Αιφνίδια αύξηση σημείωσαν την τελευταία εβδομάδα οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, ένα ακόμη σημάδι της ασταθούς πορείας ανάκαμψης της αγοράς εργασίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 373.000 έναντι 350.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, σημειώνοντας έτσι μικρή αύξηση σε σχέση με τις 371.000, την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα επιδόματα παλαιών ανέργων διαμορφώθηκαν στα 3,339 εκατ. από 3,484 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, ήτοι ελαφρά κάτω από τα 3,350 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Βλέποντας το ποτήρι… μισογεμάτο, στέκεται κανείς στη διαπίστωση πως συνολικά οι αιτήσεις ανεργίας βρίσκονται σε μια καθοδική τροχιά τους τελευταίους μήνες, καθώς τα εμβολιαστικά προγράμματα και η άρση των περιορισμών έχουν επιτρέψει στην αγορά να ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι και άρα οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο όγκος των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας βρίσκονται περίπου στο μισό από τα επίπεδα που βρίσκονταν με την έναρξη του 2021 και βέβαια έχουν υποχωρήσει δραστικά από τα περσινά επίπεδα ρεκόρ των άνω του ενός εκατομμυρίου.

Από την άλλη πλευρά είναι σαφές πως η αγορά εργασίας δεν έχει επανέλθει ακόμη στα προ της πανδημίας επίπεδα, όταν κατά μέσο όρο οι εβδομαδιαίες αιτήσεις κυμαίνονται στις 200.000.

Υπολογίζεται πως περίπου 14,2 εκατ. Αμερικανοί εξακολουθούν να επιζητούν κάποιου είδους βοήθημα ανεργίας είτε από τις ομοσπονδιακές είτε από τις πολιτειακές αρχές.

Από την άλλη πλευρά, στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να καταγράφεται το παράδοξο των αυξημένων κενών στις θέσεις απασχόλησης, που σημαίνει πως υπάρχουν κενές θέσεις που δεν καλύπτονται παρά τα εκατομμύρια των ανέργων. Χθες, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως τα ανοίγματα στην αγορά εργασίας αυξήθηκαν, το Μάιο, στον αριθμό ρεκόρ των 9,2 εκατ.

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι αναλυτές επιμένουν πως, τουλάχιστον το καλοκαίρι, θα κυλήσει με συνεχιζόμενους κλυδωνισμούς στα στοιχεία της απασχόλησης, περιμένοντας και τη λήξη των επιπλέον ομοσπονδιακών επιδομάτων ανεργίας από συνολικά 26 αμερικανικές πολιτείες. Ήδη σε αρκετές πολιτείες τα επιπλέον επιδόματα έχουν σταματήσει και αναμένονται κι άλλα να διακοπούν μέχρι τον Αύγουστο, προσφέροντας μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης από το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή