Στην πιθανότητα η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει λίγο-λίγο στον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η συνήθως μετριοπαθής επικεφαλής της San Francisco Fed Μέρι Ντάλι, αναγνωρίζοντας πως η αμερικανική οικονομία κινείται εξαιρετικά καλά.

«Είναι αποδεκτό να αρχίσουμε να μελετάμε το tapering αργότερα, μέσα στη χρονιά, ή στις αρχές του επόμενου έτους» σχολίασε η κυρία Ντάλι, μιλώντας στο Associated Press, επισημαίνοντας πως βλέπει την αμερικανική οικονομία να έχει αρχίσει να λειτουργεί εξαιρετικά καλά και να μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της, επιτρέποντας έτσι στην κεντρική τράπεζα να αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης. Αν και παραδέχτηκε πως «το χρονοδιάγραμμα εξελίσσεται».

Οι Αμερικανοί τραπεζίτες μοιάζουν και οι ίδιοι έκπληκτοι για την ταχεία ενδυνάμωση της αμερικανικής ανάκαμψης, χάρη βεβαίως στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά και τα μεγάλα πακέτα στήριξης που δρομολόγησε η κυβέρνηση, τόσο η τρέχουσα όσο και η προηγούμενη. Αυτό αναπόφευκτα έχει ανοίξει την συζήτηση στους κόλπους της αγοράς, αλλά και της κεντρικής τράπεζας, για το πώς και αν θα ξεκινήσει το tapering, ίσως νωρίτερα από ότι αναμενόταν. Θυμίζουμε πως σύμφωνα το τωρινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ανέρχεται στα 120 δισ. δολάρια το μήνα.

Κάποια μέλη του συμβουλίου, σε δηλώσεις τους έχουν εμφανιστεί να θεωρούν πως το tapering πρέπει να ξεκινήσει σχετικά γρήγορα για να αφήσει χώρο στην πιθανότητα η Fed να πρέπει να ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια, ίσως και από την επόμενη χρονιά.

Η ίδια η κυρία Ντάλι, θεωρεί πως δεν υπάρχει βιασύνη για κάτι τέτοιο, ήτοι για την αύξηση των επιτοκίων, ειδικά με δεδομένη και την εικόνα της αγοράς εργασίας. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη κοντά στους στόχους μας για πλήρη απασχόληση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή