Παράθυρο για την αναθεώρηση των αρχών και κανόνων ανταγωνισμού πάνω στις οποίες είναι δομημένη η antitrust πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άνοιξε σήμερα η Κομισιόν και ειδικότερα η καθ’ ύλην αρμόδια αντιπρόεδρος και υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Συγκεκριμένα, η Δανέζα αντιπρόεδρος ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των antitrust κανόνων της Ε.Ε., όπως και η άντληση συμπερασμάτων μέσα από το διάλογο που «έτρεχε» η Επιτροπή εδώ και 16 μήνες με τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών, ειδικούς του κλάδου και θεσμικούς παράγοντες προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις τους.

Το feedback που έλαβε λοιπόν είναι πως το υπάρχον πλαίσιο είναι ανεπαρκές αναφορικά με μικρές αλλά παρατεταμένες αυξήσεις των τιμών, αλλά και τη δράση επιχειρήσεων κυρίως του ψηφιακού κλάδου, που υποτίθεται πως προσφέρουν στους καταναλωτές δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα προκειμένου να τους αποσπάσουν τα προσωπικά τους στοιχεία.

Επίσης δεν έχει εκσυγχρονιστεί, ώστε να μπορεί να «μετρήσει» επαρκώς τα ιδιαίτερα γεωγραφικά δεδομένα των αγορών σε μια εποχή παγκοσμιοποιημένης αγοράς και αυξημένου ανταγωνισμού από τις εισαγωγές, να μετρήσει σωστά τα μερίδια αγοράς και θέματα που έχουν να κάνουν με την πρωτοπορία.

Σημειωτέον πως το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο ισχύει από το 1997, με αποτέλεσμα επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια νομικοί και ακαδημαϊκοί να έχουν ασκήσει κριτική στην antitrust νομοθεσία της Ε.Ε. εκτιμώντας πως είναι παρωχημένη και έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στην αγορά κυρίως σε σχέση με τους τεχνολογικούς κολοσσούς και την επιρροή που έχουν αποκτήσει.

«Η αξιολόγηση έδειξε πως το υπάρχον πλαίσιο δεν καλύπτει πλήρως τις πρόσφατες εξελίξεις και τις πρακτικές της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση της οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν που εξεδόθη.

Αυτό σημαίνει πως το επόμενο βήμα είναι να αποφασιστεί –που είναι και το πλέον πιθανό- η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου με βάση και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί. Αν και σε πρώτη φάση η κυρία Βεστάγκερ απέφυγε να παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ή το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή