Η ξυλεία, ένα από τα εμπορεύματα που επωφελήθηκαν περισσότερο από την κρίση της πανδημίας, με τη χρηματιστηριακή τιμή να εκτινάσσεται στα ύψη παρασύροντας το κόστος κατασκευών και εντείνοντας τους φόβους για πληθωρισμό, επίσημα πλέον επέστρεψε όλα τα θεαματικά κέρδη του 2021.

Οι τιμές ξυλείας έκλεισαν τη Δευτέρα 0,6% χαμηλότερα από την αρχή του έτους καθώς η ζήτηση υποχωρεί και η προσφορά επεκτείνεται. Η ανοδική κούρσα στα εμπορεύματα μετέτρεψε ένα σύνηθες προϊόν κατασκευών σε ένα «καυτό» ζήτημα στα κοινωνικά μέσα και ένα σημείο αναφοράς στο διάλογο για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ. Σε κάποια στιγμή, τα προθεσμιακά συμβόλαια ξυλείας διαπραγματεύονταν στα 1.733,50 δολάρια/χιλιάδες πόδια σανίδας, περισσότερο από τέσσερις φορές πάνω σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η πτώση των τιμών ξυλείας αποτελεί ένα από τα πιο δραματικά παραδείγματα της εκτόνωσης των τιμών εμπορευμάτων μετά το ράλι στις πρώτες ύλες –από χαλκό μέχρι ο αραβόσιτο- νωρίτερα στη διάρκεια του έτους προκάλεσε ανησυχία ότι τα αυξανόμενα κόστη θα υπονόμευαν την πορεία οικονομικής ανάκαμψης. Ο Πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, τον προηγούμενο μήνα αναφέρθηκε στην πτώση των τιμών ξυλείας ως ένδειξη ότι οι πιέσεις στον τιμάριθμο θα εκτονωθούν καθώς ξεπερνώνται τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην προσφορά με το άνοιγμα της οικονομίας.

Οι τιμές ξυλείας για παράδοση Σεπτεμβρίου υποχώρησαν 5,6% τη Δευτέρα στα 712,90 δολάρια στο Chicago Mercantile Exchange. Oι τιμές υποχωρούν καθώς αυξάνονται τα επίπεδα αποθεμάτων και λόγω της σημαντικής υποχώρησης της ζήτησης σε μεγάλα καταστήματα λιανικής. Η αγορά αγνόησε επίσης το γεγονός ότι περισσότερες από 300 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στη Βρετανική Κολούμπια στον Δυτικό Καναδά προκαλώντας προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Παρά την πτώση τους, οι τιμές ξυλείας παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Από τη δεκαετία του 1990, οι προθεσμιακές τιμές ξυλείας διαπραγματεύονταν σε εύρος 200-400 δολαρίων, με εξαίρεση το 2018 όταν ξεπέρασαν τα 600 δολάρια. Αυτή η μαζική διορθωτική ελεύθερη πτώση σημαίνει ότι η αγορά αντανακλά πλέον την πραγματικότητα στη σχέση προσφοράς-ζήτησης για το υπόλοιπο του έτους. Οι υψηλές τιμές ξυλείας απειλεί να ανεβάσει το κόστος στέγης στη Βόρεια Αμερική, με εμπειρογνώμονες της αγοράς να κάνουν λόγο για ουσιώδη αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία θα καθορίσει ένα νέο και σημαντικά υψηλότερο επίπεδο μέσης τιμής για την ξυλεία. Αναλυτές βλέπουν την τιμή του εμπορεύματος να παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητη στο υπόλοιπο του έτους και να κινείται στα όρια των 500-1.200 δολαρίων, προτού βρει ένα βραχυπρόθεσμο χαμηλό επίπεδο γύρω στα 700-800 δολάρια. Οι τιμές ξυλείας παραδοσιακά υποχωρούν το καλοκαίρι, ενισχύονται τον Σεπτέμβριο και υποχωρούν ξανά το Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές