Η έκφραση πόλεμος πετρελαίου είχε πολλές δεκαετίες να ακουστεί στα γραφεία των χρηματιστών και αναλυτών, ενώ το ίδιο είχε γίνει και με τα μέσα ενημέρωσης. Ξαφνικά, τα τελευταία 24ωρα, ο κόσμος έχει στρέψει το βλέμμα του στη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ όπου οι αντιρρήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην πρόταση για αύξηση της μηνιαίας παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως στο διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου, επανέφεραν τις μνήμες της διένεξης Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας σχετικά με την παραγωγή, διένεξη η οποία σε συνδυασμό με την κατάρρευση της ζήτησης λόγω του κορονοϊού οδήγησαν προσωρινά τις τιμές του αργού πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος το 2020.

Μια πιθανή αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου μέχρι τον Απρίλιο, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του αργού που έχουν ήδη ενισχυθεί κατά περίπου 50% φέτος. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει την παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αντίμετρα από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες καταναλώτριες χώρες κατά του καρτέλ που φοβούνται πως το πετρέλαιο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη.

Οι άγνωστοι “Χ”

Υπάρχουν όμως κι άλλοι απρόβλεπτοι παράγοντες. Μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν μπορεί να φέρει νέο πετρέλαιο στις αγορές αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Η διασπορά του στελέχους Δέλτα οδηγεί κάποιες χώρες ξανά σε lockdowns, κάτι που ίσως επηρεάσει τη ζήτηση. Καθώς διπλωματικά κανάλια βοούν από κινητικότητα, η συμμαχία των 23 κρατών-μελών βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δοκιμασία που ξεπερνά τις τρέχουσες ισορροπίες και αυτό σημαίνει πως ίσως χρειαστεί πολιτική παρέμβαση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Οι τιμές πετρελαίου κυμαίνονται πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι στις διεθνείς αγορές. Αναλυτές θεωρούν ότι το σενάριο της έναρξης ενός πολέμου τιμών στο πετρέλαιο δεν είνα πολύ πιθανό, όμως οι τιμές του αργού σίγουρα θα εκτιναχθούν στα ύψη. Το τελευταίο διάστημα επανήλθε στις αγορές το σενάριο για πετρέλαιο στα 100 δολάρια/βαρέλι. Ενα “θετικό” αποτέλεσμα για τις τιμές πετρελαίου θα ήταν αν το καρτέλ παρέμενε στην αρχική συμφωνία -χωρίς αύξηση παραγωγής, σύμφωνα με την Ελίμα Κροφτ, επικεφαλής στρατηγικής στην RBC Capital Markets.

«Το πώς θα τελειώσει η συμφωνία μετράει για τις αγορές. Ενα θετικό αποτέλεσμα θα ήταν αν το καρτέλ απλά επέλεγε να διατηρήσει το αρχικό χρονοδιάγραμμα και έστελνε μήνυμα ότι θα κρατήσει την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα μέχρι τον Απρίλιο του 2022,” επισήμανε η Κροφτ. Η RBC Capital Markets εκτιμά ότι η προοπτική των 100 δολαρίων/βαρέλι είναι τόσο “πολιτικά ανούσια” ώστε η αμερικανική κυβέρνηση θα απευθυνθεί στους βασικούς μετόχους του ΟΠΕΚ σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εικονική εκδήλωση πυροτεχνημάτων σήμερα. “Εαν οι συνομιλίες τελειώσουν χωρίς συμφωνία, υπάρχει ο κίνδυνος επιστροφής σε σενάριο που ο καθένας κάνει ότι του αρέσει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αντιστροφής της φετινής ανοδικής κούρσας των τιμών πετρελαίου. Δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι το πιθανό αποτέλεσμα, όμως δεν μπορούμε να το αποκλείσμουμε ολοκληρωτικά. Βέβεβαι δεν είναι ένα σενάριο μαύρου κύκνου,” έγραψε η Κροφτ σε αναφορά της.

Ο Αλεχάντρο Μπαρμπαχόσα, της Argus Media, υποστήριξε ότι “βραχυπρόθεσμα, μια έλλειψη συμφωνίας θα σημαίνει ότι η παραγωγή θα είναι ελεύθερωση και ότι όλοι θα αρχίσουν έναν πόλεμο τιμών.”

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές