Τα έργα κατασκευής του Nord Stream 2 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος Αυγούστου, με τον αγωγό να μπορεί να λειτουργεί στο πλήρες του δυναμικό πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Πρόκειται για άλμα το οποίο -εκτός γεωπολιτικού, κυρίως, απροόπτου- θα αυξήσει σημαντικά τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά τις αντιδράσεις άλλων χωρών και κυρίως των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναμένεται ότι θα συζητήσει ξανά το θέμα στην επίσημη συνάντηση που θα έχει με την Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη στο Λευκό Οίκο, χωρίς όμως να αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στη στάση των δύο πλευρών. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να κάνει λίγο πίσω στις απειλές για κυρώσεις κατά εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού προκειμένου να μην έλθουν σε κόντρα με τους ευρωπαίους συμμάχους τους και ιδιαίτερα το Βερολίνο. Η κυβέρνηση Μέρκελ από την πλευρά της επιδιώκει να γεφυρώσει τις διαφορές καλώντας τη Μόσχα να συνεχίσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του Nord Stream 2.

Ο αγωγός έχει δύο σκέλη με το πρώτο να έχει ήδη τελειώσει από τις αρχές του Ιουνίου. Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει επιπλέον γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου όπως είχε αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 7 Ιουνίου.

Το 98% του αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία έχει ολοκληρωθεί επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nord Stream AG, Ματίας Βάρνιγκ μιλώντας στη Handelsblatt. Ο Βάρνιγκ επανέλαβε το στόχο της εταιρείας να μπει σε πλήρη λειτουργία ο αγωγός μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών θα μείνει μόνο να πραγματοποιηθούν δοκιμές πιστοποίησης για την πίεση του φυσικού αερίου και άλλα επιμέρους συστήματα. Κινητήρια δύναμη πίσω από τον Nord Stream 2 είναι η Ρωσία και η κρατική Gazprom.

Ο αγωγός αυτός παρακάμπτει πλήρως την Ουκρανία με την οποία στο παρελθόν η Μόσχα είχε κοντραριστεί ουκ ολίγες φορές, με τις ΗΠΑ όμως να συντάσσονται με το πλευρό του Κιέβου. Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι ο Nord Stream 2 θα αυξήσει την εξάρτηση των Ευρωπαίων από τη Ρωσία και για αυτό το λόγο από το 2019 ξεκίνησε διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του, πετυχαίνοντας καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου. Ο Nord Stream 2 διπλασιάζει ουσιαστικά τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη που σήμερα εξυπηρετείται από τον Nord Stream 1. Πλέον η συνολική ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσει σε ετήσια βάση τα 55 δις κυβικά μέτρα.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή η Μέρκελ

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε ότι η Ευρώπη θα κάνει ό, τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι ροές φυσικού αερίου θα συνεχιστούν μέσω της Ουκρανίας ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 απευθείας μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Η υπόσχεση αυτή θεωρείται ως προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην χρησιμοποιήσει τον αγωγό ως πολιτικό όπλο και δόθηκε καθώς η Μέρκελ ετοιμάζεται να ταξιδέψει προς τις ΗΠΑ. «Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να καταστήσουμε σαφές ότι ο Nord Stream 2 δεν αντικαθιστά την υποσχόμενη προμήθεια (φυσικού αερίου από τη Ρωσία) μέσω της Ουκρανίας», δήλωσε η Μέρκελ στο Βερολίνο μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βόλντιμιρ Ζελένσκι, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια