Ο κόσμος γνώριζε εδώ και μήνες ότι η προσπάθεια της Κίνας να κυνηγήσει την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος θα οδηγούσε περισσότερο από το 50% όσων ασχολούνται με την εξόρυξη bitcoin στο να εργάζονται κρυφά. Τώρα που αυτό συνέβη, ο αλγόριθμος του bitcoin προσαρμόστηκε ανάλογα ώστε να διασφαλιστεί ότι η παραγωγικότητα θα διατηρηθεί. Η προσαρμογή αυτή –που τέθηκε σε ισχύ σήμερα το πρωί- επίσης σημαίνει ότι η επιχείρηση εξόρυξης θα γίνει πιο επικερδής για όσους παραμένουν online.

«Αυτό είναι είναι πάρτι τζίρου,» δήλωσε ο μηχανικός εξόρυξης bitcoin Μπράντον Αρβανάγκι, για να προσθέσει: «Ξαφνικά, οι miners κατέχουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, που σημαίνει ότι κερδίζουν περισσότερα bitcoin καθημερινά.»

Ευκολότερη η εξόρυξη

Η εξόρυξη γίνεται με ένα πρόγραμμα που τρέχει στο κομπιούτερ και προσπαθεί να επιλύσει ένα γρίφο πριν προλάβει άλλος. Η επίλυση του γρίφου ολοκληρώνει ένα μπλόκ, μια διαδικασία που δημιουργεί νέα bitcoin και ανανεώνει το ψηφιακό ημερολόγιο διατηρώντας το ιστορικό όλων των συναλλαγών bitcoin.

Η Κίνα ήταν για πολύ καιρό το επίκεντρο της εξόρυξης bitcoin, καλύποντας το 65%-75% της παγκόσμιας δραστηριότητας. Όμως, η κυβέρνηση του Πεκίνου αποφάσισε να κυνηγήσει την εξόρυξη, ουσιαστικά απαγορεύοντας τη δραστηριότητα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του δικτύου bitcoin, έχουμε το πλήρες κλείσιμο της εξόρυξης σε μια γεωγραφική περιοχή που επηρεάζει άνω του 50% του δικτύου,» δήλωσε ο Ντάριν Φάϊνσταϊν, ιδρυτής του Blockcap and Core Scientific.

Περισσότερο από το 50% της συλλογικής υπολογιστικής δύναμης στην εξόρυξη bitcoin παγκοσμίως χάθηκε από τον Μάιο όταν η διαδικασία είχε κορυφωθεί.

Η εξόρυξη από λιγότερους ανθρώπους σημαίνει ότι λιγότερα μπλόκ επιλύονται σε καθημερινή βάση. Τυπικά, χρειάζονται περίπου 10 λεπτά της ώρας για να ολοκληρωθεί ένα μπλοκ, όμως ο Φάϊνσταϊν δήλωσε στο CNBC ότι το δίκτυο bitcoin επιβράδυνε τους χρόνους στα 14-19 λεπτά. Αυτό είναι ακριβώς γιατί το bitcoin επα-υπολογίζεται κάθε 2106 μπλοκ, ή περίπου κάθε δύο εβδομάδες, αλλάζοντας τους κανόνες εξόρυξης. Από σήμερα, ο κώδικας bitcoin αυτόματα καθιστά περίπου 28% λιγότερο δύσκολη την εξόρυξη –ιστορική πτώση για το δίκτυο- επαναφέροντας τους χρόνους ολοκλήρωσης ενός μπλοκ στα 10 λεπτά. Ο αλγόριθμος του bitcoin είναι προγραμματισμένος να διαχειρίζεται μια αύξηση ή μείωση των μηχανών εξόρυξης, σύμφωνα με τον Μάικ Κόλιερ, της Foundry. «Είναι μια αυτορυθμιζόμενη αγορά που δεν χρειάζεται εξωτερική επιτροπή που θα καθορίζει το τι κάνει. Είναι μια πολύ ισχυρή ιδέα,» τόνισε.

Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι όποιος ασχολείται με την εξόρυξη θα δει μια σημαντική αύξηση της κερδοφορίας και πιο προβλέψιμο τζίρο. «Ολοι μοιράζονται τα ίδια οικονομικά και το ίδιο δίκτυο, γιαυτό και όσοι συμμετέχουν στη εξόρυξη θα δουν μια αύξηση του τζίρου τους,» δήλωσε ο Κέβιν Ζάνγκ, πρώην στέλεχος της Greenridge Generation, του πρώτου μεγάλου αμερικανικού εργοστασίου που άρχισε την εξόρυξη bitcoin σε μεγάλη κλίμακα. Ο Ζανγκ εκτιμά ότι θα υπάρχουν έσοδα 29 δολαρίων ημερησίως για όσους χρησιμοποιούν την τελευταία γενιά εξόρυξης Bitmain, έναντι 22 δολαρίων που ήταν πριν την αλλαγή. Μακροπρόθεσμα, παρότι το εισόδημα μπορεί να μεταβληθεί λόγω της διακύμανσης του νομίσματος, ο Ζανγκ επισημαίνει ότι τα έσοδα εξόρυξης υποχώρησαν κατά 17% από την κορύφωση της αγοράς τον Απρίλιο, ενώ η τιμή του κρυπτονομίσματος υποχώρησε κατά περίπου 50% στο ίδιο διάστημα. «Περιμένουμε αύξηση τζίρου και κερδών στο προβλεπόμενο μέλλον. Πρόκειται για ένα απρόσμενο δώρο στο δίκτυο,» ανέφερε ο Φάϊνσταϊν.

Οσοι χρησιμοποιούν εξοπλισμό νέας γενιάς θα είναι οι περισσότερο κερδισμένοι. Ο Φάϊνσταιϊν δήλωσε ότι ο περισσότερος εξοπλισμός που λειτουργούσε στην Κίνα ήταν παλαιάς γενιάς, ανεπαρκής και με πολύ μικρότερα περιθώρια κέρδους.

Εξάμηνη έξαρση

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει το έλλειμμα της συνδυασμένης ισχύος που απαιτείται για την εξόρυξη. Εμπειρογνώμονες της αγοράς υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό το Πεκίνο να αλλάξει πολιτική και να έχουμε μόνο βραχυπρόθεσμη διακοπή. Εάν όχι, οι ίδιοι κύκλοι συμφωνούν ότι θα χρειαστούν 6-15 μήνες για την μετανάστευση αυτού του αδρανούς εξοπλισμού. Οι κινέζοι αναζητούν παγκοσμίως μέρη για να βάλουν τα μηχανήματά τους ξανά στην πρίζα. Και αυτά τα μέρη είναι περιορισμένα προς το παρόν.

Η αγορά ήδη αντιμετώπιζε πρόβλημα πριν την απόφαση της Κίνας να διακόψει την εξόρυξη λόγω της έλλειψης υποδομής για να στεγάσει τη νέα γενιά εξοπλισμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν να βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να απορροφήσουν αυτό το δυναμικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC εταιρείες εξόρυξης των ΗΠΑ ήδη υπογράφουν συμφωνίες για να φέρουν σε αμερικανικό έδαφος τους άστεγους της τεχνολογίας Bitmain. Η εξόρυξη bitcoin ανθεί στις ΗΠΑ καθώς υποστηρίζεται από επιχειρηματικά κεφάλαια με αποτέλεσμα η χώρα να αποκτά πλεονέκτημα έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News