Ορόσημο αποτελεί αυτή η εβδομάδα για την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», καθώς δρομολογούνται κρίσιμες αποφάσεις και υλοποιούνται κομβικά εμβολιαστικά «ανοίγματα», ώστε να χτιστεί το ταχύτερο δυνατόν το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ενώ το στέλεχος «Δέλτα» επελαύνει (και) στη χώρα μας. Δεδομένου, δε, ότι την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφεται μία αξιοσημείωτη άνοδος στον επίσης κρίσιμο δείκτη που αφορά τον προγραμματισμό νέων ραντεβού, διαπιστώνει κανείς ότι η μάχη ακόμη μαίνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «εφόσον συνεχιστεί η τάση αυτή, με 30.000 νέα ραντεβού την ημέρα, τότε είναι πιθανό να έχει κερδηθεί το πρώτο σημαντικό στοίχημα έως τα τέλη Ιουλίου».

Συνεπακόλουθα και καθώς την περασμένη Τετάρτη ο σχετικός αριθμός ξεπέρασε τις 35.000, γεγονός που αποδεικνύει ότι η επιχείρηση «Πειθούς» αποδίδει, θεωρείται επίσης εφικτό έως τα τέλη Αυγούστου να έχει επιτευχθεί ανοσία ύψους 70% στο σύνολο του πληθυσμού. Ειδικότερα, την επόμενη εβδομάδα αναμένονται – όπως αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη – οι ανακοινώσεις σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε νευραλγικές επαγγελματικές ομάδες. Και όπως όλα δείχνουν οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων είναι οι πρώτοι που θα ενταχθούν στο πλαίσιο υποχρεωτικότητας, με την επιδημιολογική έξαρση να επιταχύνει αναγκαστικά τις έκτακτες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Εφηβοι

Για σήμερα Δευτέρα, όμως, έχουν προγραμματιστεί και οι ανακοινώσεις σχετικά με τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η γονική συναίνεση είναι αναγκαία για να «κλειδώσει» το ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αντιμετωπίζουν τη δημιουργία «ανοσίας της αγέλης» στις αίθουσες των λυκείων ως ασπίδα ασφαλείας, ώστε το σχολικό κουδούνι να ηχήσει χωρίς πανδημικά εμπόδια τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, το επιτυχημένο «crash test» που διενεργήθηκε το περασμένο διάστημα στην Κρήτη, όπου κινητές μονάδες επισκέφτηκαν ορεινά χωριά εμβολιάζοντας τους κατοίκους εκεί, ανοίγει τον δρόμο για τον εμβολιασμό των πολιτών και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές δίνοντας ραντεβού στις πλατείες. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει ζητήσει την ένθερμη υποστήριξη των τοπικών παραγόντων, με στόχο η εμβολιαστική κάλυψη να είναι ακτινωτή στο σύνολο της επικράτειας. Κρίσιμη, επίσης, είναι και η επίσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, συνοδευόμενου από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, στην Ιερά Σύνοδο την ερχόμενη Τρίτη, ζητώντας από την Εκκλησία να συμβάλει στην προσπάθεια πειθούς της κυβέρνησης.

Ετοιμάζουν τρίτη δόση

Η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ συζητά με τις αμερικανικές αρχές την αδειοδότησή της. Το σενάριο της τρίτης δόσης ενισχύεται από τον κίνδυνο που διαπιστώνεται λόγω της μετάλλαξης τύπου «Δέλτα», ειδικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εμβολιασμού τους πριν από έξι μήνες – κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις έρευνες στο Ισραήλ. «Είμαστε έτοιμοι για ενισχυτικές δόσεις εάν και όταν η επιστήμη εκτιμήσει ότι απαιτούνται», ανέφερε η ανακοίνωση της FDA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα