Αίτημα προς της φοιτήτριες και τους φοιτητές τους για να εμβολιαστούν ώστε να προφυλαχθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας απευθύνουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν η πρόσφατη κανονικότητα σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου» λέει ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβης. «Η επερχόμενη νέα κανονικότητα προσδιορίζεται από τον συνδυασμό καθολικού εμβολιασμού και δια ζώσης ακαδημαϊκής λειτουργίας. Το πρώτο είναι ζωτικής σημασίας για το δεύτερο, αλλιώς οι εκπαιδευτικές απώλειες θα είναι ανυπολόγιστες και θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τους φοιτητές. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινότητάς μας, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Η επάνοδος στην κανονικότητα εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς» συνεχίζει.

Σε επιστολή που έστειλε το Ίδρυμα προς τους φοιτητές του αναφέρεται ότι «ολοκληρώνεται μια ακαδημαϊκή χρονιά, κατά την οποία αξιοποιήσαμε τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για να συντηρήσουμε το εκπαιδευτικό μας έργο, κάτω από πιεστικές και αντίξοες συνθήκες, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την πανδημία COVID-19».

Στόχος η διασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης και η προστασία της υγείας

«Κατανοούμε την αγωνία σας για την ομαλοποίηση των σπουδών σας στο Ίδρυμά μας, υπό την σκιά της συνεχιζόμενης πανδημίας. Κοινός σκοπός παραμένει η διασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης και η προστασία της υγείας όλων όσοι μετέχουν σε αυτήν. Εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, και υπό το φώς των νέων δεδομένων, οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις που θα συνδυάζουν τα εύλογα συμφέροντα όλων και θα επιτρέπουν την επαναφορά στην κανονικότητα της ‘δια ζώσης’ ακαδημαϊκής λειτουργίας» αναφέρεται στην επιστολή.

«Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να αξιοποιήσουμετο εξαιρετικό όπλο που μας προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη, τα εμβόλια κατά της COVID-19, υπενθυμίζοντας ότι η μακράν σημαντικότερη ανακάλυψη του ανθρώπου στην ιστορία της ιατρικής ήσαν τα εμβόλια, με τη βοήθεια των οποίων σώθηκαν (και σώζονται) δισεκατομμύρια ανθρώπινες ζωές για περισσότερο από δύο αιώνες. Η παραγωγή πολλών εμβολίων κατά της COVID-19, με υψηλότατα ποσοστά προστασίας σε όλο το φάσμα του πληθυσμού, και ιδίως στους συμπολίτες μας που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, αποτελεί επίτευγμα των επιστημόνων, ενώ από όλες τις μέχρι τώρα μελέτες προκύπτει ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού είναι τεράστια συγκριτικά με τις οποιεσδήποτε (αμελητέας πιθανότητας) παρενέργειες»

«Είναι επομένως καθήκον όλων μας, δασκάλων και φοιτητών, να δώσουμε το καλό παράδειγμα και στην υπόλοιπη κοινωνία, και να σπεύσουμε να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας» καταλήγει. Το ΕΜΠ βεβαια ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να αποκαταστήσει τη δια ζώσης λειτουργία του Ιδρύματος, ακολουθώντας τα πορίσματα της επιστήμης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, και αξιοποιώντας την (εγχώρια και διεθνή) τεχνογνωσία και όλους τους διαθέσιμους πόρους, «προσβλέποντας στο αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της κοινότητάς μας που εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν έγκαιρα, ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστήμης και συνεισφέροντας στην κοινή προσπάθεια για εξομάλυνση της ακαδημαϊκής λειτουργίας υπό ασφαλέστερες συνθήκες»

Αντίστοιχη επιστολή στάλθηκε προ ημερών προς τους φοιτητες και τος φοιτήτριες και από τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών που υπογραμμίζουν την «ανάγκη για εμβολιασμό το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι, ούτως ώστε το Σεπτέμβριο να αφήσουμε τον κοροναϊό έξω από τα Πανεπιστήμιά μας, πρακτική που ακολουθείται σε πολλά άλλα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης