Στο κόκκινο έκλεισαν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην αγορά πετρελαίου και στην αδυναμία των μελών του ΟΠΕΚ+ να συμφωνήσουν στο πως θα άρουν τις μειώσεις παραγωγής που επιβλήθηκαν μετά την κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου λόγω της πανδημίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 σημείωσε πτώση της τάξης του 0,64% και έκλεισε στις 455.43 μονάδες (-2,93).

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,89 %, ή 64,03 μονάδες και έκλεισε στις 7.100,88, σημειώνοντας την χειρότερη επίδοση των τελευταίωνν 3 εβδομάδων. Οι απώλεις προήλθαν από τον τραπεζικό κλάδο καθώς και από τις μετοχές εταιρειών που συνδεόνται με τις αγορές εμπορευμάτων, όπως ορυχεία και εταιρείες ενέργειας. Την ίδια ώρα η ισχυρή λίρα επιβαρύνει τις εξωστρεφείς εταιρείες, που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι εταιρείες Unilever, Diageo και British American Tobacco, που κερδοφορία τους αποτιμάται στο αμερικάνικο δολάριο κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και οι κεφαλαιαγορές σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ο γερμανικός Dax σημείωσε πτώση της τάξης του 0,96%  ή –150,59 μονάδες και έκλεισε στις 15.511,38 .

Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 6.507,48 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,91% (-60,06 μονάδες)

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε κι αυτός με απώλειες της τάξης του 0,84% , και τερμάτισε στις 25,227.92 μονάδες, δηλαδή 213,42  μονάδες μείον.

Οι αγορές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αναζητούσαν κατεύθυνση, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μεικτή εικόνα παρουσιάζε η Wall Street στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον τεχνολογικό δείκτης Nasdaq να ξεκινάει με νέο υψηλό ρεκόρ και τους  S&P 500 Dow Jones να κινούνται χαμηλότερα.

Στα υψηλότερα επίπεδα της τριετίας βρέθηκαν οι τιμές αργού πετρελαίου τύπου Brent, ενώ του αμερικανικού τύπου WTI στα υψηλότερα από τα τέλη του 2014, καθώς διατηρείται το αδιέξοδο στους κόλπους του ΟΠΕΚ+ σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου.

Στην Ευρώπη η Eurostat ανακοίνωσε τα στοχεία  για την πορεία των λιανικών πωλήσεων.  Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης του όγκου λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη σημείωσε αύξηση 9% τον Μάιο σε συγκριση με το αντίστοιχο μήνα του 2020.

Η μετοχή της γαλλικής Alstom σημείωσε πτώση της τάξης του  8,4%, μετά από προειδοποίηση για σημαντικές εκροές ρευστών το πρώτο εξάμηνο καθώς η εταιρεία ολοκληρώνει τις σιδηροδρομικές εργασίες στο Bombardier. Η γερμανική εταιρεία φαρμακευτικού εξοπλισμού Sartorius σημείωσε άνοδο 5,5% και βρέθηκε στην κορυφή των αποδόσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες