Στα πλεονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν από την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες (CBCDs) στάθηκαν από κοινού σήμερα, σε έκθεση τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία και με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, επισημαίνοντας πως projects όπως το ψηφιακό δολάριο μπορεί να δώσει επιπλέον ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η έκθεση καταρτίστηκε στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών μελών του G20, στη Βενετία, που ολοκληρώνεται αύριο.

«Οι ταχύτερες, πιο φτηνές, πιο διαφανείς και πιο περιεκτικές διασυνοριακές υπηρεσίες πληρωμών θα φέρουν οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες παγκοσμίως» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ίντερμιτ Τζιλ, αντιπρόεδρος ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Yahoo Finance.

Η έκθεση παροτρύνει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν με τα σχέδια δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων επισημαίνοντας πως ο συνδυασμός τους θα μπορούσε να αλλάξει το status quo στο παγκόσμιο σύστημα μειώνοντας την εξάρτηση από ακριβές και αργές υπηρεσίες μεταφοράς του χρήματος σε όλο τον κόσμο.

Ουσιαστικά, οι τρεις θεσμικοί παίκτες οραματίζονται ένα ψηφιακό νομισματικό οικοσύστημα, όπου η ανταλλαγή των νομισμάτων θα είναι ακόμη και αυτόματη και θα γίνεται ανά πάσα στιγμή. Περίπου με τον ίδιο τρόπο που οι κεντρικές τράπεζες προσφέρουν γραμμές swap η μία στην άλλη (ώστε να διασφαλίζουν, για παράδειγμα, πως αμερικανικά δολάρια είναι εύκολα και άμεσα διαθέσιμα) τα ψηφιακά νομίσματα θα προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες στους λιανικούς χρήστες.

Εξάλλου, η άνοδος και η διάδοση των κρυπτονομισμάτων επιβεβαίωσε τις δυνατότητες των ψηφιακών νομισμάτων, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας που οδήγησε στην είσοδο ακόμη και μεγάλων τεχνολογικών ομίλων στον κλάδο της προσφοράς υπηρεσιών πληρωμών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Βεβαίως, η έκθεση αναγνωρίζει παράλληλα τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα ψηφιακά νομίσματα επισημαίνοντας πως η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής τουλάχιστον μερικών κεντρικών τραπεζών μπορεί να υπονομευτεί. Το επίπεδο ρίσκου θα είναι δε, σαφώς μεγαλύτερο για τις αναδυόμενες αγορές και οικονομίες δεδομένου πως το εποπτικό πλαίσιο και η διαμόρφωση της πολιτικής θα χρειαστεί αρκετή επεξεργασία. Αν και σε κάθε περίπτωση η κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πράξει και να ζυγιάσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Στις ΗΠΑ, η Fed βρίσκεται ήδη σε φάση μελέτης της πιθανότητας έκδοσης ενός ψηφιακού δολαρίου, αν και για την ώρα δεν είναι σαφές το που συγκλίνει. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα η σχετική έκθεση με τις διαπιστώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι πιθανόν να δημοσιευτεί μέσα στο καλοκαίρι, οπότε το επόμενο βήμα είναι να τεθεί προς διαβούλευση στο κοινό και κυρίως στο Κογκρέσο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto