Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στην δίνη της πρόσφατης αντιπαράθεσης που ξέσπασε στη χώρα με γκρίζο φόντο τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά παικτών της εθνικής ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας. Κι αυτό καθώς ένας μαύρος ποδοσφαιριστής κατηγόρησε κορυφαία υπουργό της κυβέρνησης ότι «πυροδότησε» την ένταση κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ο Τάιρον Μινγκς, αμυντικός που παίζει στην ομάδα της Premier League, Αστον Βίλα, δήλωσε ότι η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, είχε ενισχύσει τις ρατσιστικές εντάσεις, αρνούμενη να υποστηρίξει τους παίκτες που γονάτιζαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, επειδή -κατά την ίδια- ήταν μία «πολιτική χειρονομία».

O Τάιρον Μινγκς

Αρκετοί μαύροι ποδοσφαιριστές της εθνικής Αγγλίας υπέστησαν διαδικτυακή ρατσιστική επίθεση μετά την ήττα της ομάδας στον τελικό του Euro 2020 την Κυριακή. Όλα ξεκίνησαν αφότου ο Μάρκους Ράσφορντ, ο Τζέιντον Σάντσο και ο Μπουκαγιό Σάκα απέτυχαν να σκοράρουν στα πέναλτι εναντίον της Ιταλίας, μετά και τον ισόπαλο αγώνα της παράτασης του μεγάλου τελικού.

H Πρίρι Πατέλ, υπουργός Εσωτερικών

Η διαμάχη με τον Μινγκς έρχεται σε συνέχεια εβδομάδων αντιπαράθεσης σχετικά με το κατά πόσον η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε υποστηρίξει την ενέργεια των παικτών της Αγγλίας να γονατίζουν συμβολικά καταγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο τις φυλετικές διακρίσεις.

Ο Τζόνσον προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πριν από το ποδοσφαιρικό τουρνουά, όταν δεν καταδίκασε τους οπαδούς που αποδοκίμαζαν τη στάση των παικτών κατά την έναρξη των αγώνων, σχολιάζουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι έδινε την εντύπωση ενός ηγέτη που χαιρόταν να πυροδοτεί τους λεγόμενους «πολέμους των πολιτισμών».

Ο Τζόνσον, όταν ρωτήθηκε τη Δευτέρα αν θα γονάτιζε κι αυτός, απέφυγε να απαντήσει απευθείας στην ερώτηση. Πολλοί στο κόμμα του έχουν αντιταχθεί στην ενέργεια αυτή, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι συνδέεται με… κομμουνιστικό κίνημα.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι να δείξουν σεβασμό και πόσο καταδικάζουν τον ρατσισμό», δήλωσε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι ήταν στον αγώνα την Κυριακή και ότι ολόκληρο το πλήθος σεβάστηκε τους ποδοσφαιριστές. «Δεν άκουσα ούτε ένα γιουχάισμα», είπε.

O Στιβ Μπάρκλεϊ, επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, υπερασπίστηκε την υπουργό Πατέλ σε ραδιοφωνική εκπομπή την Τρίτη, λέγοντας ότι έπεσε η ίδια θύμα διαδικτυακής ρατσιστικής επίθεσης και ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Ωστόσο, ο συντηρητικός βουλευτής Τζόνι Μέρσερ είπε ότι ο Μινγκς είχε «απολύτως δίκιο» για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση. «Πολύ άβολα η θέση που οι Συντηρητικοί αναγκαζόμαστε άσκοπα να βάλουμε τους εαυτούς μας», έγραψε στο Twitter. «Δεν πρέπει να χάσουμε τον δρόμο μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα