Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, εν μέσω περιορισμών στις αλυσίδες εφοδιασμού και της συνεχιζόμενης ανάκαμψης στο κόστος των υπηρεσιών που σχετίζονται με ταξίδια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,9% τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο κέρδος από τον Ιούνιο του 2008, μετά την άνοδο 0,6% τον Μάιο.

Κατά τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, ο Δείκτης σημείωσε άνοδο 5,4%. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κέρδος από τον Αύγουστο του 2008, έναντι 5% που είχε καταγράψει τον Μάιο. Εξαιρουμένων των  τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο ΔΤΚ επιταχύνθηκε κατά 0,9% σε μηναία βάση μετά από αύξηση 0,7% τον Μάιο.

Ο λεγόμενος δομικός βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 1991, μετά την άνοδο 3,8% τον Μάιο.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις και αναθερμαίνουν τις συζητήσεις αναφορικά με το tapering.

Η Fed πάντως, επιμένει ότι η ανοδική τάση που εμφανίζεται στις τιμές είναι παροδική και πώς επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρέμβει για τη συγκράτησή του, περιορίζοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ή αυξάνοντας τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή