Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, έδωσαν τροφή για όλους όσοι μιλούν για την «πληθωριστική απειλή» και διαφωνούν με την χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που διατηρεί…

Εξάλλου, η επίσημη φωνή της Fed μιλά για παροδικό πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι στις συναντήσεις της τα «γεράκια» αυξάνουν τις πιέσεις για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Μέσα στο κλίμα αυτό, που έχει διαμορφωθεί και μετά και το νέο ρεκόρ 13 ετών που κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο, το έργο του Αμερικανού Τραπεζίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Ο Τζερόμ Πάουελ,αναμένεται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου, και να πείσει τα μέλη του ότι η πολιτική που υιοθέτησε η Fed κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξακολουθεί να είναι η ενδεδειγμένη.

Και μπορεί μέχρι πρότινως οι καταθέσεις αυτές, να ήταν διαδικαστικές κυρίως υποθέσεις, υπάρχει τουλάχιστον μια πιθανότητα αυτή τη φορά να υπάρξει ίσως μια λίγο πιο έντονη «ανάκριση».

Όπως επισημαίνει το CNBC, δεν αποκλείεται κάποια μέλη του Κογκρέσου, κυρίως από τη Ρεπουμπλικανική πλευρά , να ασκήσουν πιέσεις στην Fed να αρχίσει να χαλαρώνει το πόδι της από το γκάζι της ταχύτατης οικονομικής στήριξης και κυρίως από το κομμάτι που αφορά στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε αγορές ομολόγων που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο Πάουελ, λοιπόν, θα πρέπει να αποδείξει ότι μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία που αντιμετωπίζει τις υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις σε μια δεκαετία χρειάζεται ακόμη μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

«Την τελευταία φορά που μίλησε [στις 22 Ιουνίου] ήταν μπροστά στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Σώματος. Αυτό ήταν ένα πλήρες χάσιμο χρόνου », δήλωσε ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος της Bleakley Advisory Group. «Δεν τον προκαλούν πολλοί άνθρωποι. Κι αυτό είναι το πρόβλημα με αυτές τις εμφανίσεις στο Κογκρέσο».

Πράγματι, ο Πάουελ αντιμετωπίζει περιστασιακά μόνο μια σκληρή ερώτηση ή δύο όταν εμφανίζεται στο Καπιτώλειο, όπου θα παραστεί την Τετάρτη και την Πέμπτη για να παρουσιάσει την εξαμηνιαία έκθεση για την κατάσταση της νομισματικής πολιτικής.

Κι αυτό στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να αλλάξει

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας