Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης των Εθνικών Σχεδίων Ανακάμψης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αντίστροφη μέτρηση για την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων έχει αρχίσει.

Μεταξύ των πρώτων χωρών που λάβουν χρήματα είναι και η Ελλάδα.

Επόμενος «σταθμός» στη διαδικασία είναι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ecofin, το οποίο συνεδριάζει δια ζώσης την επόμενη Τρίτη 13 Ιουλίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία αναμένεται να εγκριθούν τα πρώτα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Στη σύνοδο του Ecofin θα λάβει μέρος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Πιο αναλυτικά, στο αυριανό Eurogroup, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τη δημοσιονομική πορεία και τις προοπτικές της Ευρωζώνης, εστιάζοντας στο επόμενο έτος.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ενημερωθούν για την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα Προγράμματα Σταθερότητας του 2021.

Η συζήτηση θα τροφοδοτήσει την προετοιμασία των προσχεδίων προϋπολογισμού και των συστάσεων για την Ευρωζώνη για το έτος 2022. Επιπλέον, θα συνεχιστεί ο διάλογος σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της δημιουργίας ψηφιακού ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση ως σύνολο.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί, επίσης, συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, κατά την οποία οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων, θα ανταλλάξουν απόψεις με την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κα. Tζάνετ Γέλεν σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και με θέματα τραπεζικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στο καθιερωμένο δείπνο εργασίας των Υπουργών Οικονομικών που ανήκουν στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την Τρίτη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να συζητήσουν για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη – με έμφαση στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για την πρώτη δέσμη Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν από κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της χώρας μας, «Ελλάδα 2.0», το οποίο ήταν το δεύτερο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι αναφέρει το Ecofin

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ecofin, οι υπουργοί θα μελετήσουν την εφαρμογή του Μηχανισμού Αανάκαμψηςκαι Ανθεκτικότητας (RRF).

Και αναμένεται να εγκρίνουν την πρώτη δέσμη εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών (RRP).

Έως τις 24 Ιουνίου, το Συμβούλιο είχε λάβει θετικές εκτιμήσεις για τα RRP για τις ακόλουθες χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία.

Αφού εγκριθούν οι εκτελεστικές αποφάσεις, η Κομισιόν θα υπογράψει τις συμφωνίες χρηματοδότησης τα κράτη μέλη, θα δεσμεύσει πόρους και θα προχωρήσει στην πληρωμή της προχρηματοδότησης (έως και 13% των συνολικών επιχορηγήσεων και δανείων) εντός δύο μηνών.

Για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου για πρώτη φορά την έκδοση κοινού χρέους, συγκεντρώνοντας μέχρι σήμερα συνολικά 35 δισεκ. ευρώ. Συνολικά η Επιτροπή θα πρέπει να δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έως 800 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2026.

Άλλα θέματα στην ατζέντα του Ecofin

Κατά τη διάρκεια του Ecofin , η σλοβενική Προεδρία θα παρουσιάσει επίσης το πρόγραμμα εργασιών της στον τομέα της οικονομίας και των οικονομικών για το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2021. Η Προεδρία θα παρουσιάσει επίσης την πορεία των εργασιών σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών που θα διεξαχθεί στις 9-10 Ιουλίου 2021.
Οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν γενική συζήτηση σχετικά με την πρόσφατη στρατηγική και τις προτάσεις της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Όπως προβλέπεται στον κανονισμό RRF που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2021, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του μηχανισμού θα επικεντρωθούν στα εξής:

• πράσινη μετάβαση
• ψηφιακός μετασχηματισμός
• έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη
• κοινωνική και εδαφική συνοχή
• υγεία, και οικονομική, κοινωνική και θεσμική ανθεκτικότητα
• πολιτικές για την επόμενη γενιά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης