Αυξάνονται οι τοποθετήσεις στελεχών της ΕΚΤ για το ακανθώδες ζήτημα του πληθωρισμού και της στάσης που θα πρέπει να κρατήσει η Τράπεζα, λίγα 24ωρα πριν την έκτακτη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει το… κονκλάβιο με θέμα την πρώτη από το 2003 ριζική ανανέωση των στρατηγικών στόχων της ΕΚΤ.

Η συνάντηση, η δεύτερη μετά την ανάλογη συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη στα μέσα Ιουνίου, θα ξεκινήσει με δείπνο του συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη, αλλά η συζήτηση θα παραταθεί την επόμενη ημέρα και ενδεχομένως και την Πέμπτη.

Αν και η έκτακτη συνάντηση έχει να κάνει με την ανανέωση της συλλογικής στρατηγικής της Τράπεζας, μια συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο και όχι με τις τρέχουσες επιλογές στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη παίρνουν θέση πάνω στο ακανθώδες ζήτημα του πληθωρισμού και των συνεπειών της συνεχούς αύξησης των τιμών κοντά ή και πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας του 2%.

Σνάμπελ: Αστήρικτοι οι φόβοι για τον υψηλό πληθωρισμό

Για παράδειγμα, σε σημερινές δηλώσεις της η Γερμανίδα οικονομολόγος και εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου, Ίζαμπελ Σνάμπελ, υιοθέτησε μια σχετικά μετριοπαθή θέση σχολιάζοντας, σύμφωνα με το Bloomberg, πως η προσωρινή εκτίναξη του πληθωρισμού είναι «αναγκαία και αναλογική» με την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα υποστήριζε πως υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις πως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται με τον τωρινό όριο-στόχο της ΕΚΤ που θέλει τον πληθωρισμό κοντά, αλλά λίγο κάτω, από το 2%, οπότε η διατήρηση των νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης είναι αναγκαία για τη επίτευξη του στόχου αυτού.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να ξεφύγει τελικά από το πλαίσιο της χαμηλής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού που κυριαρχούν στο μακροοικονομικό της τοπίο για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας». Μάλιστα απέρριψε ως «αστήρικτους» τους φόβους περί υπερβολικής διόγκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, συμφωνώντας με τις μετριοπαθείς φωνές που θέλουν τις πιέσεις αυτές να καταλαγιάζουν από την ερχόμενη χρονιά.

Με την τοποθέτηση αυτή η κυρία Σνάμπελ ουσιαστικά δείχνει να συμφωνεί με τα μέλη του συμβουλίου που στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης ενός στόχου μέσου όρου στο 2%, που θα επιτρέπει στην Τράπεζα να είναι ευέλικτη και ανεκτική σε περιόδους αύξησης του πληθωρισμού μετά από περιόδους χαμηλών τιμών, όπως κάνει δηλαδή και η Fed.

Μια τοποθέτηση που βρίσκει αντίθετους τους σκληροπυρηνικούς που ήδη έχουν πάρει… αμπάριζα τις τελευταίες ημέρες και διαμαρτύρονται για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άνοδο των τιμών, πιέζοντας έτσι να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και κατόπιν σταδιακά της αύξησης των επιτοκίων.

Επιμένουν οι σκληροπυρηνικοί 

Το… αρχιγεράκι της Bundesbank, ήτοι ο πρόεδρος της Γενς Βάιντμαν, σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε πως η διατήρηση των μέτρων στήριξης σε ένα διάστημα αυξημένου πληθωρισμού θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ΕΚΤ.

Αναλόγως σε σημερινές του δηλώσεις σε ολλανδική εφημερίδα, ο ομοϊδεάτης του διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, ακολούθησε στην ίδια γραμμή δηλώνοντας πως η Τράπεζα δεν πρέπει να υπερτιμήσει τη δυνατότητα της να προσδιορίσει το κατά πόσο η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι, πράγματι, προσωρινή ή όχι.

Τάχθηκε δε, ανοιχτά κατά της παράτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων πέραν του Μαρτίου του 2022, όπως έχει συμφωνηθεί, αν και βέβαια ανάμεσα στους συναδέλφους του δεν λείπουν και αυτοί που θέλουν η συζήτηση για την έναρξη του tapering να ξεκινήσει νωρίτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή