Από τη Σχολή του Μονάχου και τον ακαδημαϊκό νεωτερισμό μέχρι την αναζήτηση της ελληνικότητας της Γενιάς του ’30 και έπειτα μια ποικιλία Ελλήνων εικαστικών δημιουργών διαφορετικών σχολών και περιόδων, με διαφορετικές αφετηρίες και προθέσεις, επιλέγουν να εντάξουν στο έργο τους τη θεματική στην οποία παρουσιάζονται οι επαγγελματοβιοτέχνες.

Αυτό συμπεραίνουν οι συντάκτες της έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΜΕ της Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με θέμα «Αναπαραστάσεις των επαγγελματιών και βιοτεχνών στη ζωγραφική, στον κινηματογράφο και στη λογοτεχνία». Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν 73 πίνακες από 20 Έλληνες ζωγράφους που συγκροτούν ένα σημαντικό σώμα ελληνικής ζωγραφικής παραγωγής.

Αν και η συγκεκριμένη θεματική δεν αποτελεί μία από τις βασικές ενότητες στις οποίες αναφέρεται το έργο της πλειοψηφίας, τουλάχιστον, των Ελλήνων εικαστικών, παρόλα αυτά η έρευνα κατέδειξε έναν σημαντικό αριθμό έργων που επιχειρούν να αναδείξουν μια τέτοια θεματική. Η ανάδειξη των θεματικών αυτών διαφαίνεται άλλοτε μέσα από την προσπάθεια απεικόνισης των ίδιων των ανθρώπων, άλλοτε του αστικού τοπίου και της πόλης που αλλάζει ή συχνά με ρομαντική πρόθεση για την αποτύπωση της εικόνας της πόλης αλλά και ενός τρόπου ζωής που πλέον χάνεται.

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη ΕΔΩ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus