Πιέσεις, ώστε οι διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες να περιορίσουν τις χρηματοδοτήσεις προς project ορυκτών καυσίμων, ώστε να συμμετέχουν στην παγκόσμια προσπάθεια για ένα πρασινότερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, άφησε να εννοηθεί πως θα ασκήσει η Τζάνετ Γέλεν.

Μάλιστα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, μιλώντας σε κλιματική διάσκεψη στη Βενετία (μετά το πέρας της συνόδου του G20), επεσήμανε πως οι αναπτυξιακές τράπεζες πρέπει να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκια τους με τους στόχους της Συνθήκης του Παρισιού για το Κλίμα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «… θα πρέπει να αποθαρρύνουν νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, εκτός αν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση για την ανάγκη και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής και την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δραστική μείωση των ρύπων άνθρακα κλείνοντας τις στρόφιγγες των χρηματοδοτήσεων προς ρυπογόνα projects και εταιρίες που δεν έχουν υιοθετήσει πράσινους στόχους, έχει φουντώσει για τα καλά διεθνώς. Και τα τελευταία χρόνια, διεθνείς περιβαλλοντολογικές οργανώσεις έχουν ασκήσει κριτική για την υποστήριξη που εξακολουθούν να παρέχουν οι αναπτυξιακές τράπεζες προς έργα ορυκτών καυσίμων. Η πίεση αυτή έχει αποδώσει καρπούς ως ένα σημείο, αλλά χωρίς να έχουν γυρίσει τελείως την πλάτη σε ρυπογόνα έργα.

Σε έκθεση της, το Μάρτιο, το International Institute for Sustainable Development υπολόγισε πως, από την έναρξη της πανδημίας, οι αναπτυξιακές τράπεζες έχουν προσφέρει 12 δισ. δολάρια σε project καθαρής ενέργειας και 3 δισ. δολάρια σε ρυπογόνα projects, όπως του πετρελαϊκού κλάδου. Ωστόσο, είναι σημαντικό πως για πρώτη φορά δεν πρόσφεραν ούτε ένα ευρώ, βάσει του ινστιτούτου, για να υποστηρίξουν project λιγνίτη.

Ανάμεσα στις μεγάλες αναπτυξιακές τράπεζες, η Asian Development Bank ήταν από τις πρώτες που δεσμεύτηκε να… κλείσει την πόρτα στο λιγνίτη, όμως τόσο η ίδια όσο και έτερα ιδρύματα έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν έργα φυσικού αερίου, θεωρώντας πως είναι το πιο «καθαρό» από τα ορυκτά καύσιμα. Μια θέση που βρίσκει, πάντως, αντίθετους τους ακτιβιστές και επιστήμονες, εφόσον η παγκόσμια κοινότητα έχει βάλει σαν στόχο τον μηδενισμό των ρύπων μέχρι το 2050.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης