
Το ποσό των 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τρίτη έξοδό της στις αγορές, ανεβάζοντας σε 45 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που έχει μέχρι στιγμής αντληθεί για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χθες, Τρίτη, εκδόθηκε ένα 20ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Ιουλίου 2041, το οποίο οι αγορές δέχτηκαν με πολύ έντονο ενδιαφέρον, με ζήτηση κοντά στα 100 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν μια διττή συναλλαγή και η Επιτροπή συγκέντρωσε επιπλέον 5,25 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεκαετές δάνειο back-to-back, που λήγει στις 22 Απριλίου 2031 για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) και της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας (MFA).
Ο Επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν δήλωσε: «Το τρίτο ομόλογο NextGenerationEU αυξάνει το συνολικό ποσό για το NextGenerationEU σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Αυτό αποτελεί μια πολύ ενθαρρυντική αρχή για το πρόγραμμα χρηματοδότησης NextGenerationEU. Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να υποστηρίξει όλες τις προγραμματισμένες πληρωμές NextGenerationEU στα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη».
Πρόκειται για την τρίτη συναλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, μετά το 10ετές ομόλογο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξέδωσε η Επιτροπή στις 15 Ιουνίου 2021 και τη διττή συναλλαγή των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (συνίστατο σε 5ετές ομόλογο 9 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα 30ετές ομόλογο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ) που εξέδωσε η Επιτροπή στις 29 Ιουνίου.
Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Επιτροπή – εξ ονόματος της ΕΕ – θα συγκεντρώσει από τις κεφαλαιαγορές έως και 800 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2026. Τα 421,1 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν κυρίως για επιχορηγήσεις (στο πλαίσιο του RRF και άλλων προγραμμάτων προϋπολογισμού της ΕΕ) και τα 385,8 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια. Αυτό θα μεταφραστεί σε όγκο δανεισμού κατά μέσο όρο περίπου σε 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.


Latest News

Ο πρώην CEO της Goldman Sachs στο «τιμόνι» της Carlyle;
Οι συζητήσεις και οι χρόνιες διαμάχες εντός της εταιρείας

«Πόλεμος» μετόχων για τον «θρόνο» της Disney
Η μάχη για τα ποσοστά είναι κρίσιμη, καθώς θα κρίνει ποιος θα κάνει «κουμάντο» στην Disney

Κίνηση «έκπληξη» από την Ferrari - Μοιράζει γενναία bonus στους εργαζόμενους
Η διάσημη αυτοκινητοβιομηχανία μετά τα κέρδη ρεκόρ που εμφάνισε την περσινή χρονιά επιβραβεύει τους υπαλλήλους της

Σε ποια σημεία της πόλης βρίσκουν οι άνθρωποι την ευτυχία
Μια ανάλυση των tweets μέσω γεωγραφικής ετικέτας αποκαλύπτει μια σειρά συναισθημάτων, ανάλογα με το πού βρίσκεστε σε μια πόλη

Γιατί καταρρέουν Apple, Amazon, Alphabet- Φωτεινές εξαιρέσεις Microsoft και Meta
Κόλαφος τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακίνωσαν οι τρεις κολοσσοί της τεχνολογίας

Γιατί ο 92χρονος «σοφός της Όμαχα» θεωρείται ο μεγαλύτερος επενδυτής όλων των εποχών
Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι αναμφισβήτητα ο πιο πολυσυζητημένος επενδυτής της αγοράς μετοχών της εποχής μας

Η μετοχή της Alphabet «καταρρέει» - Κόλαφος τα οικονομικά της αποτελέσματα
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 13,62 δισεκατομμύρια δολάρια, από 20,64 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα χρόνο νωρίτερα

Επενδύσεις-ρεκόρ στη Σαγκάη το 2022 - Πώς κινείται η κινεζική οικονομία
Οι αλλαγές σε αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, μικροκυκλώματα και εισαγωγές

Από σύζυγος του Βλαντίμιρ Πούτιν, «πρωταθλήτρια» στο ευρωπαϊκό real estate
Η Λιουντμίλα Οτσερέτναγια και ο νυν σύζυγός της έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια ευρώ από τις επιδόσεις τους στο ευρωπαϊκό real estate, με τις φήμες για ξέπλυμα χρήματος να δίνουν και να παίρνουν

Γιατί οι Ασιάτες δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα της συνταξιοδότησης
Την ώρα που οι Γάλλοι απεργούν για να μην παραταθεί ο εργασιακός τους βίος κατά δύο έτη, οι Ασιάτες θέλουν να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα