Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα το οποίο καλεί τους αξιωματούχους και διπλωμάτες να μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου του 2022 ως απάντηση στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κινεζική κυβέρνηση.

Οδηγώντας σε μια νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΕΕ και Κίνας, το μη δεσμευτικό ψήφισμα καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις, να παρέχουν βίζα έκτακτης ανάγκης σε διωκόμενους δημοσιογράφους του Χονγκ Κονγκ και να στηρίξουν περαιτέρω τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ να μετακινηθούν στην Ευρώπη.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 578 ψήφους υπέρ, 29 κατά, και 73 αποχές, και υποστηρίχθηκε από όλες τις κύριες πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που υποστηρίζεται από την Άγκελα Μέρκελ και των κεντρώων του Εμμανουήλ Μακρόν.

Το ψήφισμα των 28 σημείων καλεί τους αξιωματούχους της ΕΕ και τα κράτη μέλη να απορρίψουν όλες τις κυβερνητικές και διπλωματικές προσκλήσεις στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 «εκτός εάν η κινεζική κυβέρνηση επιδείξει αποδεδειγμένα βελτίωση στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, στην περιοχή των Ουιγούρων, στο Θιβέτ, στο εσωτερικό της Μογγολίας και σε άλλες περιοχές στην Κίνα».

Το ψήφισμα επικεντρώνεται στην καταστολή του Χονγκ Κονγκ και αναφέρεται σε πολλά συγκεκριμένα περιστατικά, όπως το κλείσιμο της εφημερίδας Apple Daily και τη δίωξη του προσωπικού και των ιδιοκτητών της, την ψήφιση και υλοποίηση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας, αλλαγές στην εκπαίδευση, τα δικαστήρια και την εκλογική διαδικασία κ.α.

«Η προώθηση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο της μακροχρόνιας σχέσης μεταξύ ΕΕ και Κίνας, ευθυγραμμισμένα με τη δέσμευση της ΕΕ να διατηρήσει αυτές τις αξίες στην εξωτερική της δράση και το εκφρασμένο ενδιαφέρον της Κίνας να τα τηρήσει και στη δική της ανάπτυξη και διεθνή συνεργασία », αναφέρεται στο ψήφισμα.

Η αντίδραση του Πεκίνου

Το Πεκίνο μέχρι στιγμής αρνείται να απαντήσει στις εκκλήσεις για βελτίωση των επιδόσεών της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρά τον αναπτυσσόμενο κίνδυνο για μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ κατηγορεί διάφορες χώρες ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της.

«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην πολιτικοποίηση του αθλητισμού και στην παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γουάνγκ Γουενμπίν.

Το ψήφισμα της ΕΕ είναι το τελευταίο σημείο έντασης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας σχετικά με τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά τις πρόσφατες κυρώσεις που οδήγησαν στο πάγωμα μιας εμπορικής συμφωνίας πριν ακόμη κυρωθεί. Το ψήφισμα ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή θα παραμείνει μπλοκαρισμένη έως ότου η Κίνα καταργήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε ευρωβουλευτές και ακαδημαϊκούς.

Η κρατική εφημερίδα της Κίνας, Global Times, απέρριψε το ευρωπαϊκό ψήφισμα ως πράξη «ενός αθροίσματος των πιο εξτρεμιστικών και ακραίων ιδεολογιών στη δυτική κοινωνία, προσφέροντας βήμα για διάφορες πολιτικές μορφές βίας που προσπαθούν να τραβήξουν μια ευρύτερη προσοχή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή