Αλλαγή σχεδίων στο κυβερνητικό σχέδιο φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα που έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση κρουσμάτων, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για «δύσκολο» φθινόπωρο και ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, αυστηρό μήνυμα ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η ψυχαγωγία σε κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, θα είναι μόνο για εμβολιασμένους.

Επιπλέον, τόνισε ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Όπως είπε χαρακτηριστικά «από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών».

Διαβάστε επίσης: Mobile app για τον έλεγχο του πιστοποιητικού Covid σε καταστήματα και εκδηλώσεις

Μάλιστα, αναφερόμενος στον τρόπο ελέγχου, τόνισε πως «θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί».

«Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, για όλο αυτό το διάστημα η ψυχαγωγία, είτε αφορά κλειστούς χώρους μόνο με εμβολιασμένους, είτε ανοιχτούς με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους.

«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί» είπε χαρακτηριστικά.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει την Τρίτη 13 Ιουλίου στις 12:30, στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγεία Βασίλη Κικίλια, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Θα αναφερθούν τόσο στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όσο και στο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Καμπανάκι από τη μετάλλαξη Δέλτα

Στο μεταξύ αυξάνονται οι φωνές της επιστημονικής κοινότητας που προβλέπουν περαιτέρω  αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αν δεν «χτιστεί» επαρκές τείχος ανοσίας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα.
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον στις νεότερες ηλικίες, είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους οι οποίοι είναι κάποιες χιλιάδες συμπολιτών μας, ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους εμβολιασμένους με μόνο μία δόση εμβολίου» σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Πέφτουν» λουκέτα στην εστίαση

Ωστόσο, «βροχή» πέφτουν τα πρόστιμα στα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ήδη το τριήμερο από την 9 έως την 11 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Μύκονο, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, για την τήρηση της ασφαλιστικής – εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας.

Βεβαιώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε 12 καταστήματα ενώ σε 4 περιπτώσεις επιβλήθηκε και αναστολή λειτουργίας για 48 ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι στα καταστήματα εστίασης.

Το νέο application θα χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις εστίασης, προβολής κινηματογραφικών ταινιών, κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων, ακροαμάτων, λοιπών παραστατικών τεχνών ή κάθε είδους πολιτιστικών ή αθλητικών ή εορταστικών εκδηλώσεων ή εμπορικών εκθέσεων, οι οποίες είτε στεγάζονται ή διοργανώνονται σε κλειστούς χώρους, είτε λειτουργούν ή διοργανώνονται σε υπαίθριους χώρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα