Νομοθετική παρέμβαση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των εργαζομένων στην εστίαση ώστε να μην πέσει όλο το βάρος στις επιχειρήσεις ζήτησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

«Η λύση στην πανδημία είναι ο πλήρης εμβολιασμός όλου του πληθυσμού. Η κυβέρνηση χρησιμοποιηθεί ως μοχλό τις επιχειρήσεις εστίασης για να υποχρεώσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ποιος θα πληρώσει το κόστος; Μπορεί να αποβεί καταστροφικό, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, εάν ένας ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος -ο οποίος θα δέχεται στην επιχείρησή του εμβολιασμένους- απολύσει εργαζόμενο που αρνηθεί να εμβολιαστεί, τότε ο υπάλληλος -με το ισχύον καθεστώς- μπορεί να πάει στα δικαστήρια και να κερδίσει μια τεράστια αποζημίωση.

«Είναι σύνθετο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί απάντηση στη διαβούλευση που θα γίνει με το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι τις 15 του μηνός», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να πάρει θέση η κυβέρνηση και να μην πέφτει το “μπαλάκι” στην επιχείρηση. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί ψάχνουν να βρουν τη λύση». Εκτίμησε, δε, πως θα λυθεί το πρόβλημα και στην εστίαση, όταν βρεθεί λύση και για τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων, για τις οποίες υπάρχουν ανάλογα διλήμματα. Έθεσε και το ζήτημα του κόστους των τεστ που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, δυο φορές την εβδομάδα.

«Εμπόλεμη κατάσταση» στην αγορά

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων OPINION POLL, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι «ζούμε την πιο δύσκολη συγκυρία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κατάσταση είναι πραγματικά εμπόλεμη και ο πόλεμος γίνεται με έναν αόρατο εχθρό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, παρά τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ειδικά για τις επιχειρήσεις της εστίασης, το 75% των καταστημάτων έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και το 24% μικρότερες. Το 31% δηλώνει ότι βοηθήθηκε ικανοποιητικά, ενώ το 66% δηλώνει ότι δεν βοηθήθηκε. Αναφορικά με το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι φοβάται για την πρώτη κατοικία.

Οι μικρομεσαίοι δεν θέλουν το 10ωρο

Παράλληλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς η πλειονότητά τους απορρίπτει τις αλλαγές στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

«Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις εργαζομένων -επιχειρηματιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βασίζονται στη συνεργασία. Δεν θέλουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν θέλουμε το 10ωρο.

«Το 51% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δηλώνει ότι με τις αλλαγές καταργείται το 8ωρο. Το 53% αντιμετωπίζει θετικά το όριο για τις υπερωρίες. ‘Αλλο πράγμα οι 120 ώρες υπερωρίας να γίνουν 150 και άλλο να υποχρεώνουμε τον εργαζόμενο να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα για να πάρει μετά ρεπό. Θέλουμε κοινωνική ειρήνη, όχι συγκρούσεις», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου συμπλήρωσε ότι «οι νέες ρυθμίσεις, δεν εξυπηρετούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα αθέμιτα απέναντι στους μικρούς».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις