Έχοντας βάλει σε τροχιά την κατασκευή του νέου δορυφόρου, Hellas Sat 5, με στόχο να πάρει θέση για εκτόξευση το 2025, η HellasSatεπεκτείνεται σε υβριδικά δίκτυα της νέας 5G εποχής, αλλά και στην πολύφερνη αγορά των Data Centers. Η εταιρεία, που διαχειρίζεται τους τρεις δορυφόρους που βρίσκονται στην τροχιακή θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου στις 39° Ανατολικά, μπαίνει στη νέα εποχή δυναμικά, έχοντας ήδη στο ραντάρ το έργο των μικροδορυφόρων, αλλά και τα υποθαλάσσια καλώδια που έχουν ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Κλείνοντας 20 χρόνια παρουσίας, η Hellas Sat, που παρέχει λύσεις επικοινωνίας και απευθείας δορυφορικής μετάδοσης σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική, είναι έτοιμη να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Ήδη, ο Hellas Sat 5, ο επόμενος δορυφόρος που στοχεύει να εκτοξεύσει στο διάστημα το 2025, είναι σε φάση σχεδιασμού. Μέσα στην επόμενη χρονιά, αναμένεται να είναι έτοιμες οι προδιαγραφές, οι οποίες θα καθορίσουν και το ύψος της επένδυσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος δορυφόρος θα ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες, χάρη στις οποίες θα προσφέρει υψηλότερες συχνότητες, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, και πολύ υψηλές ταχύτητες. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης για τα εικοστά γενέθλια της εταιρείας, θα μπορεί να δώσει μισό gigabit στον χρήστη, όταν οι σημερινοί δορυφόροι μπορούν να δώσουν ως και 200 Mbps.

Σήμερα, στο διάστημα παραμένει ο Hellas Sat 2, oοποίος βρίσκεται για 17,5 χρόνια στην ελληνική τροχιακή θέση, έχοντας ξεπεράσει το ανώτατο όριο ζωής που ήταν τα 15 χρόνια. Βεβαίως ο πιο παλιός δορυφόρος, άλλαξε αποστολή, και τη δική του ανέλαβαν ο Hellas Sat 3 που εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο του 2017 και ακολούθως ο Hellas Sat 4 τον Φεβρουάριο του 2019.

Επένδυση 8-10 εκατ. σε νέο Data Center στο Κορωπί

Η εταιρεία, που «τρέχει» σήμερα με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, έχει 20 διεθνείς πελάτες και έσοδα περί τα 28 εκατ. το 2020, έχει ήδη κάνει την είσοδό της στην πολλά υποσχόμενη αγορά των Data Centers. Με την αρχή να έχει γίνει από την Κύπρο, όπου φτιάχτηκε το πρώτο για το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο NBC ως business continuity center, σήμερα οι εγκαταστάσεις Data Centers της Hellas Sat, έχουν έκταση περί τα 1.000 τ.μ.

Με τη νέα επένδυση, ύψους 8-10 εκατ. ευρώ, θα επεκταθούν κατά 1.200 τ.μ. (300 racks) στην περιοχή του Κορωπίου όπου βρίσκεται και το κέντρο ελέγχου της εταιρείας. Όπως εκτίμησε ο κ. Πρωτοπαπάς, σύντομα τα έσοδα από υπηρεσίες hosting servers και data centers θα πλησιάζουν τα έσοδα που δημιουργούνται από τη χωρητικότητα.

Το 5G και οι δορυφόροι

«Το 5G είναι η επόμενη μεγάλη δραστηριότητα των δορυφόρων» είπε ο επικεφαλής της Hellas Sat, στη διάρκεια της εκδήλωσης. Αυτό που ουσιαστικά μπορούν να διασφαλίσουν οι δορυφόροι είναι η αδιάλειπτη παροχή σύνδεσης, ακόμα και όταν τα συμβατικά σήμερα δίκτυα παρουσιάζουν «κενά» ή αστάθειες. Ουσιαστικά, αυτό που θα έχει σημασία στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι χάρη στο 5G ένας μεγάλος αριθμός συσκευών και υπηρεσιών θα είναι διασυνδεδεμένες, δεν θα είναι το δίκτυο, αλλά η συνέχεια της υπηρεσίας.

Έτσι, σε συνεργασία με την Korea Telecom, δοκιμάζει μια λύση υβριδικού δικτύου, μέσω ενός ειδικού ρούτερ, όπου το 5G ή το wifi λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τη δορυφορική κάλυψη. Εάν προκύψει οποιαδήποτε αστάθεια ή το επίγειο δίκτυο 5G «πέσει», αντί η υπηρεσία να διακοπεί ή να καθυστερήσει, χάρη στον δορυφόρο συνεχίζει κανονικά, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην καταλάβει ότι κάτι συνέβη.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη υπηρεσία σε περιπτώσεις που απαιτείται επιχειρησιακή συνέχεια, αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και έλεγχος σε πραγματικό χρόνο. Η εν λόγω υπηρεσία θα απευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και για τη ναυτιλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία