Ένα νέο προεδρικό διάταγμα που θα ταράξει την αμερικανική αγορά ετοιμάζεται να υπογράψει μέσα στη μέρα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με στόχο τη βελτίωση των πρακτικών ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Το διάταγμα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιλαμβάνει 72(!) δράσεις και συστάσεις θα υποχρεώσει τον κρατικό μηχανισμό και πάνω από δώδεκα ομοσπονδιακές υπηρεσίες να ενεργοποιηθούν για την κατάρτιση νέων κανονισμών κυρίως στο μέτωπο του ανταγωνισμού με στόχο την πάταξη των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και άρα την καλύτερη προστασία των καταναλωτών και όχι μόνο.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται σε δύο κυρίως σημεία. Το ένα αφορά τη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς για παράδειγμα στηρίζει τις προσπάθειες κάποιων πολιτειών να εισάγουν φτηνότερα φάρμακα από τον Καναδά, γεγονός που θίγει άμεσα τα συμφέροντα των φαρμακευτικών κολοσσών. Μάλιστα, το Οβάλ Γραφείο θέλει να μπει φραγμός στις πρακτικές των φαρμακευτικών να πληρώνουν τις εταιρείες γενοσήμων για να καθυστερούν την είσοδο στην αγορά φτηνότερων βερσιόν των φαρμάκων τους.

Το δεύτερο αφορά τους τεχνολογικούς ομίλους που μπαίνουν στο μικροσκόπιο για σειρά ζητημάτων, από τη χρήση των προσωπικών στοιχείων των καταναλωτών έως τους όρους που διέπουν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο, αντανακλώντας την επιφυλακτική στάση του Οβάλ Γραφείο απέναντι στην υπερβολική δύναμη που έχουν συγκεντρώσει οι Big Tech.

Είναι χαρακτηριστικό πως το διάταγμα θα ζητά από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες να επαναφέρουν μια σειρά από κανόνες που απαγόρευαν στους internet providers από το να μπλοκάρουν ή να επιβραδύνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο ή να το επιταχύνουν έναντι τιμής. Ο λεγόμενος κανόνας του «net neutrality» που βασίζεται στην αρχή πως οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ίντερνετ δεν έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν ή να χειραγωγούν το πώς το χρησιμοποιείς, είχε πρωτοεφαρμοστεί επί Μπάρακ Ομπάμα, αλλά ακυρώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, για να επανέλθει ξανά τώρα.

Επίσης οι αρμόδιες antitrust υπηρεσίες και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα λάβουν εντολή να τηρούν πιο σκληρή στάση απέναντι σε συμφωνίες συγχωνεύσεων και να ελέγχουν πιο αυστηρά τους όρους ειδικά στην περίπτωση των λεγόμενων «φονικών εξαγορών», κατά τις οποίες οι μεγάλοι όμιλοι εξαγοράζουν τις μικρές εταιρείες για να τις βγάλουν από την αγορά. Η ίδια σύσταση θα γίνει προς τη Federal Reserve και τη Federal Deposit Insurance Corporation ειδικά σε σχέση με τις τραπεζικές συγχωνεύσεις.

Τέλος μια σειρά δράσεων έχει να κάνει με την αγροτική βιομηχανία, περιλαμβάνοντας νέους κανόνες που θα διευκολύνει τους μικρούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους από το να αντιστέκονται στις πιέσεις των μεγάλων παραγωγών σε περίπτωση που λαμβάνουν χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους. Μάλιστα το υπουργείο θα ανανεώσει τους κανόνες που διέπουν το εθνικό σήμα «προϊόν ΗΠΑ» για να διασφαλιστεί πως οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να «βαφτίζουν» ως ντόπια, εισαγόμενα τρόφιμα, ακόμη και αν έχουν συσκευαστεί ή τύχει επεξεργασίας επί αμερικανικού εδάφους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή