Στην τονωτική ένεση των πολύ θετικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου για τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων της Wall Street θα ποντάρουν από αύριο οι επενδυτές της αμερικανικής αγοράς. Αν και στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών επενδυτών έχει αρχίσει να φουντώνει ο φόβος πως η αναζωπύρωση της πανδημίας μπορεί να επιβραδύνει την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και της επιχειρηματικής σκηνής ευρύτερα.

Τα προγνωστικά

Για την ώρα, βέβαια, τα προγνωστικά για τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου φαντάζουν κάτι παραπάνω από αισιόδοξα. Σύμφωνα με την Refinitv, ο μέσος όρος κερδοφορίας των επιχειρήσεων του δείκτη S&P 500 θα εκτοξευτεί στο 65%, πολύ πάνω από το ήδη υψηλό 50% του πρώτου τριμήνου. Στα επίπεδα αυτά θα μιλάμε για την καλύτερη επίδοση για τις αμερικανικές επιχειρήσεις από τα τέλη του 2009, κατά την τότε ανάκαμψη μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.

Το σύνολο των επιμέρους κλάδων αναμένεται να καταγράψουν θετικό έως ιδιαίτερα ανεβασμένο πρόσημο, με αποκορύφωμα τον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο και τον καταναλωτικό κλάδο που ήταν αυτοί που βίωσαν την περσινή κρίση εντονότερα και άρα ωφελήθηκαν περισσότερο από την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεικτικά ο ευρύτερος βιομηχανικός κλάδος εκτιμάται πως θα παρουσιάσει ενίσχυση της κερδοφορίας κατά 570% σε ετήσια βάση!

Οι κερδισμένες

Οι εταιρείες που έχουν σχέση με τον ευρύτερο καταναλωτικό κλάδο υπολογίζεται, σύμφωνα με την Refinitiv, να παρουσιάσουν ενισχυμένα κέρδη κατά 271%, ενώ οι ενεργειακές θα κινηθούν στο +225% και οι εταιρείες πρώτων υλών στο +115%. Πολύ χαμηλότερα αναμένεται να κινηθούν οι τεχνολογικές με ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας στο 31,6%.

Σύμφωνα με την FactSet, ήδη τις τελευταίες ημέρες περίπου 66 από τις εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει επί τα βελτίωση αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο νούμερο που ξεπερνά το συνήθη μέσο όρο τριμήνου των 37 εταιρειών.

Από εκεί και πέρα οι εκτιμήσεις και για το δεύτερο μισό του έτους παραμένουν θετικές, με προβλεπόμενο διψήφιο πρόσημο κερδοφορίας και για τα επόμενα δύο τρίμηνα, αν και υπάρχει εύλογη νευρικότητα για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας σε περίπτωση περαιτέρω αναζωπύρωσης της πανδημίας και των μεταλλάξεων, με ότι μπορεί να σημάνει αυτό όχι μόνο για την εγχώρια αμερικανική αγορά, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Εξάλλου, όπως εξήγησε μιλώντας στο ABC News, o Σαμ Στόβαλ της επενδυτικής CFRA «με τον πήχη να έχει τοποθετηθεί τόσο ψηλά κατά το δεύτερο τρίμηνο, υπάρχει πιθανότητα απογοήτευσης (τα επόμενα τρίμηνα).

Πάντως, η FactSet αναμένει τον μέσο όρο κερδοφορίας να αυξηθεί κατά περίπου 24% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο και κατά περίπου 18% το τέταρτο τρίμηνο.

Οι τράπεζες

Η αυριανή πρεμιέρα, όπως και γενικά η τρέχουσα, πρώτη εβδομάδα ανακοινώσεων, έχει μια άφθονη δόση… τραπεζών.

Αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs, δίδοντας τη σκυτάλη στην Bank of America, τη Citigroup και τη Wells Fargo την Τετάρτη, για να ακολουθήσουν η Morgan Stanley και η Truist την Πέμπτη.

Το σύνολο των αναλυτών προβλέπει εντυπωσιακά κέρδη από το σύνολο των αμερικανικών τραπεζών, οι οποίες εξάλλου πέρασαν με χαρακτηριστική άνεση και τα φετινά stress test της Federal Reserve.

Σύμφωνα με την FactSet, ο μέσος όρος κερδοφορίας ανά μετοχή θα εκτοξευτεί κατά 116% σε ετήσια βάση για τις έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, ενώ η Refinitiv προβλέπει υπερδιπλασιασμό των κερδών τουλάχιστον για τις τρεις «μεγάλες» (BofA, Citi και JPMorgan). H τέταρτη μεγαλύτερη, Wells Fargo, που πέρυσι κατάγραψε την πρώτη της ζημιογόνα χρονιά από το 2008 αναμένεται να επιστρέψει δυναμικά σε θετικό έδαφος. Και οι τέσσερις μεγάλες μαζί αναμένεται να ξεπεράσουν από κοινού τα 24 δισ. δολάρια σε κέρδη, από τα μόλις 6 δισ. πέρυσι.

Οι ανησυχίες

Βέβαια, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η αγορά ανησυχεί για το πώς οι αμερικανικές τράπεζες θα βρουν στο εξής (κερδοφόρους) τρόπους να χρησιμοποιήσουν τα τρισεκατομμύρια που έχουν μαζέψει στα ταμεία τους και για τις προοπτικές ενίσχυσης των δανειοδοτήσεων τους. Ήδη η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δανειοδοτήσεων, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων εκτιμάται πως περιόρισε τα έσοδα και μάλιστα μείωσε τα συνολικά έσοδα για κάποιες από τις τράπεζες.

Πάντως, μετά και το πράσινο φως από τη Fed, η μία μετά την άλλη οι κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν στη διανομή σημαντικών μερισμάτων και σε προγράμματα επαναγοράς μετοχών, μετά το πολύμηνο μπλόκο που τους είχε επιβάλει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Έτερα μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής αγοράς που ανακοινώνουν αποτελέσματα μέσα στην εβδομάδα είναι, μεταξύ άλλων, η PepsiCo, η AngloDynamics, η Delta Air Lines, η BlackRock και η Alcoa.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street