Το κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των τραπεζών κυρίως των μικρότερων κρούουν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και στη Βρετανία.

Ο Ιταλός Τραπεζίτης Ιγνάσιο Βίσκο, σε ομιλία του στην Ένωση Ιταλικών Τραπεζών υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας ενισχύεται και θα παραμείνει σταθερή για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά πολλές από τις μικρές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κρίσεις τους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο Βίσκο δήλωσε ότι οι δανειστές έχουν σταθερά αποθεματικά και ο λόγος των νέων επισφαλών δανείων προς τα συνολικά δάνεια είναι σταθερός στο 1,1%.

Τα επισφαλή δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν τους επόμενους μήνες ως αποτέλεσμα της οικονομικής συρρίκνωσης του περασμένου έτους, δήλωσε ο Βίσκο, αλλά η αύξηση αυτή θα μπορέσει να αντισταθμιστεί από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, τα χαμηλά επιτόκια και τις καλές οικονομικές προοπτικές.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ορισμένες από τις μικρότερες τράπεζες της χώρας έχουν «σοβαρές ευπάθειες» και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα τους επόμενους μήνες.

«Οι περιπτώσεις τραπεζικής κρίσης βραχυπρόθεσμα δεν μπορούν να αποκλειστούν», είπε.

«Οι συνέπειες της ύφεσης έρχονται στην κορυφή των διαρθρωτικών δυσκολιών λόγω ενός μη βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου και της αδύναμης εταιρικής διακυβέρνησης που έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να επιλυθούν, συχνά χωρίς αποτέλεσμα».

Στην Ισπανία

Αλλά και η Τράπεζα της Ισπανίας παρατηρεί ότι υπάρχουν κάποιες άσχημες ενδείξεις στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των ισπανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο έχει επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.

Ο διοικητής της Τράπεζας Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κοζ υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος για επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας, ειδικά στου κλάδους που πλήττονται περισσότερο, και καθώς αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης.

Στη Βρετανία

Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στη Βρετανία. Οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με την προσπάθεια περιορισμού των απωλειών τόσο για τις ίδιες όσο και για τους φορολογούμενους, ώστε να αποφύγουν την επανάληψη των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Με τις πρώτες αποπληρωμές δανείων να είναι πλέον ληξιπρόθεσμες, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας έχουν προσλάβει περισσότερα από 750 εμπειρογνώμονες είσπραξης χρεών και τους παρέχουν εκπαίδευση για το πώς να χειριστούν του πελάτες με ευαισθησία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...