Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εβδομάδα ξεκινά για τη Wall Street, καθώς οι επενδυτές θα κατακλειστούν από σωρεία στοιχείων για την πορεία της οικονομίας και της επιχειρηματικής σκηνής που ενδεχομένως να προσφέρουν μια καθαρότερη εικόνα για τους παράγοντες που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Federal Reserve ώστε να αποφασίσει ή όχι σταδιακή επιβράδυνση των μέτρων στήριξης.

Στο μέτωπο των μάκρο η συζήτηση θα επανέλθει στο «καυτό» θέμα του πληθωρισμού δεδομένου πως την Τρίτη θα έχουμε τη δημοσίευση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούνιο. Θυμίζουμε πως ο δείκτης CPI εκτοξεύτηκε πάνω από το αναμενόμενο, το Μάιο, στο 5% σε ετήσια βάση πυροδοτώντας τριγμούς στο αμερικανικό χρηματιστήριο και όχι μόνο. Οι αναλυτές αναμένουν μια μικρή επιβράδυνση στο 4,9% σε ετήσια βάση, που σε κάθε περίπτωση θα κρατά τις πληθωριστικές πιέσεις ψηλά, γεγονός που θα συντηρήσει και τη νευρικότητα στην αγορά.

Άλλωστε, όπως εξηγεί ο Τζιμ Κάρον της Morgan Stanley μιλώντας στο CNBC «το ερώτημα δεν είναι αν θα πέσει (ο πληθωρισμός), αλλά το αν θα πέσει αρκετά γρήγορα, ώστε να διατηρήσει την υπομονή της Fed». Κι αυτό με δεδομένο πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και πολλά στελέχη της έχουν δηλώσει πως θεωρούν πρόσκαιρη την άνοδο των τιμών και πως θα πρέπει ο δείκτης να παραμείνει επίμονα ψηλά για να προβληματίσει την Τράπεζα. Μία μέρα μετά, την Τετάρτη, θα δημοσιευτεί και ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI).

Οι χρησμοί των αξιωματούχων της Fed

Ενδεχομένως ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ και έτερα στελέχη της Fed να έχουν περισσότερα να πουν τις επόμενες ημέρες για να… διαφωτίσουν τους επενδυτές επί του θέματος. Ο πρόεδρος της Fed θα μιλήσει στην επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, την Πέμπτη, στο πλαίσιο της εξάμηνης ενημέρωσης του προς τους Γερουσιαστές.

Προγραμματισμένες ομιλίες σε διάφορες εκδηλώσεις έχουν μέσα στην εβδομάδα και άλλα στελέχη της τράπεζας, όπως ο Νιιλ Κασκάρι (Minneapolis Fed), o αντιπρόεδρος Ράνταλ Κουάρλς, ο Τζον Γουίλιαμς (NY Fed) και ο Τσαρλς Έβανς (Chicago Fed). Την Τετάρτη, εξάλλου, θα έχουμε και τη δημοσίευση του Beige Book με τις οικονομικές εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Η εβδομάδα θα κλείσει με τα επίσης σημαντικά στοιχεία αναφορικά με το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και βέβαια τον όγκο των πωλήσεων λιανικής. Ειδικά τα τελευταία αναμένονται με αγωνία από την αγορά που περιμένει να διαπιστώσει αν το μη αναμενόμενο… στραβοπάτημα του περασμένου μήνα (πτώση κατά 1,3%) ήταν πρόσκαιρο ή όχι σε ένα διάστημα που υποτίθεται η άρση των περιοριστικών μέτρων έχουν επιτρέψει την επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα.

Βέβαια οι μεγαλύτερες… συγκινήσεις αναμένονται από το μέτωπο των επιχειρήσεων δεδομένου πως την Τρίτη έχουμε την πρεμιέρα των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. Μάλιστα, η σεζόν θα «ανοίξει» με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής σκηνής, όπως την JPMorgan Chase, την Goldman Sachs και την PepsiCo.

Υψηλές εταιρικές επιδόσεις

Από το πεδίο των εταιρικών επιδόσεων οι αναλυτές δεν περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις θεωρώντας πως το δεύτερο τρίμηνο ακολούθησε το ρυθμό του πρώτου με θετικό έως πολύ θετικό πρόσημο κερδοφορίας, καθώς όλες οι επιχειρήσεις κινήθηκαν δυναμικά το πρώτο εξάμηνο του έτους αντανακλώντας έτσι την αισιοδοξία που έφερε στην αγορά η άρση των περιοριστικών μέτρων και η πεποίθηση της δυναμικής ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Refinitiv, το ποσοστό κερδοφορίας των εταιρειών του δείκτη S&P 500 βρίσκεται πάνω κατά 65% σε ετήσια βάση και με κλάδους όπως η βαριά βιομηχανία που επλήγη σημαντικά από την κρίση να βελτιώνει τα κέρδη της κοντά στο 570%(!) Πολύ υψηλές επιδόσεις αναμένονται και από τις τράπεζες, οι οποίες εξάλλου στο σύνολο τους πέρασαν με άνεση τα stress test της Federal Reserve.

Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί την Παρασκευή ο δείκτης S&P 500 μέτρησε ένα ακόμη ρεκόρ, αισίως το 37ο από τις αρχές της χρονιάς με τα συνολικά του κέρδη για το 2021 να ξεπερνούν το 16%. Με κέρδη έκλεισαν την ίδια μέρα και ο υπόλοιποι δείκτες, ο Dow Jones κατά 1,3% ή 446 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,96% στις 14.665 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει τις 14.755 μονάδες, που είναι επίσης το 22ο ρεκόρ του για τη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street