Το κλείσιμο μίας σελίδας πολλών δεκαετιών στην άσκηση της βιομηχανικής πολιτικής από το κράτος μέσω των τιμολογίων ρεύματος, σηματοδοτούν οι συμβάσεις που υπογράφουν τις προσεχείς μέρες η διοίκηση της ΔΕΗ με τις βαριές βιομηχανίες της χώρας.

Μίας εποχής και μίας σχέσης ανάμεσα στις δύο πλευρές, που πολλές φορές κινήθηκε στα όρια της γκρίζας ζώνης και έδινε το δικαίωμα για την εξαπόλυση καταγγελιών κυρίως από πολιτικές παρατάξεις περί επιδοτούμενων και κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Ιουλίου η δημόσια εταιρία με επιχειρήσεις υψηλής τάσης, όπως το Αλουμίνιο της Ελλάδας, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η Τιτάν κλπ. κλείνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύναψη των συμβάσεων προμήθειας στα πρότυπα των προηγούμενων ετών. Τα συμβόλαια θα έχουν ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021 και θα παύσουν να ισχύουν το 2023.

Αυτό που αλλάζει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι πως σε αυτές τις συμβάσεις που θα κλείνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της ΔΕΗ με τις βιομηχανίες, είναι πως θα γίνεται σαφή αναφορά για έναν βασικό όρο εφαρμογής στο ενδεχόμενο ανανέωσης τους μετά το 2023. Πιο συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψη η διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος. Κόστος σημαντικά υψηλότερο ακόμη και σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές που περιλαμβάνονται στις τελευταίες συμβάσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Και μιας και ο λόγος για τις τρέχουσες τιμές με τις οποίες η ΔΕΗ και κάθε μία βιομηχανία κλείνουν χωριστά τα νέα διετή συμβόλαια, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως θα είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με εκείνες που έκλεισαν την τριετία 2018 -2020. Οι προηγούμενες επίσης ήταν υψηλότερες κατά περίπου 10%.

Ως προς το τι θα κάνουν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις μετά τον «απογαλακτισμό» τους από τη ΔΕΗ, το σινιάλο το έδωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης και αναφερόμενος στο Αλουμίνιο της Ελλάδος, μίλησε για διμερή «πράσινα» συμβόλαια (PPAs) με παραγωγούς ΑΠΕ αλλά και κάλυψη μέρους του κόστους από τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, που κατασκευάζει στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας. Η Mytilineos ως καθετοποιημένη βιομηχανία και με δραστηριότητα στην ενέργεια διαθέτει αυτές τις εναλλακτικές και μάλιστα με ανταγωνιστικό κόστος.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες, πηγές της αγοράς, βλέπουν ως λύση τα PPAs αλλά αφού δουν πως θα δουλέψουν στο μεσοδιάστημα. Δεν αποκλείεται κάποιες εξ αυτών να αναζητήσουν για την ηλεκτροδότηση μέρους των δραστηριοτήτων τους και από τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Πάντως, η στροφή της βιομηχανίας στις καθαρές μορφές ενέργειας είναι αναγκαία με δεδομένη την απαίτηση της κοινής γνώμης για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια