Μικτή εικόνα εμφάνισαν την Πέμπτη οι αγορές της Ασίας που βρήκαν στήριξη από τη λιγότερο απογοητευτική – από όσο φοβούνταν πολλοί – κατάσταση της κινεζικής οικονομίας αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, που προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές για τις ανησυχητικές ενδείξεις για τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα την πολιτική ρευστότητας και στήριξης της οικονομίας που ακολουθεί.

Το παζλ των οικονομικών στοιχείων και δεικτών που «κράτησε» το ηθικό των επενδυτών δημοσιοποιήθηκε στον απόηχο των νέων κυρώσεων που αποφάσισε το απόγευμα της Τετάρτης η αμερικανική Γερουσία, η οποία απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ από την επαρχία Ξιανζιάνγκ της Κίνας εξαιτίας των εκτεταμένων και επί σειρά δεκαετιών διώξεων – πολλοί θεωρούν ότι έχουν προσλάβει πλέον διαστάσεις διαστάσεις γενοκτονίας – των κινεζικών αρχών εναντίον των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών πληθυσμιακών ομάδων που ζουν στην περιοχή.

Οι νέες κυρώσεις για την καταπιεστική πολιτική που παγίως εφαρμόζει το Πεκίνο έναντι των μειονοτήτων δεν επηρέασαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές στάθηκαν στην οικονομία. Κατ’ αρχάς ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2021 φρενάρησε απότομα στο 7,9% σε ετήσια βάση από το εξωπραγματικό 18,3% του πρώτου τριμήνου. Φρενάρισμα που οφείλεται βέβαια στο γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του 2020 η Κίνα είχε στην κυριολεξία κατεβάσει ρολλά για να αντιμετωπίσει την πανδημία και το ΑΕΠ της είχε συρρικνωθεί κατά 6,8%.

Οι επιμέρους δείκτες

Οι οικονομολόγοι που μετείχαν σε διάφορες έρευνες προέβλεπαν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ στο 8,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η κατώτερη των προσδοκιών επίδοση, ωστόσο, αντισταθμίστηκε από άλλα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο, που επίσης ανακοινώθηκαν.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις εκτινάχθηκαν κατά 12,1% υψηλότερα συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ οι ειδικοί που μετείχαν σε έρευνα του Reuters εκτιμούσαν ότι θα αυξάνονταν κατά 11%. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 8,3%, ξεπερνώντας επίσης αισθητά τις εκτιμήσεις των ειδικών, που προέβλεπαν αύξηση 7,8%.

Αλλά και το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση αναπτύχθηκε με ρυθμό ταχύτερο από τον αναμενόμενο. Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν, το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε αύξηση 1,3% από το πρώτο τρίμηνο (ήταν δηλαδή ακόμα πιο εκρηκτικό) ενώ οι ειδικοί ανέμεναν αύξηση μόνο 0,6%. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η ανεργία στις πόλεις παρέμεινε σταθερή στο 5% τον Ιούνιο – αν και αυξήθηκε στο 15,4% η ανεργία των νέων από 16 έως 24 ετών, επίπεδο που βρισκόταν και τον Ιούνιο του 2020.

«Εξωτερικές οι απειλές»

«Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε ένα στάδιο σταθερής ανάκαμψης με την παραγωγή και τη ζήτηση να ενισχύονται διαρκώς», ανακοίνωσε η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί να εξαπλώνεται παγκοσμίως και ως εκ τούτου οι εξωτερικές πηγές αστάθειας και οι αβεβαιότητες δεν έχουν εκλείψει».

Οι ειδικοί προειδοποιούσαν εδώ και μήνες για την πορεία ανάκαμψης της δεύτερης, μετά από την αμερικανική, οικονομίας του πλανήτη. Πηγή των ανησυχιών τους ήταν (και είναι…) οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων, κυρίως των χαλυβδόφυλλων και του χαλκού, που καλπάζουν και έχουν φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ με αποτέλεσμα να ωθούν ανοδικά τις τιμές παραγωγού στην Κίνα στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο πληθωριστικός κίνδυνος έχει επανέλθει, εξάλλου, πρακτικά σε όλες τις οικονομίες του πλανήτη καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τη βαθιά ύφεση στην οποία τη βύθισε η υγειονομική κρίση. Η Κίνα, όπως και άλλες χώρες ασφαλώς, αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες μια αναστάτωση σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα που οφείλεται εν πολλοίς και στις αναταράξεις των θαλασσίων μεταφορών που προκάλεσε η πανδημία και άλλα τυχαία γεγονότα, όπως ο αποκλεισμός επί εβδομάδες της Διώρυγας του Σουέζ και πιο πρόσφατα το κλείσιμο, ουσιαστικά, του λιμανιού Γιαντιάν στη νότια Κίνα, εξαιτίας τοπικού λοκντάουν που επέβαλαν οι αρχές για να συγκρατήσουν την έξαρση κρουσμάτων Covid.

Η εσωτερική αγορά

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και της ενέργειας εν γένει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας συνέβαλαν στη συγκράτηση της μεταπανδημικής ορμής της κινεζικής οικονομίας. Διότι ακόμα και ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης 18,3% που σημείωσε το κινεζικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2021 (ποσοστό ρεκόρ από το 1992 που ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία) ήταν χαμηλότερος από τον αναμενόμενο από τους ειδικούς (19%).

Παρά όλες τις αρνητικές αυτές παραμέτρους ωστόσο, οικονομικές και υγειονομικές, οι ενδείξεις από την πορεία της παραγωγής και της κατανάλωσης στην Κίνα το μήνα που πέρασε δείχνει την οικονομική δύναμη της χώρας και δη την ισχύ της εσωτερικής της αγοράς. Η Κίνα διαθέτει μια σαφώς εξαγωγική οικονομία, ενώ έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε «εργαστήρι» ολόκληρου του πλανήτη. Επηρεάζεται ως εκ τούτου πολύ από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Διαθέτει όμως και μια μεγάλη δικλίδα ασφαλείας: τη μεγαλύτερη αριθμητικά εσωτερική αγορά παγκοσμίως.

Ασιατικές αγορές και Πάουελ

Κατόπιν όλων αυτών οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην ηπειρωτική Κίνα εμφάνισαν μικτή εικόνα. Ο σύνθετος δείκτης της αγοράς της Σανγκάης λίγο πριν από το κλείσιμο ενισχυόταν κατά 0,26%, ενώ ο δείκτης της αγοράς Σεντζέν υποχωρούσε επίσης κατά 0,26%. Στο Χονγκ Κονγκ έγινε «πάρτι» και ο Hang Seng ενισχυόταν κατά 1,33%.

Στην Ιαπωνία οι απώλειες του Nikkei πλησίαζαν το 1%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα κινείτο σε σαφώς θετικό έδαφος (+0,32%). Στην αγορά του Σίδνεϊ ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 0,16%. Ο ευρύτερος δείκτης της Morgan Stanley (MSCI) για τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) ενισχυόταν κατά 0,56%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τις αγορές σήμερα στηρίζει και η δήλωση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι «η αμερικανική οικονομία απέχει πολύ ακόμη από το σημείο που πρέπει να βρίσκεται προκειμένου να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα σε αλλαγή πολιτικής». Χαμηλά επιτόκια δηλαδή, στήριξη της ρευστότητας και αδιαφορία για τις Σειρήνες του πληθωρισμού, που όμως κατατρόμαξαν χθες τους επενδυτές μετά την ανακοίνωση ανησυχητικών στοιχείων από ΗΠΑ και Βρετανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή