Μαθήματα πολιτικής και οικονομικής επιστήμης ιστορίας παρέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή, ο οποίος κατά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που φιλοδοξεί να θέσει τέλος στα μονοπώλια, επεχείρησε να οριοθετήσει την έννοια του καπιταλισμού.

Η ομιλία του από το Οβάλ Γραφείο, πριν από την υπογραφή του διατάγματος είναι πλούσια σε ορισμούς και «διδάγματα»:

«Η καρδιά του αμερικανικού καπιταλισμού είναι μια απλή ιδέα: ανοιχτός και θεμιτός ανταγωνισμός – αυτό σημαίνει ότι εάν οι εταιρείες θέλουν να κερδίσουν, πρέπει να βγουν έξω και να παίξουν το παιχνίδι τους. καλύτερες τιμές και υπηρεσίες · νέες ιδέες και προϊόντα».

«Αυτός ο ανταγωνισμός διατηρεί την οικονομία σε κίνηση και την βοηθά να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Ο θεμιτός ανταγωνισμός είναι αυτό που έχει καταστήσει τον καπιταλισμό ως τη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο για ευημερία και ανάπτυξη».

«Η ανταγωνιστική οικονομία σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να κάνουν ό, τι πρέπει να κάνουν, αλλά ό,τι κάνουν πρέπει να ευνοεί τους εργαζομένους: προσφέροντας υψηλότερους μισθούς, πιο ευέλικτες ώρες, καλύτερα οφέλη».

«Αυτό που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες είναι λιγότερο ανταγωνισμός και μεγαλύτερη συγκέντρωση που συγκρατεί την οικονομία μας πίσω. Το βλέπουμε στη γεωργία, στην τεχνολογία, στο φαρμακείο».

«Αντί να ανταγωνίζονται για τους καταναλωτές, καταναλώνουν τους ανταγωνιστές τους. Αντί να ανταγωνίζονται για τους εργαζόμενους, βρίσκουν τρόπους να κερδίσουν το πάνω χέρι στην εργασία. Και πολύ συχνά, η κυβέρνηση δυσκολεύει τις νέες εταιρείες να εισέλθουν και να ανταγωνιστούν».

«Η έλλειψη ανταγωνισμού πλήττει τους εργαζομένους. Σε πολλές κοινότητες, υπάρχουν μόνο μερικοί εργοδότες που μονοπωλούν τους εργαζόμενους»

«Είμαι περήφανος καπιταλιστής. Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου εκπροσωπώντας την εταιρική πολιτεία του Ντελαγουέρ. Ξέρω ότι η Αμερική δεν μπορεί να πετύχει αν δεν πετύχει η αμερικανική επιχείρηση. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ξεκάθαρος: Ο καπιταλισμός χωρίς ανταγωνισμό δεν είναι καπιταλισμός. είναι εκμετάλλευση»

«Χωρίς υγιή ανταγωνισμό, οι μεγάλοι παίκτες μπορούν να αλλάξουν και να χρεώσουν ό, τι θέλουν και να σας μεταχειριστούν όσο θέλουν. Και για πάρα πολλούς Αμερικανούς, αυτό σημαίνει την αποδοχή μιας κακής συμφωνίας».

«Έχουμε ένα πρόβλημα – ένα σημαντικό πρόβλημα. Αλλά έχουμε επίσης μια απίστευτη ευκαιρία. Μπορούμε να επιστρέψουμε σε περισσότερο ανταγωνισμό, βοηθώντας επιχειρηματίες και μικρές επιχειρήσεις να μπουν στο παιχνίδι, βοηθώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μια καλύτερη συμφωνία, βοηθώντας τις οικογένειες να εξοικονομούν χρήματα κάθε μήνα. Τα καλά νέα είναι: Το έχουμε κάνει στο παρελθόν».

«Σήμερα έχουμε λιγότερη ανάπτυξη, εξασθενημένες επενδύσεις, λιγότερες μικρές επιχειρήσεις. Πάρα πολλοί Αμερικανοί που αισθάνονται ότι μένουν πίσω. Πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι φτωχότεροι από τους γονείς τους. Πιστεύω ότι το πείραμα απέτυχε. Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια οικονομία που αναπτύσσεται από κάτω προς τα πάνω και από τη μέση προς τα έξω».

«Η εκτελεστική εντολή δεσμεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πλήρη και επιθετική επιβολή των αντιμονοπωλιακών νόμων μας. Δεν υπάρχει πλέον ανοχή για καταχρηστικές ενέργειες από μονοπώλια. Όχι άλλες κακές συγχωνεύσεις που οδηγούν σε μαζικές απολύσεις, υψηλότερες τιμές, λιγότερες επιλογές για τους εργαζομένους και τους καταναλωτές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή