε τέτοιες ευάλωτες κοινότητες,» δήλωσε ο Τομ Κότερ, αξιωματούχος στο Project HOPE, ανθρωπιστική οργάνωση με έδρα τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Smoke and flames are seen during the Sparks Lake wildfire at Thompson-Nicola Regional District, British Columbia, Canada, June 29, 2021, in this image obtained via social media. BC WILDFIRE SERVICE via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική έχει παγκόσμιο αντίκτυπο

Οι θερμοκρασίες ίσως κινηθούν σε ψηλότερα επίπεδα στις ΗΠΑ, την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Όμως, οι μεγαλύτερες διαφορές θα σημειωθούν στην Γροιλανδία και στην ακτογραμμή της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό, τάση που καταγράφει εδώ και αρκετά καιρό από τους επιστήμονες. Η ζέστη που επικρατεί στην Αρκτική ακτή είναι πρόβλημα, μια περιοχή που εξακολουθεί να διατηρεί κάποιο πάγο και η πολύ ζεστή ακτή μεταφέρει το ρεύμα αέρος προς το βορά. Επειδή ο βοράς είναι τόσο ζεστός, η διαφορά μεταξύ θερμοκρασιών εκεί και στον ισημερινό είναι μικρότερη απ΄ ότι συνήθως, γεγονός που εξασθενεί τα καιρικά πρότυπα. Η περιοχή ανάμεσα στον πόλο και τον ισημερινό είναι νεκρή ζώνη γιαυτό και οι θόλοι θερμότητας παγιδεύονται εκεί. Οι θόλοι θερμότητας είναι βουνά υψηλής πίεσης που προκαλούν ακραίες θερμοκρασίες, κάτι που βιώνουν ακόμη οι περιοχές του Καναδά και των βορειοδυτικών πολιτειών στις ΗΠΑ (στην πολιτεία της Ουάσιγκτον η θερμοκρασία εδάφους άγγιξε τους 69 βαθμούς Κελσίου).  Δεν είναι μόνο ο Καναδάς και οι ΗΠΑ που υποφέρουν. Η Μόσχα κατέγραψε την πιο θερμή ημέρα του Ιουνίου από την εποχή του Τσάρου Νικολάου του Β’. Η Ταιβάν γνωρίζει επίσης τη χειρότερη ξηρασία, ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η θερμοκρασία ανέβηκε στους 52 βαθμούς Κελσίου. Θόλος θερμότητας σχηματίζεται πάνω από την Κασπία Θάλασσα. Η Κίμπερλι Μακμάχον, αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας καιρού αποκαλεί τη ζέστη που πλήττει το βόρειο ημισφαίριο «σιωπηλό δολοφόνο» αφού δεν έχει τη μορφή ενός τυφώνα ή καταιγίδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών
Green |

Πώς το σύστημα δικαιωμάτων άνθρακα πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που απαλλάσσονται από τέλη και τα δωρεάν δικαιώματα που δίνονται στους αερομεταφορείς, μεγάλο μέρος των πτήσεων δεν καλύπτεται από το σύστημα