Βαθαίνει η κρίση στους κόλπους του ΟΠΕΚ+ , με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να μην μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με τη στρατηγική της παραγωγής μαύρου χρυσού.

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα, η νέα τηλεδιάσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα φαίνεται ότι αναβάλλεται… Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Η ενεργειακή συμμαχία, που συχνά αναφέρεται ως ΟΠΕΚ +, κατάληξε την Παρασκευή σε μία πρόταση για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μεταξύ Αυγούστου και τέλους του έτους σε 400.000 βαρέλια ημερησίως. Πρότεινε επίσης να επεκταθούν οι υπόλοιπες περικοπές παραγωγής έως το τέλος του 2022.

Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέρριψαν αυτά τα σχέδια, εμποδίζοντας την επίτευξη συμφωνίας

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι υπουργοί του ΟΠΕΚ + θα συνομιλούσαν εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης στις 2 μ.μ. Ωστόσο, μετά από καθυστέρηση δύο ωρών, το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές είπε ότι η συνάντηση είχε αναβληθεί χωρίς να έχει καθοριστεί νέα ημερομηνία.

«Για εμάς, δεν ήταν μια καλή συμφωνία,» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών των ΗΠΑ Suhail Al Mazrouei, μιλώντας στο CNBC. Πρόσθεσε ότι ενώ τα ΗΑΕ ήταν πρόθυμα να υποστηρίξουν μια βραχυπρόθεσμη αύξηση της προσφοράς πετρελαίου, θέλει καλύτερους όρους έως το 2022.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya την Κυριακή, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman ζήτησε « συμβιβασμό και ορθολογισμό».

Ο ΟΠΕΚ +, στον οποίο κυριαρχούν οι παραγωγοί αργού στη Μέση Ανατολή, συμφώνησε να εφαρμόσει τεράστιες περικοπές στην παραγωγή αργού το 2020 σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου όταν η πανδημία του κορωνοϊού συνέπεσε με ένα ιστορικό σοκ στη ζήτηση καυσίμων.

Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, στενό σύμμαχο των ΗΑΕ, ο ΟΠΕΚ + ξεκίνησε από τότε μηνιαίες συναντήσεις σε μια προσπάθεια πλοήγησης στην πολιτική παραγωγής.
Η διαμάχη έρχεται καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας περιμένουν με ανυπομονησία την κατεύθυνση της πολιτικής που είναι πιθανό να διαμορφώσει τις αγορές αργού σε επόμενο έτος .

Αρχή του τέλους για το καρτέλ;

Μια πιθανή αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου μέχρι τον Απρίλιο, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του αργού που έχουν ήδη ενισχυθεί κατά περίπου 50% φέτος.

Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει την παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αντίμετρα από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες καταναλώτριες χώρες κατά του καρτέλ που φοβούνται πως το πετρέλαιο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη.
Όπως εκτιμά το Bloomberg, η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα συμπιέσει μια ήδη σφιχτή αγορά, ενδεχομένως στέλνοντας τις τιμές του αργού ακόμα υψηλότερα.

Αλλά ένα πιο δραματικό σενάριο βρίσκεται επίσης στο παιχνίδι – η ενότητα του ΟΠΕΚ + μπορεί να καταρρεύσει εντελώς.

Όπως σε όλες τις διαπραγματεύσεις, και σε αυτή την περίπτωση δεν λείπουν οι μπλόφες. Στα τέλη του περασμένου έτους, το Αμπού Ντάμπι άφησε να διαφανεί ακόμα κι ότι θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ. Ενώ αυτή τη φορά τα ΗΑΕ δεν έχουν επαναλάβει την απειλή, κανείς ακόμη και στην καρδιά των συνομιλιών δεν είναι σίγουρος τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν τη Δευτέρα.

Η έξοδος από το καρτέλ σίγουρα θα πυροδοτούσε έναν πόλεμο τιμών – και σε αυτό το σενάριο όλοι χάνουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές