Μετά από την συντονισμένη πτώση της Τρίτης, που προκάλεσαν οι ανησυχίες για την ταχύτητα της ανάκαμψης βάσει των μακροοικονομικών δεδομένων της αμερικανικής οικονομίας, ξεκίνησε η κυριαρχία του risk on – risk off. Με τη διάθεση έναντι του μετοχικού κινδύνου να αλλάζει ξαφνικά και συχνά μέσα στη μέρα. Σήμερα η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά εμφανίζει την αντίθετη από την εικόνα που της προσέδωσαν οι συντονισμένες πιέσεις χθες.

Τα θετικά πρόσημα στα futures των δεικτών των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά από μια πτωτική συνεδρίαση την Τρίτη, υπογραμμίζουν ότι οι επαγγελματίες  προβλέπουν ανοδική αντίδραση των μετοχών στην κεφαλαιαγορά της Ευρώπης. Τα ΣΜΕ για τον CAC40 στις 9:30 δική μας ώρα ήταν με κέρδη +0,10% ενώ του DAX ήταν στο +0,45% όταν τα futures του FTSE100 ενισχυόταν +0,33%. Όταν  πλησίασε το άνοιγμα τα futures του CAC40 ήταν στο 0,10% του DAX ήταν στο +0,42% και είχαν αποκτήσει μεταβολή +0,36% του FTSE100 αφού προ δεκαλέπτου είχαν όλα μειωθεί στο μισό. Τα  futures των δεικτών της Νέας Υόρκης εμφάνιζαν οριακές απώλειες καθώς η άνοδος του πετρελαίου έχει σταματήσει.

Τα στοιχήματα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ειδοποιούσαν για συντονισμό στο ανοδικό τους ξεκίνημα με δυσκολία για αυτό στην αγορά της Γαλλίας που δεν επιβεβαιώθηκε. Η νευρικότητα ακόμα και στα ΣΜΕ πιθανά υπάρχει διότι το θέμα για συζήτηση και συμπεράσματα  είναι σήμερα η μελέτη των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC όπου οι αρμόδιοι εμφάνισαν τη στροφή προς την κατεύθυνση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ισχυρότερης Κεντρικής Τράπεζας στον πλανήτη.

Στο άνοιγμα ο DAX είχε άνοδο +0,52%, ο CAC40 μεταβολή +0,35%, ο IBEX ανέβηκε +0,40%, ο FTSE100 κέρδιζε +0,50%. Με επαλήθευση των μηνυμάτων με βάση τα στοιχήματα των traders στις αγορές παραγώγων. Αλλά γρήγορα οι συναλλαγές ισορρόπησαν όπως συνήθως συμβαίνει και διαμόρφωσαν μεταβολές ανάλογες με αυτές των ΣΜΕ. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με κέρδη +0,45% σχεδόν όσο έχασε χθες. Υπογραμμίζοντας ότι η νευρικότητα σήμερα δεν θα απομακρυνθεί, ενώ αναμένονται αργότερα και οι κινήσεις από τους  επενδυτές του δολαρίου.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών δεν άλλαξε αισθητά και είχε ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την πτώση κατά -0,89% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε ως μεταβολή +0,52% στις 10:11 δική μας ώρα . Ο DAX είχε κέρδη +0,70% αφού έχασε την Τρίτη -0,96%, ο CAC απόκτησε μεταβολή +0,43%, με απώλειες -0,91% την περασμένη συνεδρίαση. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με κέρδη +0,29% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο -0,96%.  Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -0,25% με επίδοση την προηγούμενη -0,86%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο -0,52% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:12 ώρα Ελλάδας +0,44%.

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης στην Ευρώπη

Οι DJIA και S&P 500 υποχώρησαν την Τρίτη, με τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα  χρηματοοικονομικά και άλλους κλάδους που συνδέονται στενά με την οικονομική ανάπτυξη να οδηγούν στην πτώση, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο σε άλλο ένα ρεκόρ κλεισίματος υψηλότερα.

Ο δείκτης των τραπεζών του S&P 500 υποχώρησε 2,5% καθώς τα αμερικανικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο, με την απόδοση των 10ετών να είναι  η χαμηλότερη από τις 24 Φεβρουαρίου. Τα δεδομένα έδειξαν ότι η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό τον Ιούνιο, πιθανότατα συγκρατημένη από έλλειψη εργατικού δυναμικού και πρώτων υλών.

Ο  Dow οδήγησε τις απώλειες της ημέρας. Οι εταιρίες του κλάδου των Financials βυθίστηκε -1,6%, είχαν το μεγαλύτερο βάρος στην πτώση του S&P 500 ακολουθούμενες από μετοχές των εταιριών ενέργειας.

Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν ακόμη -1% αρχικά, στα χαμηλότερα επίπεδα των έξι μηνών, ενώ η εταιρεία Didi Global Inc, εισηγμένη στις ΗΠΑ, υποχώρησε περισσότερο από 20% στη Νέα Υόρκη. Ο Όμιλος Alibaba., και οι Baidu Inc και JD.com έπεσαν. Στις 9:50 δική μας ώρα ο δείκτης έχανε -0,87%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αρχικά σημείωσε πτώση 0,4%, ενώ στις 9:50 δική μας ώρα ο δείκτης έχανε -0,38% και ήταν στις 686,08 μονάδες. Ενώ  ο Nikkei της Ιαπωνίας που υποχώρησε αρχικά κατά -0,9% έπεφτε κατά -0,96%. Αντίθετα, οι μετοχές της Αυστραλίας κατάφεραν να σταθεροποιηθούν και  στις 9:50 δική μας ώρα κέρδιζαν +0,90% και τα blue chip στην Κίνα πρόσθεσαν +1,07%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές