Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για εκατομμύρια οφειλέτες καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένει το πράσινο φως από τους θεσμούς για νέα ρύθμιση χρεών σε πολλές δόσεις. Την ίδια στιγμή ξεκίνησε η κουβέντα για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις μετά το αλαλούμ με τα ποσά των αναστολών που είχε προκύψει το περασμένο διάστημα.

Μόλις χθες κατάφερε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να βρει τρόπο να ξεπεράσει το τεχνικό πρόβλημα που είχε προκύψει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχέση με την ανάρτηση βεβαιώσεων για φορολογική χρήση εργαζομένων που είχαν τεθεί σε ειδικά καθεστώτα αναστολή. Μετά την επίλυση του τεχνικού προβλήματος, αναρτήθηκαν στην ΑΑΔΕ οι βεβαιώσεις για τις αποζημιώσεις εργαζομένων για το έτος 2020.

Οι βεβαιώσεις αυτές αφορούν –μεταξύ άλλων- σε εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή το περασμένο έτος, εργαζομένους ενταγμένους στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού μετά από μονομερή υπεύθυνη δήλωση (εργαζόμενοι τουρισμού, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών).

Τα ποσά αυτά έχουν ήδη προ-συμπληρωθεί στους κωδικούς 781-782 της φορολογικής δήλωσης και δεν μπορούν να διαγραφούν ή να διορθωθούν από τους φορολογούμενους. Μετά και τη συμπλήρωση των εν λόγω κωδικών πλέον όλες οι κατηγορίες εργαζόμενων που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης το περασμένο έτος μπορούν να υποβάλουν κανονικά τα έντυπα της εφορίας προκειμένου να λάβουν άμεσα το εκκαθαριστικό τους σημείωμα και να το χρησιμοποιήσουν για να λάβουν μεταξύ άλλων διάφορα επιδόματα που δικαιούνται όπως είναι για παράδειγμα το επίδομα τέκνων.

Με αργούς ρυθμούς η υποβολή των δηλώσεων

Πάντως, με όλες αυτές τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην προσυμπλήρωση των εντύπων από τις δημόσιες υπηρεσίες, έχει πάει πίσω η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς σε σύνολο περίπου 6.500.000 εντύπων Ε1 που υποβάλλονται κάθε χρόνο μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η αποστολή στην ΑΑΔΕ μόλις 1.630.000 δηλώσεων. Σε επίπεδο ΑΦΜ αυτό μεταφράζεται ως εξής: Από το σύνολο των περίπου 8.500.000 πολιτών που υποβάλλουν κάθε χρόνο φορολογική δήλωση (ατομικά ή με τον/την σύζυγό τους), μέχρι στιγμής έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα 2.221.000 πολίτες.

Επίσης, σε εβδομαδιαία βάση υποβάλλονται περίπου 500.000 φορολογικές δηλώσεις. Κατά συνέπεια η προθεσμία που λήγει τέλη Ιουλίου για να μπορέσουν όλοι οι πολίτες να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους και να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ με έκπτωση 3% εφόσον έχει προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικά φαντάζει από δύσκολο έως αδύνατο.

Το ίδιο όμως εκτιμούν ότι θα συμβεί και για όσους επιλέξουν ως καταληκτική ημερομηνία την 27η Αυγούστου καθώς και πάλι κάποιοι δεν θα έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τη συμπλήρωση της δήλωσή τους. Υπενθυμίζεται ότι όσοι υποβάλλουν δήλωση έως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν 1η και 2η δόση του φόρου εισοδήματος μαζί, ενώ πλέον δεν ισχύει η έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

Νέα ρύθμιση για τα κορωνοχρέη

Όσον αφορά στη νέα ρύθμιση χρεών με αυξημένες δόσεις σε σύγκριση με τα όσα έχουν ήδη θεσπιστεί περνάει από την κρησάρα των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν καθημερινή επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών, είναι θετικά ως προς την έκβαση αυτού του σοβαρού ζητήματος και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι οι θεσμοί  των θεσμών για τη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των χρεών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 60 ή 72 δόσεις αντί για 24 ή 48 που έχει ήδη νομοθετηθεί.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε όσους είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων και την έχασαν λόγω αδυναμίας πληρωμής την περίοδο της πανδημίας να ενταχθούν και πάλι καταβάλλοντας κανονικά τις δόσεις που τους αναλογούν. Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά απώλεια ρύθμισης μετά το Μάρτιο του 2020, δηλαδή το διάστημα που ξέσπασε η πανδημία στην Ελλάδα και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα.

Γι΄ αυτό άλλωστε και τα όποια μέτρα ρύθμισης χρεών αφορούν μόνο τους πληττόμενους και συγκεκριμένα:

* Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

* Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν από την κρίση, παρουσιάζοντας μείωση τζίρου και οι ΚΑΔ τους είναι στον πίνακα με τους πληττομένους.

* Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

* Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Η πληρωμή της 1η δόσης σε περίπτωση που αποφασιστεί η εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε 60 ή 72 δόσεις θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ εξετάζει να ενταχθούν σε αυτά τα χρέη και απλήρωτες δόσεις του φόρου εισοδήματος αλλά και του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι μόνο το 1ο τετράμηνο του τρέχοντος έτους οι απλήρωτοι φόροι ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου 4 εκατ. οφειλών ανέρχονται σε 109 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε εκατομμύρια οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις, διαφορετικά τα χρέη αυτά θα συνεχίζουν λιμνάζουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σοβαρές συνέπειες τόσο στα έσοδα του προϋπολογισμού όσο και στην τσέπη των νοικοκυριών.

Με βάση τα ισχύοντα οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021, μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 48 μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο 2,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax