Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών στις ΗΠΑ (FCC) ψήφισε ομόφωνα χθες, Τρίτη, για την ολοκλήρωση ενός προγράμματος οικονομικού ύψους 1,9 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την αποζημίωση κυρίως επαρχιακών εταιριών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που απέσυραν εξοπλισμό κινεζικών εταιριών από τα δίκτυα τους, επί τη βάσει απειλών εθνικής ασφάλειας.

Πρόκειται για εξοπλισμό των εταιριών Huawei και ZTE Corp.

Τον προηγούμενο χρόνο, η FCC χαρακτήρισε την Huawei και την ΖΤΕ απειλές εθνικής ασφάλειας για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρίες να διαθέσουν κονδύλια 8,3 δισεκατομμυρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αγορά εξοπλισμού από τις αναφερόμενες εταιρίες.

Η FCC τον Δεκέμβριο υιοθέτησε κανονισμούς απαιτώντας από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες που χρησιμοποιούν εξοπλισμό από την ZTE ή την Huawei να «απενεργοποιήσουν και να αντικαταστήσουν» τον εξοπλισμό αυτό.

«Υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος, ο εξοπλισμός αυτός να παραποιηθεί, να καταστεί προβληματικός ή να ελεγχθεί από ξένες χώρες», δήλωσε η υπηρεσιακή πρόεδρος της FCC Τζέσικα Ρόζενβορσελ.

«Θα εξετάζουμε το ένα δίκτυο μετά το άλλο, τον κάθε σταθμό βάσης, αλλά και το ένα ρούτερ μετά το άλλο, μέχρι να απαλλαγούμε από τον εξοπλισμό που θα μπορούσε να υποβαθμίσει την εθνική μας ασφάλεια. Είναι μία δύσκολη αποστολή», παρατήρησε η ίδια.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αγροτικές περιοχές και οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλό λειτουργικό κόστος, ενώ έχουν δυσκολίες στην εξεύρεση του κατάλληλου εργατικού δυναμικού για την απομάκρυνση και την αντικατάσταση εξοπλισμού.

Η Huawei ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της ότι οι κανονισμοί «αποτελούν απλά μία μη ρεαλιστική προσπάθεια για να διορθωθεί κάτι το οποίο δεν έχει παρουσιάσει βλάβη. Η πρωτοβουλία της FCC δημιουργεί υπερβολικές προκλήσεις για τις περιφερειακές εταιρίες στις πιο απομακρυσμένες περιοχές των ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρήσουν το ίδιο υψηλό επίπεδο στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους χωρίς να προκληθεί αναστάτωση».

Ο τελικός κανονισμός της FCC επεκτείνει τις εταιρίες που δικαιούνται αποζημίωσης από αυτές με δύο εκατομμύρια ή λιγότερους πελάτες, σε αυτές με δέκα εκατομμύρια ή λιγότερους πελάτες.

Το Σεπτέμβριο του 2020, η FCC εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν 1,837 δισεκατομμύριο δολάρια για την απομάκρυνση και την αντικατάσταση εξοπλισμού της Huawei και της ZTE από τα υπάρχοντα δίκτυα.

Η υποχρέωση αντικατάστασης εξοπλισμού πέρα από την Huawei και τη ZTE, αναφέρεται στον εξοπλισμό από τις εταιρίες Hytera Communications Corp , Hangzhou Hikvision Digital Technology Co και Zhejiang Dahua Technology Co.

Τον Αύγουστο του 2020, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε από τις υπηρεσίες της να προχωρούν στην αγορά αγαθών ή υπηρεσιών από οποιαδήποτε από τις παραπάνω πέντε κινεζικές εταιρίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή