Επιπλοκή για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ συνιστά η σημερινή απόφαση του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου της Ισπανίας να κρίνει ως αντισυνταγματικά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει οι αρχές μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2020 για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, που είχε μόλις αρχίσει την πορεία της. Αντιθέτως το νεοφασιστικό Vox που είχε φέρει το θέμα στα δικαστήρια, πανηγύρισε!

Συγκεκριμένα, το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε πως κάποια από τα μέτρα δεν είχαν επαρκή νομική βάση, καθώς η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κηρύξει τη χώρα σε «κατάσταση επιφυλακής» και όχι στην ανώτατη βαθμίδα της «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».

Αν και η απόφαση πιθανότατα δεν δίνει αρκετό «πάτημα» σε επιχειρήσεις και καταστήματα να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το κράτος για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν από τα περιοριστικά μέτρα, είναι εξαιρετικά πιθανό να ανοίξει το δρόμο για διαγραφή προστίμων ή τη διεκδίκηση επιστροφής χρημάτων που καταβλήθηκαν για παραβιάσεις των μέτρων από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις πολιτικές παρενέργειες, αυτές είναι εύλογες. Πρόκειται για ήττα της κυβέρνησης Σάνσεθ και μάλιστα σε ένα διάστημα που η αναζωπύρωση της πανδημίας και η κάθετη αύξηση των κρουσμάτων έχει αρχίσει να ανοίγει τη συζήτηση για επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων, ειδικά σε κάποιες περιοχές. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα δυσκολέψει την κυβέρνηση να πάει και πάλι σε αυστηρά μέτρα, αν το τέταρτο κύμα αποδειχτεί πολύ δυνατό, παρά και την ενίσχυση των εμβολιασμών.

Αντιθέτως το νεοφασιστικό εθνικιστικό Vox, που είχε καταθέσει την αγωγή, πανηγύρισε κάνοντας λόγο για επιβεβαίωση της άποψης του πως επρόκειτο για αντισυνταγματικά μέτρα που παραβίαζαν τα δικαιώματα των πολιτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους