Μεταξύ των τριών κορυφαίων κρατικών επενδυτικών fund εκτοξεύτηκε το Kuwait Investment Authority (ΚΙΑ), με περιουσιακά στοιχεία-ρεκόρ ύψους 700 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Μια εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στα κέρδη που αποκόμισε από τις επενδύσεις του σε αμερικανικές μετοχές.

Το κρατικό fund του αραβικού κράτους, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει την προετοιμασία της χώρας στη ζωή της μετά το πετρέλαιο, είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους 670 δισ. δολαρίων κατά το τέλος του περσινού δημοσιονομικού έτους, στις 31 Μαρτίου. Τότε είχε ήδη καταγράψει μια σημαντική άνοδο κατά 33%, συμπληρώνοντας μια πενταετία συνεχούς ενδυνάμωσης που ξεπέρασε σε όγκο τα συνολικά πετρελαϊκά έσοδα της χώρας για το ίδιο διάστημα.

Ενδεικτικά, τα πετρελαϊκά έσοδα του Κουβέιτ ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα 66,7 δισ. δηνάρια τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αν και το fund μετρά επενδύσεις σε διάφορους κλάδους, σε όλο τον κόσμο, η ενδυνάμωση του οφείλεται στο γεγονός πως πάνω από τις μισές από τις επενδύσεις του εντοπίζονται στις ΗΠΑ και σε αμερικανικές μετοχές, οι οποίες έχουν ανέβει εντυπωσιακά κυρίως από το δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς. Ενδεικτικά ο S&P 500 μέτρησε κέρδη άνω του 8% το τελευταίο τρίμηνο, συμπληρώνοντας το πέμπτο συνεχόμενο κερδοφόρο τρίμηνο του.

Στα επίπεδα αυτά το ΚΑΙ, που διαχειρίζεται επίσης το General Reserve Fund του κρατιδίου, ξεπέρασε σε περιουσιακά στοιχεία το Abu Dhabi Investment Authority, ήτοι το fund του Άμπου Ντάμπι που θεωρείτο το μεγαλύτερο της περιοχής με περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 649 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του SWF Institute.

Σύμφωνα με το SWF Institute, στην πρώτη θέση παγκοσμίως παραμένει το κρατικό fund της Νορβηγίας με περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων ακολουθούμενο από το κινεζικό China Investment Corporation, με assets αξίας ενός τρισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή