Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε σήμερα η τιμή του πετρελαίου με φόντο την άνοδο του δολαρίου, αλλά και τις πληροφορίες πως ο ΟΠΕΚ+ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων προσφοράς.

Eίναι χαρακτηριστικό πως το Brent υποχωρεί στα 74,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI έπεσε κάτω και από τα 73 δολάρια, στα 72,12 δολάρια το βαρέλι (με πτώση 1,35%, αυτή την ώρα στην αμερικανική αγορά).

Οι επενδυτές αναμένουν να διαπιστώσουν, αν οι πληροφορίες για συμφωνία στο παρασκήνιο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,  επιβεβαιωθούν και μετουσιωθούν σε ένα deal για την αναθεώρηση προς τα πάνω των επιπέδων παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.

Πάντως, ακόμη κι αν η συμφωνία επιβεβαιωθεί είναι αμφίβολο πως η αύξηση των επιπέδων προσφοράς θα είναι αρκετά μεγάλη για να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο λόγω του ανοίγματος και πάλι των οικονομιών. Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία έκθεση του που δημοσιεύτηκε σήμερα, υποστήριξε ότι η παγκόσμια ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο.

Στην ψαλίδα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς αποδίδεται και το ράλι της τιμής του πετρελαίου από τις αρχές της χρονιάς που φτάνει σχεδόν το 50%. Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν περαιτέρω άνοδο των τιμών, παρά την τωρινή πρόσκαιρη υποχώρηση τους.

Σε πρόσφατη έκθεση της η Citigroup επέμεινε πως η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει σε «σφικτά» επίπεδα ωθώντας την τιμή του Brent στα επίπεδα των 80-85 δολαρίων το βαρέλι. Έτεροι αναλυτές «βλέπουν» το πετρέλαιο ακόμη ψηλότερα, έως και στα 100 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές