Υπέρ της διατήρησης της χρήσης μάσκας στο εσωτερικό των καταστημάτων τάχθηκε ο σύνδεσμος λιανεμπόρων της Γερμανίας, καθώς φοβούνται τα χειρότερα από την αναζωπύρωση της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων και θέλουν κυρίως να αποφύγουν νέους περιορισμούς. Η παρέμβαση αυτή ήρθε σε ένα διάστημα που κάποια κρατίδια έχουν αρχίσει να προχωρούν σε μείωση των περιορισμών αναφορικά με τη χρήση μάσκας.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ότι είναι δυνατόν, για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown» σχολίασε ο Στέφαν Γκενθ, γενικός διευθυντής του συνδέσμου λιανεμπόρων HDE, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η συζήτηση εξάλλου έχει φουντώσει στη χώρα μετά την απόφαση της Σαξονίας να άρει την υποχρέωση της χρήσης μάσκας στα καταστήματα του κρατιδίου.

«Η κρίση δεν βρίσκεται πίσω μας, η κατάσταση είναι ακόμη πολύ δύσκολη για τα περισσότερα καταστήματα» σχολίασε ο κ. Γκενθ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του HDE, ο κλάδος αναμένει συνολική αύξηση στις πωλήσεις για το 2021 κατά 1,5%, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων στα τρόφιμα κατά 3,1%, που θα καλύψει τη συρρίκνωση για τον υπόλοιπο κλάδο κατά 4,2%. Ειδικά τα καταστήματα ενδυμάτων έχουν πάθει τεράστια ζημιά με τις πωλήσεις για φέτος να αναμένεται να κινηθούν κατά 37% χαμηλότερα σε σχέση με τα στοιχεία του 2019, ήτοι πριν την πανδημία.

Βέβαια, οι online πωλήσεις λιανικής εκτιμάται πως θα αυξηθούν περίπου κατά 20% φέτος στα 87 δισ. ευρώ, ένα ποσοστό που συνιστά επί τα βελτίω αναθεώρηση σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του HDE. Όμως, συνολικά για τη γερμανική αγορά τα τρία τέταρτα των καταστημάτων του λιανεμπορίου κατέγραψαν πτώση του τζίρου κατά το πρώτο μισό του έτους, λόγω των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων.

Τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να χαλαρώνουν, όμως η αναζωπύρωση της πανδημίας έχει προκαλέσει πανικό στον κλάδο. Η χώρα ανακοίνωσε 1.548 νέα κρούσματα χθες, ήτοι μια αύξηση κατά 563 σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Μία μέρα νωρίτερα η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ, σε δηλώσεις της, προειδοποίησε για τη διατήρηση των μέτρων προστασίας καθώς η πανδημία αναζωπυρώνεται και κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί άμεσα.

Οι ειδικοί, εξάλλου, υποστηρίζουν πως πριν τα τέλη του καλοκαιριού η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχεί στα κρούσματα, τα οποία λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του στελέχους αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή