Στον απόηχο της πανδημικής κρίσης, η ελληνική οικονομία, κατά τα επόμενα χρόνια, καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι η βελτίωση του παραγωγικού της μοντέλου με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, η υιοθέτηση της ψηφιακής οικονομίας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι ευτυχής συγκυρία ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθέτησε τον μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης (RRF) ύψους 750 δισ. ευρώ προκειμένου να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Στη χώρα μας, από το RRF, αναμένεται να εισρεύσουν κονδύλια ύψους 30,9 δισ. ευρώ, που μαζί με την ιδιωτική και τραπεζική χρηματοδότηση θα ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ περίπου. Ταυτόχρονα, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών παραμένει φιλική προς την ανάπτυξη, δημιουργώντας μαζί με όλα τα παραπάνω, παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις, μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος της υπερδεκαετούς κρίσης.

Πώς μπορούν οι τράπεζες να δράσουν σαν επιταχυντές των εξελίξεων;

Οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να λειτουργήσουν ως αρωγοί αυτής της αναπτυξιακής δυναμικής, καθώς αναμένεται ότι ο επιχειρηματικός τομέας, μέσα στην επόμενη πενταετία, θα χρειαστεί δανειακά κεφάλαια της τάξεως των 33 δισ. ευρώ. Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας υπερβαίνει το στερεοτυπικό δίπτυχο προσιτού κεφαλαίου κίνησης ή επενδυτικού δανείου και, πλέον, αφορά εξειδικευμένες, προσωποποιημένες λύσεις «ραμμένες» στα μέτρα των ιδιαίτερων αναγκών της κάθε επιχείρησης. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει βαθιά κατανόηση των αναγκών του Πελάτη, στενή σχέση μαζί του, τεχνογνωσία, ευελιξία και δημιουργικότητα στον σχεδιασμό λύσεων και, φυσικά, ταχύτητα στην υλοποίηση.

Στην Alpha Bank, αξιοποιώντας τη μεγάλη εξειδίκευσή μας ως Τράπεζα αναφοράς στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, καλλιεργούμε μακροχρόνιες σχέσεις με την πελατεία μας, επενδύουμε σε Στελέχη υψηλού επιπέδου και αυτοματοποιούμε τις διαδικασίες για την αίτηση, εξέταση, έγκριση και συμβασιοποίηση των δανείων μας. Ταυτόχρονα, προσφέρουμε υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής, για εξαγορές και συγχωνεύσεις, άντληση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων κ.ά., ώστε να υποστηρίξουμε τους Πελάτες μας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αναγκαίου μετασχηματισμού που θα λάβει χώρα κατά τα επόμενα χρόνια.

Προκειμένου να επιτύχουμε τη βέλτιστη λύση χρηματοδότησης, δεν περιοριζόμαστε στον ισολογισμό μας ως μοναδική πηγή κεφαλαίων, αλλά αξιοποιούμε όλες τις δυνατές πηγές, υποστηρίζοντας τους Πελάτες μας στην πρόσβασή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αλλά και σε ιδιωτικά κεφάλαια, διεθνή και εγχώρια.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Alpha Αμοιβαία Κεφάλαια, ειδικά όσα επενδύουν με κριτήρια ESG, προσελκύουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από τους Πελάτες του Private και Personal Banking της Τράπεζας, καθώς και από τους θεσμικούς επενδυτές.

Η πολυπόθητη προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων για επενδύσεις στο μέλλον προϋποθέτει χρηματοδότες με κατάλληλη «όρεξη» και βαθιά κατανόηση των αντίστοιχων έργων και των απαιτήσεων των επενδυτών. Η Alpha Bank είναι σε θέση να προσφέρει στους Πελάτες της την πολύτιμη γνώση που έχει αποκτήσει τα τελευταία 20 χρόνια σε μεγάλα έργα ενέργειας, υποδομών και ακίνητης περιουσίας, τομείς στους οποίους δίνει έμφαση το RRF.

Επίσης, η επιτυχία της προσπάθειας προϋποθέτει προσεκτική πιστωτική πολιτική. Προς τούτο οι τράπεζες πρέπει να αξιολογήσουν τους τομείς που θα χρειαστούν χρηματοδότηση και να εξασφαλίσουν εγκαίρως τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν ώστε να στηρίξουν εμπροσθοβαρώς την οικονομία. Στην Alpha Bank, αντιμετωπίζουμε το RRF ως ευκαιρία μεγέθυνσης των επιχειρήσεων και διασφαλίζουμε την άμεση διαθεσιμότητα των αναγκαίων κεφαλαίων, δρομολογώντας τις επόμενες ημέρες την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 0,8 δισ. ευρώ

Την ίδια στιγμή, η προσοχή μας δεν αφορά μόνον τις νέες επενδύσεις αλλά και την ουσιαστική στήριξη του υφιστάμενου παραγωγικού ιστού, προκειμένου η προσαρμογή να είναι ομαλή και να δημιουργεί προστιθέμενη αξία σε όλη την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε ενεργά την ελληνόκτητο ναυτιλία που αποτελεί στρατηγική αιχμή της χώρας, μέσα από στοχευμένες δανειοδοτήσεις και προσαρμογή των προϊόντων στις ειδικότερες ανάγκες.

Συνολικά, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων πρέπει να υποστηριχθεί με ψηφιακά συστήματα πληρωμών και εμπορίου που χαρακτηρίζονται από απλότητα, ταχύτητα και οικονομικότητα. Ψηφιοποιούμε τις υπηρεσίες και συνάπτουμε διεθνείς συνεργασίες. Επίσης, βοηθάμε τους Πελάτες μας να αποφύγουν πολυδάπανες και χρονοβόρες επισκέψεις στα γκισέ και να καλύπτουν τις ανάγκες τους online. Με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση της εμπειρίας του Πελάτη, οι αλλαγές στην εξυπηρέτηση εντάσσονται σε ένα ευρύ πλάνο μετασχηματισμού που υλοποιούμε σε όλο το φάσμα των λειτουργιών μας.

Οσον αφορά στην κάλυψη έναντι της μεταβλητότητας των διατραπεζικών επιτοκίων (Euribor), καθώς και των τιμών νομισμάτων και πρώτων υλών, απαιτείται μεγάλο εύρος προϊόντων αντιστάθμισης κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό, φροντίζουμε οι λύσεις μας να είναι προσιτές και εξατομικευμένες, ώστε να καλύπτουν το ειδικό προφίλ κινδύνου του Πελάτη.

Η μείωση του κόστους του χρήματος συνδέεται και με την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Στην Alpha Bank, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο ζήτημα αυτό, έχοντας ήδη μειώσει τα συσσωρευμένα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα κατά 18 δισ. ευρώ και στοχεύουμε στην περαιτέρω συρρίκνωση του Δείκτη ΜΕΑ σε επίπεδο κάτω του 2% μέχρι το 2024.

Τέλος, δίνουμε την ευκαιρία στους αποταμιευτές να αξιοποιήσουν πιο άμεσα τις αναπτυξιακές και επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα και διεθνώς, κατά τα επόμενη έτη. Μέσω του πλαισίου της MIFID και εφαρμόζοντας πλήρως τα κριτήρια ESG, «ανοίγουμε παράθυρο» σε μεγάλο εύρος επενδυτικών ευκαιριών που καλύπτουν όλα τα προφίλ επενδυτικού ρίσκου, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του Πελάτη, ενώ παράλληλα υιοθετούμε νέα ψηφιακά κανάλια διανομής.

O κ. Γιάννης Εμίρης είναι γενικός διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων