Πλούσιος ήταν ο απολογισμός της πρώτης ημέρας του συνεδρίου του «The Economist» με θέμα «Από την κοινωνική αποστασιοποίηση στην κοινωνική αλληλεγγύη», που πραγματοποιείται στις 8 και 9 Ιουλίου 2021 στο Grand Resort Lagonissi.
Ακολουθούν οι ομιλητές της Πέμπτης.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Τέσσερις λόγους οι οποίοι τον οδηγούν σε αισιοδοξία για την επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρώτον, «οι αυξημένες καταθέσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν ήδη στο 14% του ΑΕΠ. Είναι οι υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ αμέσως μετά των ΗΠΑ. Και μεγάλο μέρος τους θα επιστρέψει στην αγορά».
Δεύτερον, «το ‘Σχέδιο Ελλάδα 2.0’ προβλέπει εκταμιεύσεις 7,5 δις μέσα στο 2021, οι οποίες δεν είχαν, καν, υπολογιστεί πριν από έναν χρόνο, και οι πόροι του θα εισφέρουν στο ΑΕΠ ακόμη 7 μονάδες σε βάθος επταετίας».
Τρίτον, «το κράτος ήδη δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία μας. Ενώ τα κόκκινα δάνεια θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022. Που σημαίνει ότι αποκαθίσταται, πια, όλος ο μηχανισμός ρευστότητας της αγοράς και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων».
Τέταρτον, «τώρα ξεκινούν και οι ευνοϊκές συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία. Γιατί το ‘ψηφιακό κράτος’ και η τηλεργασία, το νέο εργασιακό πλαίσιο και ο αναπτυξιακός νόμος και, κυρίως, η διάλυση μύθων και προκαταλήψεων για την Ελλάδα, την καθιστούν ήδη προορισμό για επενδύσεις».
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με ικανοποίηση στην παρουσία «τεχνολογικών κολοσσών όπως η Microsoft, η Cisco και η Team Viewer, που επέλεξαν την Ελλάδα για να ιδρύσουν πρωτοπόρες μονάδες τους, αλλά και η Pfizer, που αναπτύσσει εδώ προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης». Επιπλέον, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό ως μοναδική ασπίδα στον κίνδυνο του κορωνοϊού και άρα ως εθνική ανάγκη, τονίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να ξαναμπεί σε καραντίνα και πως στόχος είναι να εμβολιαστεί οπωσδήποτε το 70% των Ελλήνων μέσα στο καλοκαίρι.
«Το σχέδιο μας υπερβαίνει την τετραετία, διεκδικώντας ένα άλμα προόδου με έκταση δεκαετίας», τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τις εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου.
Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το θέμα της ισότητας έναντι του εμβολιασμού είναι βασικό, τόνισε στο 25ο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός COVAX είναι η καλύτερη στρατηγική για να υπάρχει παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια. Έδωσε έμφαση στα χρήματα από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ που θα κατευθυνθούν στην υγεία. Όσον αφορά την πορεία του εμβολιασμού, είπε χαρακτηριστικά: «Κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε». Αναφερόμενη στο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πανδημία, επεσήμανε ότι η Επιτροπή κινητοποίησε όλα τα όργανα που είχε στη διάθεσή της, αλλά υπάρχει ανάγκη για μια καλύτερα συντονισμένη και πιο γρήγορη στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και για μια ευρωπαϊκή πολιτική υγείας.
Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπλ. υπουργός Υγείας
Για μια «μεγάλη εικόνα» επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε ο αναπλ. υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι κράτη πιο οργανωμένα από την Ελλάδα κατέρρευσαν. Είπε χαρακτηριστικά: «Καταρρίψαμε τον μύθο του πολιτικού κόστους. Η κυβέρνηση πήρε σκληρές αποφάσεις». Εκτίμησε ότι ο κόσμος πειθάρχησε σε αυτές τις αποφάσεις. Μίλησε ακόμα για «παρακαταθήκη» που δημιουργήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας, όπως στον ψηφιακό τομέα. Εξήρε τη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τόνισε ότι η κυβέρνηση «έσπασε ταμπού του παρελθόντος», αναφερόμενος στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας. Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα εξελίσσεται πολύ καλά, προσθέτοντας όμως ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο τείχος ανοσίας. Τόνισε ότι το εμβόλιο, πέραν των άλλων, προάγει επίσης την κοινωνική συνοχή και μειώνει τις ανισότητες. Τέλος, σε μια εκτενή αναφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας, είπε ότι έχει έρθει η ώρα για αλλαγές στο ΕΣΥ, κρατώντας τις βασικές αρχές του, όπως ο δημόσιος χαρακτήρας και η ισότιμη πρόσβαση. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις έννοιες της διαλειτουργικότητας και της συνδεσιμότητας, στις νέες υποδομές, στις ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας, στη σημασία του οργανισμού διασφάλισης ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, στην προσοχή που πρέπει να δοθεί στους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς επίσης και στη σημασία της πρωτοβάθμιας αλλά και της μετανοσοκομειακής φροντίδας.
Τζορτζ Γιανκόπουλος, συνιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμων, Regeneron Pharmaceuticals
O Τζορτζ Γιανκόπουλος, συνιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμων της Regeneron Pharmaceuticals εστίασε την ομιλία του στη φαρμακευτική έρευνα στο πεδίο των αντισωμάτων και στα φάρμακα που έχουν προκύψει από αυτήν. Αναφέρθηκε στις επιτυχίες τέτοιων φαρμάκων, που βασίζονται σε «κοκτέιλ» αντισωμάτων, απέναντι στην covid-19, με τις κλινικές δοκιμές να δείχνουν δραστική μείωση θανάτων και νοσηλειών. Τόνισε ότι παρά την έμφαση που πρέπει να δώσουμε στον εμβολιασμό, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και τη δυνατότητα να σώσουμε ζωές εδώ και τώρα. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς που δεν μπορούν να ωφεληθούν από τα εμβόλια λόγω ανοσοκαταστολής. Τέλος, επεσήμανε ότι η βιοφαρμακευτική τεχνολογία έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα υπό την πίεση της πανδημίας.
Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
Στην απάντηση της ευρωπαϊκής και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην πανδημία εστίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων. Επεσήμανε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανταποκρίθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά, παρότι στην Ελλάδα υπήρξε μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης της υγείας επί μια 10ετία. Αυτή η μείωση χρηματοδότησης άφησε πίσω τον κλάδο όσον αφορά την καινοτομία, εκτίμησε, ωστόσο ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα να καλυφθεί το κενό. Τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια σειρά από στόχους, όπως η επαρκής χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, η προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στις προμήθειες, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας, η αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, η χρηματοδότηση της ανάπτυξης φαρμάκων και εμβολίων για την covid-19, η ενθάρρυνση της εμπλοκής των ίδιων των ασθενών στη λήψη αποφάσεων κ.ά.
Ιωάννης Υφαντόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Στην εξέλιξη της πανδημίας αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Υφαντόπουλος, ενώ έδωσε έμφαση στον «σιωπηλό» κίνδυνο του άγχους και της κατάθλιψης, φαινόμενα που, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, έχουν πενταπλασιαστεί μέσα στην πανδημία. Εστιάζοντας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη διάρκεια και το βάθος της κρίσης, αλλά και στην ανθεκτικότητα που έδειξε η χώρα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά την πρόοδο του εμβολιασμού.
Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
Την εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα έχουν καταφέρει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) σε μονοψήφια επίπεδα έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, και σίγουρα έως το 2022, εξέφρασε από το βήμα του Economist ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Γιώργος Ζαββός. Ο υφυπουργός απέδωσε αυτή την επιτυχία στον «Ηρακλή», ο οποίος αποτελεί “game changer” για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μειώνοντας τα «κόκκινα» δάνεια κατά 32 δισ. ευρώ.
Υπενθύμισε δε, ότι το «Ηρακλής» προσελκύει ξένους επενδυτές χωρίς να επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους, ενώ επιτρέπει στις τράπεζες να «απελευθερωθούν» από το βάρος των NPLs, επιτελώντας τον ρόλο χρηματοδότη της οικονομίας. Μάλιστα, εκτίμησε ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Υπό αυτό το πρίσμα, προανήγγειλε την άμεση νομοθέτηση της επέκτασης του προγράμματος, ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. «Θέλουμε ένα ευέλικτο και έξυπνο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα βοηθήσει στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτοί οι πόροι θα πρέπει να φθάσουν ιδίως στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Ζαββός.
Επιπλέον, ο υφυπουργός προανήγγειλε τη μεταρρύθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έως τα τέλη του 2021 αλλά και την παροχή σειράς φορολογικών κινήτρων για την τόνωση των αγορών κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Paolo Fioretti, επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα
Τις κινήσεις των ελληνικών αρχών για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος εξήρε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Paolo Fioretti. O Ευρωπαίος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οι τράπεζες τώρα είναι πιο δυνατές και έχουν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση, για παράδειγμα, με το 2007, ενώ ειδική μνεία έκανε και στο ενισχυμένο ρυθμιστικό πλαίσιο. «Η κερδοφορία έχει αυξηθεί, ενώ οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί. Στην Ελλάδα είναι λίγο διαφορετικά, αλλά και πάλι οι τράπεζες πέρασαν από τις απώλειες στον ισοσκελισμό» συνέχισε ο κ. Fioretti, ο οποίος τόνισε ότι «έχουμε πάρει τα μαθήματα του παρελθόντος».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), τα οποία κατάφεραν να μειωθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως χάρη στον «Ηρακλή», ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση της κρίσης. Τώρα, όπως πρόσθεσε, οι τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν στη διαχείριση των νέων NPLs. «Εάν κληθούν να διαχειριστούν μεγάλα “κόκκινα” δάνεια, τότε αυτό θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα στα κεφάλαια», σημείωσε. Ωστόσο, εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης θα καταφέρουν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των NPLs τόσο στην οικονομία όσο και στην ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις. Τέλος, ο κ. Fioretti δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη διασφάλισης ικανής δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαφορετικά η ανάκαμψη δεν θα είναι ούτε τόσο ανθεκτική ούτε τόσο υψηλή όσο θα περιμέναμε, όπως είπε.
Julia Lendvai, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Την ανάγκη διατήρησης των προσπαθειών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) υπογράμμισε η επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Julia Lendvai. «Είναι σημαντικό να βρούμε χρήσιμες λύσεις, ώστε οι τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω τα NPLs, να αυξήσουν την κερδοφορία και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία» επεσήμανε μεταξύ άλλων, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον «Ηρακλή». Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και αποτελεσματικό εργαλείο, το οποίο έχει βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών.
Όσον αφορά τον αντίκτυπο της πανδημίας, η κ.Lendvai επεσήμανε ότι είναι κάτι, το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη. «Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, δεν έχουμε δει τον τελικό αντίκτυπο» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Τέλος, η επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι παρότι υπάρχουν ακόμη ρίσκα και προκλήσεις, είναι πεπεισμένη ότι έχουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τους όποιους κινδύνους.
Martin Bijsterbosch, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Στην πίεση που ασκούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στα τραπεζικά κεφάλαια αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Martin Bijsterbosch. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι τα «κόκκινα» δάνεια εξακολουθούν να απορροφούν ορισμένα κεφάλαια, ενώ δήλωσε άγνοια για το μέγεθος των NPLs από την πανδημία. Παρόλα αυτά, εξήρε τις μέχρι στιγμής προσπάθειες για τη μείωση του μεγάλου αποθέματος NPLs στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να προσελκύσουν νέα κεφάλαια, καθώς αυτά είναι σημαντικά για την ενίσχυση της βιώσιμης και μόνιμης κερδοφορίας, όπως ανέφερε.
«Έχει γίνει πολλή πρόοδος, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να ακόμη να γίνουν» συμπλήρωσε ο κ. Bijsterbosch χαρακτηρίζοντας «κλειδί» τον «Ηρακλή» για την περαιτέρω εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών, έναν στόχο στον οποίο θα συμβάλει και η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
Κώστας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας
Στον μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του στο 25ο Ετήσιο συνέδριο του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε τον μετασχηματισμό και να πάμε παραπέρα, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ώστε να επιλύσουμε τις εναπομείνασες και μελλοντικές προκλήσεις» επεσήμανε, μεταξύ άλλων. Την ίδια ώρα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ήδη επιτευχθείσα βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, στην αύξηση των κεφαλαίων, στη βελτίωση της διατραπεζικής συνεργασίας αλλά και στη συμβολή του κλάδου στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο απώλειας της απορρόφησης των κονδυλίων» επεσήμανε στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μιχαηλίδης, κάνοντας λόγο παράλληλα για ένα νέο επιχειρηματικό και λειτουργικό μοντέλο.
Νότης Σαρδελάς, διαχειριστής εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «Σαρδελάς Πέτσα»
Στις θετικές προοπτικές που υπάρχουν όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ αλλά και σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως το real estate και οι τράπεζες, αναφέρθηκε ο διαχειριστής εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «Σαρδελάς Πέτσα» Νότης Σαρδελάς. Εξήρε τη σημασία του προγράμματος «Ηρακλής» όσον αφορά την ισχυροποίηση της θέσης των τραπεζών. Απέδωσε την επιτυχία του προγράμματος, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών. Έδωσε έμφαση επίσης σε δύο προκλήσεις για την αγορά: α) στις επιπτώσεις της covid-19 (φέρνοντας ως παράδειγμα τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στα προ πανδημίας επενδυτικά σχέδια των εταιρειών) και β) στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου. Όσον αφορά το τελευταίο, μίλησε για ανάγκη διαφάνειας, ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτών, καθώς και στην ανάγκη στενής παρακολούθησης της εφαρμογής του νόμου από την κυβέρνηση.
Ιωάννης Γεωργούλας, Ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος, EcommBX
Στην επανάσταση που φέρνει στον τραπεζικό τομέα το fintech εστίασε την ομιλία του ο aνεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος της EcommBX Γιάννης Γεωργούλας. Η ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα τις κάνει πιο εύχρηστες, πιο διαφανείς και περισσότερο προσβάσιμες, επεσήμανε. Έκανε λόγο για φυγή ειδικά των νέων από τις παραδοσιακές τράπεζες προκειμένου να γίνουν πελάτες των νέων, ψηφιακών τραπεζών. Οι τράπεζες νέου τύπου θα είναι πελατοκεντρικές και θα προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες, κάτι που θα προσφέρει και εναλλακτικές διαδρομές για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, σημείωσε.
Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού
Η πανδημία ήταν πολύ επίπονη για τον χώρο του τουρισμού, υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Μίλησε για πτώση 75% πέρυσι όσον αφορά τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για μια ξεκάθαρη στρατηγική φέτος προκειμένου να «ανοίξει» και πάλι ο τουρισμός. Εξηγώντας αυτήν τη στρατηγική, ανέφερε ότι έγιναν έγκαιρα οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον μειούμενης αβεβαιότητας. Σε σχέση με πέρυσι, υπάρχουν βέβαια τώρα, όπως τόνισε, τα εμβόλια και τα γρήγορα τεστ. Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι δόθηκε ένα καθαρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση, ότι ο τουρισμός θα άνοιγε στις 14 Μαΐου, κάτι το οποίο τηρήθηκε. Ένας ακόμα πυλώνας της στρατηγικής της κυβέρνησης ήταν οι διεθνείς πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης του πρωθυπουργού προς την ΕΕ για το «πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό, του οποίου η λογική σε μεγάλο βαθμό υιοθετήθηκε. Ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε μια αισιόδοξη φάση, ενώ αναφέρθηκε και στις τελευταίες θετικές ειδήσεις από τη Βρετανία, που θα επιτρέπει στους πολίτες της να επιστρέφουν από τις διακοπές τους την Ελλάδα χωρίς καραντίνα. «Δεν ανοίγουμε χαλαρώνοντας, ανοίγουμε επειδή δεν χαλαρώνουμε», υπογράμμισε κλείνοντας.
Peter Vlitas, executive senior vice-president of supplier relations, Internova Travel Group
Όταν ανακοινώθηκε το εμβόλιο, ξέραμε ότι τα πράγματα θα άρχιζαν να βελτιώνονται, υπογράμμισε ο executive senior vice-president of supplier relations του Internova Travel Group Peter Vlitas. Εξήρε το ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε συγκεκριμένη ημέρα ανοίγματος του τουρισμού, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίσουν εγκαίρως πτήσεις, όπως τόνισε. Έδωσε παραδείγματα για την αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων και της επιβατικής κίνησης από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Μίλησε για επιτυχία του ελληνικού σχεδίου «ανοίγματος» του τουρισμού και εκτίμησε ότι η προσέλευση Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβριο.
Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Η μεθοδολογία της ψηφιακής ευελιξίας –δηλαδή ταχύτητα, ευελιξία, μικρά-μικρά βήματα και όλα αυτά με εκθετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος– διέπει την ψηφιακή στρατηγική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο υπουργός τόνισε ότι η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής της ψηφιακής μεταρρύθμισης, για την οποία όμως υπήρχε ήδη ολοκληρωμένη στρατηγική που ανακοινώθηκε μετά τις εκλογές του 2019. Αναφέρθηκε στο λανσάρισμα του gov.gr κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, για το οποίο υπήρξε έμπνευση από την πλατφόρμα government.uk. Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, η πλατφόρμα ξεκίνησε με 501 υπηρεσίες και σε έναν χρόνο έχει φτάσει τις 1.200. Μιλώντας για τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω της πιστοποίησης των πολιτών και συγκρίνοντας με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2019, σημείωσε ότι είχαμε περίπου 2 εκατ. ηλεκτρονικών συναλλαγών και τώρα έχουμε 98 εκατ. συναλλαγών τέτοιου τύπου. Σχετικά με τις νέες υπηρεσίες που αναπτύσσονται, σημείωσε την εφαρμογή e-health, όπου θα υπάρχουν ηλεκτρονικοί φάκελοι ασθενών, σε συνέχεια της υπηρεσίας για την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε τη θετική αξιολόγηση από την Deloitte στο πλαίσιο μελέτης για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με δημόσιες υπηρεσίες και τηλεπικοινωνίες, όπου η Ελλάδα κατάφερε να ανεβάσει πολύ τον πήχη.
Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών
H επιτάχυνση της ψηφιακής ατζέντας ήταν ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και πριν την πανδημία, τόνισε από την πλευρά του και ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην προώθηση της καινοτομίας, φέρνοντας ως παράδειγμα το κτηματολόγιο, ενώ έδωσε έμφαση στους βασικούς πυλώνες της ψηφιακής πολιτικής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις υποδομές, τις δεξιότητες, την έρευνα και ανάπτυξη. Τόνισε πάντως ότι αφετηρία των μεταρρυθμίσεων ήταν η σύσταση από την κυβέρνηση υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου συγκεντρώθηκε μια σειρά από διασκορπισμένες υπηρεσίες, εγχείρημα δύσκολο, το οποίο όμως διευκόλυνε και επιτάχυνε την προώθηση σειράς έργων. Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας, το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί ο θετικός αντίκτυπος για τους πολίτες με υπηρεσίες όπως, μεταξύ άλλων, η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό και η προώθηση της στρατηγικής της χώρας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που βρίσκεται σε διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης.
Γεώργιος Λακκοτρύπης, τέως υπουργός ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας της Κύπρου
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να διευθετήσει η ΤΝ είναι η έμφυλη μεροληψία, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γεώργιο Λακκοτρύπη, που πήρε θέση στο πλαίσιο της συζήτησης για το κατά πόσον η τεχνολογία μπορεί να συνεισφέρει στην ίση εκπροσώπηση των φύλων. Εξέφρασε δε την ελπίδα αυτό να συμβεί στα επόμενα χρόνια.
Μιλώντας για τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι δεν είναι τόσο η εξ αποστάσεως εργασία όσο οι μεγάλες αλλαγές στις καταναλωτικές τάσεις. Η στροφή των καταναλωτών στο online κανάλι είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή συμπεριφοράς των επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως εξήγησε, έπρεπε να προσαρμοστούν και να εξασφαλίσουν τη συνέχειά τους. Σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με τον τέως υπουργό, η καινοτομία ήρθε να δώσει λύσεις, που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσαν χρόνια προετοιμασίας. Και η Κύπρος, όπως τόνισε, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση προωθώντας τη συνεχή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση που διεξάγεται για το ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ιδιωτικότητας και online διαχείρισης δεδομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρακτική των ΗΠΑ, με την έγκριση μέσω μιας πλατφόρμας πληροφοριών πριν από τη δημοσίευσή τους.
Ezat Azem, γενικός διευθυντής, Roche Hellas
Στην τεχνολογική πρόοδο της Ελλάδας αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Roche Hellas Ezat Azem, ο οποίος μιλώντας για τα διδάγματα της πανδημίας τόνισε την κομβικής σημασίας συσχέτιση της υγείας με τις επενδύσεις και την οικονομία. Όπως είπε, έχουμε τεράστια καινοτομία, η οποία όμως δεν φτάνει στους πολίτες, κάτι που μπορεί να βελτιώσει η τεχνολογία με λίγο περισσότερες επενδύσεις. Μιλώντας για την απόδοση, ο κ. Azem σημείωσε με έμφαση ότι επί του παρόντος αυτό που λείπει από τον χώρο της υγείας είναι ένα σύστημα μέτρησης των αποτελεσμάτων. Εξήγησε ότι δεν έχουμε την υποδομή, τα συστήματα και πιθανόν ούτε και τη νοοτροπία για κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό για το μέλλον και για να έχουμε καλύτερα συστήματα αποζημιώσεων η τεχνολογία και η υγεία να συνδυαστούν. Ο κ. Azem τάχθηκε υπέρ της εξατομικευμένης ιατρικής προσέγγισης, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν επαρκή δεδομένα από τους ασθενείς και τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας είναι έτοιμος να υποστηρίξει την προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί ένα σωστό σύστημα για τη συλλογή δεδομένων.
Sudhir Jha, ανώτερος αντιπρόεδρος, Mastercard και επικεφαλής, Brighterion
Η συζήτηση σχετικά με το ότι η ΤΝ είναι υπερτιμημένη θα συνεχιστεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι λύσεις που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας κατά τη διάρκεια πανδημίας, υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Mastercard και επικεφαλής της Brighterion Sudhir Jha. Εξήγησε ότι οι οργανισμοί που είχαν δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις ΤΝ, τα πήγαν πολύ καλύτερα σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν. Καθώς μάλιστα οι περισσότερες φυσικές αλληλεπιδράσεις μετατράπηκαν σε ψηφιακές αλληλεπιδράσεις λόγω κοινωνικής απόστασης, η ΤΝ κατέστη απαραίτητη για να κλιμακώσει, να εξατομικεύσει και να προστατεύσει αυτές τις συνδέσεις, σημείωσε. Λαμβάνοντας υπ’όψιν την ευκολία που προσφέρουν αυτοί οι ψηφιακοί μετασχηματισμοί, ο κ. Sudhir Jha τόνισε ότι θα συνεχίσουν να επιταχύνονται στο κόσμο που αναδύεται μετά την πανδημία. Η ΤΝ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής μας στο μέλλον, υπογράμμισε κλείνοντας.
Βασίλης Παπούλιας, chief operating officer, Office Line
Στον ψηφιακό μετασχηματισμό ως απόρροια της πανδημίας αναφέρθηκε και ο chief operating officer της Office Line Βασίλης Παπούλιας, που σημείωσε ότι το 2020 ήταν ένα έτος μεγάλων αλλαγών. Εξήγησε ότι κατά τη διάρκειά του προωθήθηκε η καινοτομία στη βιομηχανία και πολλές εταιρείες εκμεταλλεύθηκαν τις δυνατότητες που τους δόθηκαν για να μετασχηματίσουν τη δραστηριότητά τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ειδικότερα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Παπούλια, είχαμε μια κυβέρνηση υποστηρικτική, με διαθεσιμότητα χρηματοδοτήσεων κι ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης που προσελκύει μεγάλους παίκτες της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής, όπως π.χ. η Αmazon. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον ανθρώπινο παράγοντα και στις ψηφιακές δεξιότητες σημειώνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να νοιώθουν άνετα με τη χρήση των νέων εργαλείων. Όπως είπε, η τεχνολογική εξέλιξη βοήθησε την εταιρεία του να εξελιχθεί, εξελίσσοντας παράλληλα και τις δεξιότητες των εργαζομένων της.
Cameron Brooks, γενικός διευθυντής, Δημόσιος Τομέας Ευρώπης, Amazon Web Services
Στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2020 με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη για την προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του δημόσιου τομέα Ευρώπης της Amazon Web Services (AWS) Cameron Brooks. Αναφέρθηκε ακόμα στην υποστήριξη δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων στη χώρα και στον υποστηρικτικό ρόλο στην κοινότητα των startups. Ο κ. Brooks μίλησε για τις προοπτικές που καλλιεργούν τα εκατοντάδες project της ψηφιακής ‘βίβλου’, μιλώντας με παραδείγματα για το πώς σημειώνεται στην πράξη τεχνολογική επιτάχυνση. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στη συνεργασία με την PwC για την πλατφόρμα ραντεβού για εμβολιασμό, έργο που υλοποιήθηκε σε 10 ημέρες, με σκορ 120.000 ραντεβού καθημερινά αλλά και στο σύστημα ιχνηλασιμότητας πιθανών θετικών κρουσμάτων στις πύλες εισόδου της χώρας, που τέθηκε σε εφαρμογή πριν το καλοκαίρι του 2020.
Στέφανος Διανέλλος, αντιπρόεδρος & επικεφαλής εταιρικών σχέσεων, British American Tobacco Hellas
Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος & επικεφαλής εταιρικών σχέσεων της British American Tobacco Hellas Στέφανος Διανέλλος, μιλώντας ειδικότερα για τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, για να την παραλληλίσει με τη ‘βίβλο’ των επιχειρήσεων. Όπως είπε, η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση βοήθησαν τις επιχειρήσεις να μετασχηματιστούν. Αναφερόμενος στις ‘βίβλους’ των επιχειρήσεων και στο νέο περιβάλλον, τόνισε τον παράγοντα των ESG (Environmental, Social, and Governance), που βοηθά τις επιχειρήσεις να πάνε μπροστά και μεταξύ άλλων να παραγάγουν τις καλύτερες λύσεις για τους καταναλωτές. Βοηθά, όπως είπε, και στην προσέλκυση επενδύσεων μιλώντας για την πλευρά των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης.
Νίκος Παπαθανάσης, αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ
Προσηλωμένη στο έργο που ανέλαβε πριν από δύο χρόνια θα συνεχίσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπλ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ Νίκος Παπαθανάση, που σχολίασε ότι δεν υπάρχει κόπωση, κάτι που αποδείχθηκε με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων εν μέσω πανδημίας. Όπως είπε, αρκεί να σκεφτεί κανείς πού ήταν η χώρα πριν έναν χρόνο και πόσα βήματα μπροστά έκανε, παραμένοντας πιστή στην υπόσχεση να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Υπενθύμισε τα 193 νομοθετήματα της τελευταίας διετίας, τα περισσότερα για την προώθηση της απλοποίησης των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, τονίζοντας την επιτάχυνση σε όλους τους τομείς. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που διευκολύνουν τους επενδυτές, με μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις από 28 σε 22%, μείωση του φόρου στα μερίσματα από 10 σε 5% και φορολογικά κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους. Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε επίσης στα δύο νέα νομοθετήματα για τη ‘Βίβλο’ των στρατηγικών επενδύσεων που αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος όταν λαμβάνει μια επενδυτική πρόταση και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα έχει θεματική προσέγγιση, με πιο ενισχυμένη παρουσία του κράτους σε τομείς που θέλει να στηρίξει, δηλαδή την έρευνα και την καινοτομία. Αναφέρθηκε ακόμα στον στόχο της κυβέρνησης, που είναι να διευκολύνει τη δημιουργία τεχνολογικού κόμβου στη χώρα για επενδύσεις όπως αυτές των Pfizer και Team Viewer.
Η χώρα έχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία να υποστηρίξει την αξιοποίηση 120 δισ. ευρώ, που θα μπουν στην οικονομία σε 5-7 χρόνια, υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Παπαθανάσης.
Ιωάννης Σμυρλής, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης και είναι έτοιμη για μια περίοδο ταχείας οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Σμυρλή. Τόνισε ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε μια σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα ακίνητα, η φιλοξενία και η τεχνολογία και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε πρόσφατες επενδυτικές συμφωνίες όπως με τη Microsoft, την Pfizer, την Blackstone, τη Sitel και τον Όμιλο Volkswagen. Αναφέρθηκε ακόμα στις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναμένονται τους επόμενους 12 μήνες, με επίκεντρο την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ύψους 57 δισ. ευρώ – “Ελλάδα 2.0”. Ο κ. Σμυρλής μίλησε επίσης για μια σειρά επενδύσεων που υλοποιούνται στη χώρα, μεταξύ των οποίων η επένδυση των 8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, η νέα γραμμή του Μετρό της Αθήνας, η επέκταση του αυτοκινητόδρομου E65 στο Βόρειο τμήμα της χώρας, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης και η επένδυση στον νέο αυτοκινητόδρομο της Βόρειας Κρήτης. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στις ενεργειακές επενδύσεις αλλά και στην είσοδο ξένων επενδυτών σε άλλους κλάδους, όπως το CVC στα τρόφιμα, μέσω του ομίλου Vivartia και της εταιρείας Δωδώνη.
Christian Kälin, πρόεδρος, Henley & Partners
Με την εμπειρία από τη δραστηριότητα της εταιρείας του στις διεθνείς αγορές ο πρόεδρος της Henley & Partners Christian H. Kälin σχολίασε με έμφαση το μεγάλο μέγεθος των κονδυλίων που έρχονται στην Ελλάδα, αλλά και όσων εισρέουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία του ανθρώπινου ταλέντου. Όπως εξήγησε ο κ. Kälin, το ζητούμενο δεν είναι μόνο να προσελκύσει κανείς το κεφάλαιο αλλά και το ανθρώπινο ταλέντο. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, έχει κάνει βήματα για να προσελκύσει και να επαναπατρίσει το ταλέντο, ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά κινήτρων, όπως π.χ. η φορολογική κατοικία. Σημείωσε ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική έχει περιθώρια βελτίωσης, καθώς όταν δίνει φορολογικά κίνητρα πρέπει να έχει κι ένα πλαίσιο. Σημείωσε ενδεικτικά ότι η αύξηση των τιμών των ακινήτων δεν είναι ο επιθυμητός αντίκτυπος. Πρότεινε στην κυβέρνηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά με στοχευμένες πολιτικές, σημειώνοντας ότι με μικρές βελτιώσεις σε συνδυασμό με τα χρήματα που θα έρθουν, η Ελλάδα έχει ένα ευοίωνο μέλλον με αυτήν την κυβέρνηση.
George Burns, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Eldorado Gold Corporation
Η εμπειρία της Eldorado αναδεικνύει το πολύ βελτιωμένο επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα υπό την παρούσα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold Corporation George Burns. Όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις η Ελλάδα θα καταστεί σημαντικός παραγωγός χρυσού παγκοσμίως, τόνισε ο κ. Burns, ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε αναθεωρημένη σύμβαση εκμετάλλευσης με την κυβέρνηση, αποτέλεσμα σημαντικής προσπάθειας και από τις δύο πλευρές, όπως είπε. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει σημαντικά τις διαδικασίες τόνισε, βελτιώνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μαζί με τη μείωση της φορολογίας και το καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της χώρας.
Paolo Gallo, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής, Italgas, Ιταλία
Στον στόχο ηγετικού ρόλου της Italgas στην ενεργειακή μετάβαση μέσω επενδυτικού σχεδίου €8 δις μέχρι το 2027 αναφέρθηκε από το βήμα του Economist o διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Paolo Gallo. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εξάλλου έχει επιβεβαιώσει τη στενή σχέση μεταξύ της ποιότητας των υποδομών μίας χώρας και της ανταγωνιστικότητάς της, όπως ανέφερε. Παγκόσμιας εμβέλειας συμβουλευτικές εταιρείες εκτιμούν ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στις υποδομές παράγει €2,50 με €3,00 ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, σημείωσε ο κ. Gallo. Πρόσθεσε επίσης ότι το σχέδιο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βασίζεται στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στον ρόλο που θα έχει το φυσικό αέριο σε αυτήν τη μετάβαση. Σήμερα η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα, ότι μπορεί να βασιστεί στον ΤΑΡ για να περιορίσει τη χρήση των κατά πολύ περισσότερο ρυπογόνων άνθρακα και λιγνίτη, είπε ο κ. Gallo. «Συνεπώς, μέσω των επενδύσεων έχουμε διπλό όφελος. Επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση και ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε κλείνοντας.
Celeste Cecilia Lo Turco, διευθύντρια, NEOM
Πολλά έχουν γίνει για να αλλάξουμε την παγιωμένη κατάσταση στην ανισότητα αποδοχών, πλούτου και πρόσβασης σε κεφάλαια, αλλά πολλά ακόμη μένει να γίνουν, υπογράμμισε από το βήμα του Economist η διευθύντρια της NEOM Celeste Cecilia Lo Turco. Ο επενδυτικός κόσμος συμπεριλαμβάνει όλο και περισσότερο παράγοντες περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς αλλά και διακυβέρνησης (ESG) στις αρχές και τις στρατηγικές του, σημείωσε η κ. Lo Turco, τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα δεν είναι πια ένα ωραίο σλόγκαν αλλά μια αναγκαιότητα. Πάνω από ένα τέταρτο των κεφαλαίων υπό διαχείριση, εκτιμά η McKinsey, ακολουθεί αυτές τις αρχές, είπε η κ. Lo Turco, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στο Harvard Business Review, σύμφωνα με το οποίο όταν οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 30% της ανώτατης διοίκησης μιας εταιρείας η κερδοφορία αυξάνεται κατά 15%. Ωστόσο, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 4% της κορυφής στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, ενώ εταιρείες των οποίων ηγούνται άντρες λαμβάνουν το 86% των επενδυόμενων κεφαλαίων venture capital, είπε η διευθύντρια της NEOM. Από κυβερνητικής πλευράς λοιπόν χρειάζονται νέοι κανονισμοί, κίνητρα αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις τόνισε, σημειώνοντας ότι η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG και η διάσταση της ισότητας σε αυτά είναι σημαντικός πυλώνας της προσέγγισης και ότι η σημασία του θα πρέπει να βαίνει αυξανόμενη ώστε να έχει ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα στη βιωσιμότητα.
Latest News
Πρώτη δημόσια εμφάνιση Πατέλη μετά την παραίτηση του – Ο μίνι απολογισμός
Ο Αλέξης Πατέλης μίλησε σε εκδήλωση της ΕΧΑΕ τονίζοντας το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης στην οικονομία
Έρχονται τα πρώτα 300 φθηνά σπίτια - Οι δικαιούχοι και το ενοίκιο
Το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» στοχεύει στην ανέγερση 2.500 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου
Σκυλακάκης: Νέα μπόνους δόμησης μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ
Έρχονται ειδικά κίνητρα (bonus) σε ό,τι αφορά στα ύψη, στα δώματα, στις φυτεμένες στέγες, δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Προϋπολογισμός: Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης μαζί με τράπεζες και φορολογία
Ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή
Συνταγματική η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους δικαστές
Η διατήρηση της υποχρέωσης καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης δεν προκύπτει ότι θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρεπή διαβίωση των δικαστικών λειτουργών
Χατζηδάκης: Μειώνονται οι τραπεζικές προμήθειες - Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις
Από το 2025 οι τραπεζικές προμήθειες θα είναι αρκετά χαμηλότερες, με τις παρεμβάσεις που δρομολογεί κυβέρνηση, λέει ο Χατζηδάκης
«Βόμβα» ΣτΕ για τα ύψη των κτιρίων – Ποιες άδειες επηρεάζονται
Η απόφαση αυτή του ανωτάτου δικαστηρίου που έχει τεράστιο αντίκτυπο στις επενδύσεις και στο χώρο της οικονομίας
Τρέχουν τα ενοίκια γραφείων και καταστημάτων - Πόσο αυξήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης γραφείων και καταστημάτων το α' εξάμηνο 2024
Αύξηση στο ενεργητικό στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης - Τα στοιχεία για το γ΄ τρίμηνο
Η αξία διαμορφώθηκε στα 2.428 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024, έναντι 2.348 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κλείνει η μεταβίβαση του 35% της Helleniq Energy στο ΤΑΙΠΕΔ – Το τίμημα
Εντός 48 ωρών η απόφαση για την απόκτηση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το Δημόσιο – Στα 200 εκατ. ευρώ το τίμημα