Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων για τον διαγωνισμό καινοτομίας «The New Now» που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, το Flux Laboratory Athens/ Fluxum Foundation και το Inartis Foundation.

Συνολικά κατατέθηκαν περισσότερες από 200 προτάσεις στον διαγωνισμό, που στόχο έχει να αναδείξει και να επιβραβεύσει καινοτόμες ιδέες που θα αφήσουν θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα. «Οι υποψηφιότητες, που ξεπέρασαν κατά 50% τον αρχικό στόχο των 100 προτάσεων, αντανακλούν τη διάθεση για δημιουργία και ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών προτάσεων και επιβεβαιώνουν την δυναμική του διαγωνισμού και της σύμπραξης Ελλάδας- Ελβετίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Για την μέχρι τώρα πορεία του διαγωνισμού ο Πρέσβης της Ελβετίας κ. Olaf Kjelsen δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον αριθμό των συμμετοχών που ελήφθησαν γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει μια αληθινή δύναμη καινοτομίας στην Ελλάδα, έτοιμη να δεσμευτεί για την υγεία του αύριο και με θέληση να συνεργαστεί με το ελβετικό οικοσύστημα. Θέλαμε να δείξουμε ότι απλές ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα μπορούν κάνουν τη διαφορά βραχυπρόθεσμα. Αυτή είναι η μοναδικότητα και η ομορφιά αυτής της πρόκλησης, την οποία διεξάγουμε για πρώτη φορά».

Η κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται από επιστήμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες από διάφορους τομείς, επέλεξε πέντε καινοτόμες ιδέες οι οποίες ξεχώρισαν για την δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά τους:

  • The Blind Trust project, με επικεφαλής τον Αθανάσιο Μπάμπαλη, που στόχο του έχει την ανάπτυξη ενός έξυπνου ραβδιού για τυφλούς
  • The Dyslexia project, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μιχαηλίδη, που στόχο του έχει την βελτίωση της αναγνωστικής κατανόησης των ατόμων με δυσλεξία
  • The Pappous project, με επικεφαλής τον Ζήση Τζίφα – Κρατήρα, είναι μια πλατφόρμα που σκοπεύει να αλλάξει την ζωή των ηλικιωμένων και των τεχνολογικά αναλφάβητων ατόμων, παρέχοντας ένα εύχρηστο interface που δεν απαιτεί γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • The Klean project, με επικεφαλής τον Nίκο Χρόνη, αναπτύσσει μια έξυπνη
    επιφάνεια που αυτο-απολυμαίνεται εξαλείφοντας έτσι την μετάδοση παθογόνων
  • The Dragoman – Signs project, με επικεφαλής τις Αγγελική Κατσικολόγου και Δήμητρα Ανδρούτσου, αναπτύσσει ένα app για να μετατρέπει αυτόματα την ομιλία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Οι πέντε αυτές προτάσεις έχουν περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία το Ίδρυμα lnartis θα φιλοξενήσει τους φιναλίστ στο Renens της Ελβετίας για μια περίοδο τριών μηνών. Εκεί, θα τους παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και την υποδομή για την υλοποίηση των έργων υπό την επίβλεψη και την υποστήριξη 2.000 ειδικών σε μια ανοιχτή προσέγγιση καινοτομίας.

Με αυτήν την καθοδήγηση, οι πέντε φιναλίστ θα είναι σε θέση να βελτιώσουν τα έργα τους και να παράγουν τα πρωτότυπά τους, τα οποία θα παρουσιάσουν στην επιστημονική κριτική επιτροπή το φθινόπωρο, η οποία θα αναδείξει και τον μεγάλο νικητή. Η τελετή απονομής βραβείων θα λάβει μέρος τον Νοέμβριο.

Η Cynthia Odier, ιδρυτής του Flux Laboratory, απευθυνόμενη στους φιναλίστ, είπε: «Το να πραγματοποιήσετε την ιδέα σας σημαίνει να υπερβείτε τη σκέψη σας και να ζήσετε στο παρόν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups