Επενδυτικά πακέτα τριών τύπων με διαφορετικό επίπεδο κινδύνου θα προτείνονται στους ασφαλισμένους προκειμένου να επιλέξουν σε ποιο θα τοποθετήσουν τις εισφορές του ασφαλιστικού τους κουμπαρά. Η επιλογή θα γίνεται ανά τριετία ανάμεσα σε ένα χαμηλού, ένα μεσαίου και ένα υψηλού ρίσκου επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, τα οποία θα δημιουργούν πιστοποιημένοι επαγγελματίες.

Στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου, θα απεικονίζονται λογιστικά οι εισφορές αλλά και οι αποδόσεις από την επένδυσή τους, ενώ ο ασφαλισμένος θα έχει το πλήρη εικόνα του λογαριασμού του μέσω ενός συστήματος αναλόγου με το e-banking.

Στο σχετικό νομοσχέδιο που εισαγάγει το νέο επικουρικό ταμείο (ΤΕΚΑ), προβλέπονται οι λεπτομέρειες της επενδυτικής πολιτικής και πρακτικής που θα ακολουθείται, καθώς και δικλείδες ασφαλείας για να αποφευχθούν επενδυτικά.

Τα περιουσιακά στοιχεία του νέου επικουρικού ταμείου θα επενδύονται με ευθύνη του ταμείου, ενώ η διοίκηση του ΤΕΚΑ θα πρέπει να μεριμνά για την επαρκή διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και την επιλογή ποιοτικών επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται ότι πρέπει να αποφεύγονται η υπέρμετρη εξάρτηση, αλλά και η υπέρμετρη συσσώρευση κινδύνων στο χαρτοφυλάκιο συνολικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, που παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας, τα ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα – σε βάθος χρόνου – εμφανίζουν ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδόσεις.

Το υπουργείο Εργασίας, εκτιμά ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η κρατική εγγύηση που προβλέπει ότι θα καλύπτονται οι απώλειες από τις επενδύσεις. Σύμφωνα με ίδιες εκτιμήσεις, τέσσερις παράγοντες επηρεάζουν τις αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων: ο μεγάλος χρονικός ορίζοντας, η διαφοροποίηση του κινδύνου των επενδύσεων, η επαγγελματική διαχείριση και η εφαρμογή κανόνων καλής διακυβέρνησης.

Στα επιχειρήματα του υπουργείου, υπέρ των απόψεων του, βρίσκονται οι αποδόσεις που έχουν επιτύχει στη χώρα μας δύο οργανισμοί που ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να παρέχουν επαγγελματική διαχείριση στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων – η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών και η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ.

Και οι δύο, παρά τη μεγάλη έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα τα οποία «κουρεύτηκαν» το 2012 και παρά τις ακραίες διακυμάνσεις του ελληνικού Χρηματιστηρίου, είχαν την περίοδο 2003-2020 πολύ καλές αποδόσεις. Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο (Α/Κ) Μεικτό Εσωτερικού της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών και το «Κοινό Κεφάλαιο» της ΕΔΕΚΤ, είχαν μέσες ετήσιες πραγματικές αποδόσεις 3,7% και 2,9% ετησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες