Με μειωμένη τη «στοίβα των συσσωρευμένων αιτήσεων», κατά 45.722 αιτήματα συνταξιοδότησης (μείωση 25,64%), εισέρχονται στην δύσκολη διαδικασία της επίλυσης των εκκρεμών συντάξεων, οι πιστοποιημένοι δικηγόροι, οικονομολόγοι και λογιστές.

Ήδη, τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ δείχνουν συνεχή αποκλιμάκωση του προβλήματος από τον Σεπτέμβριο του 2020 και εντεύθεν. Μέχρι τον Απρίλιο του 2021 οι αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είχαν μειωθεί κατά 45.722 από 178.327 τον προηγούμενο Σεπτέμβριο σε 132.605 τον Απρίλιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή αποτελεί έργο των υπαλλήλων του e – ΕΦΚΑ, οι οποίοι υπο αντίξοες συνθήκες προσπαθούν αν ανταποκριθούν στο μεγάλο πρόβλημα που έχει – κυριολεκτικά – γονατίσει το ταμείο.

Πάντως εντός του καλοκαιριού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να ξεκινήσει η απονομή συντάξεων από ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές με στόχο την αποσυμφόρηση του συστήματος, και την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα την πρόσφατη υπουργική απόφαση, που ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης, εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των ιδιωτών, που θα αναλάβουν το αντίστοιχο έργο, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να είναι σε θέση να εκδίδουν συντάξεις, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Η επιμόρφωση των πιστοποιούμενων επαγγελματιών θα παρέχεται από τον e-ΕΦΚΑ χωρίς αντάλλαγμα, ενώ επιτρέπεται η παροχή εκπαίδευσης και από ιδιωτικούς φορείς. Η επιμόρφωση θα καλύπτει τη σχετική νομοθεσία (θεμελίωση σύνταξης, νομιμοποίηση χρόνου ασφάλισης και χρήση του στην απονομή σύνταξης), τη διαπίστωση του χρόνου ασφάλισης, τη διαπίστωση των οφειλών και τον υπολογισμό της σύνταξης. Ως φορέας πιστοποίησης ορίζεται ο e-ΕΦΚΑ, που έχει και την ευθύνη διεξαγωγής των εξετάσεων, της έκδοσης των βαθμολογιών και τήρησης του σχετικού μητρώου.

Οι αμοιβές των εκκαθαριστών

Πέραν αυτών το υπουργείο Εργασίας καθόρισε τα ποσά των αποζημιώσεων που θα λαμβάνουν – κατά περίπτωση – οι πιστοποιημένοι εκκαθαριστές. Συγκεκριμένα:

1. Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης, 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους.

2. Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών. Όπως και βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: Από 30 ευρώ εκάστη βεβαίωση.

3. Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής) 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.

4. Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax