Τη σημαντική μείωση των υποχρεώσεων της προς την αγορά και του χρέους της προς τις τράπεζες πέτυχε η διοίκηση της ΔΕΗ από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα.

Ουσιαστικά, υπολογίζεται ότι στην οικονομία με την αποπληρωμή οφειλών της, οι οποίες είχαν παύσει ή καθυστερούσαν να εξυπηρετούνται, η δημόσια εταιρία έδωσε ανάσα ρευστότητας της τάξης των 1,3 δις. ευρώ.

Τη σχετική εικόνα έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την πολιτική προμήθειας καυσίμων το 2021, μίλησε για την κατάσταση της εταιρίας που είχε παραλάβει και πως δύο χρόνια μετά βελτίωσε τις υποχρεώσεις της.

«Η ΔΕΗ για δεκαετίες ήταν ισχυρή με κερδοφορία για να κάνει επενδύσεις. Αυτή τη ΔΕΗ είχαμε», σημείωσε ο κ. Στάσσης, απαντώντας ουσιαστικά στις καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, πως «για το μόνο που νοιάζεται η διοίκηση είναι να γράφει κέρδη και όχι να καταγράφεται πρόοδος στην οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας». Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συνέχισε λέγοντας πως «πετύχαμε να αναστρέψουμε την πορεία της εταιρίας. Όταν αναλάβαμε με την ομάδα διοίκησης βρήκαμε ταμειακό έλλειμμα 1 δις. ευρώ και χρέη 900 εκ. ευρώ προς Τρίτους. Από τον Αύγουστο του 2019 έως σήμερα πληρώσαμε σημαντικά από αυτά τα χρέη. Μειώσαμε τις οφειλές προς την αγορά με πληρωμές 435 εκ. ευρώ αλλά και το χρέος της εταιρίας με 636 εκ. ευρώ. Καταβάλαμε 270 εκ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ».

Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιτίας αυτής της οικονομικής κατάστασης η ΔΕΗ είχε μπλοκάρει όλο τον κλάδο.

Ο κ. Στάσσης επισήμανε ότι η δημόσια εταιρία πρέπει να έχει λειτουργική κερδοφορία τουλάχιστον 900 εκ. με 1 δις. ευρώ. «Και πρέπει να κάνει επενδύσεις. Μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να κάνουμε επενδύσεις», συμπλήρωσε και εξήγησε: «Αναφερόμαστε στην ενεργειακή μας εξάρτηση από εισαγωγές καυσίμων. Για να τις μειώσουμε και να έχει η χώρα μας ανταγωνιστικότητα ένας τρόπος υπάρχει: Οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια