Η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 7,9% σε ετήσια βάση για το 2ο τρίμηνο , μετά το ιλιγγιώδες 18,3% που κατέγραψε στο 1ο τρίμηνο (μετά από συρρίκνωση 1 έτους) , σηματοδοτώντας τη διακοπή της ανάκαμψης τύπου V .

Η συγκεκριμένη καταγραφή ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη επέκτασης 7,7% από 29 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της Nikkei, αλλά υπολείπεται της εκτίμησης του Reuters για αύξηση 8,1% για την περίοδο Απριλίου έως Ιουνίου.

Την ίδια ώρα,  το 26% των κινεζικών εταιρειών που ρωτήθηκαν τον Ιούνιο προέβλεψαν αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά το επόμενο έτος, από το 28% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Markit και ενώ ο μέσος όρος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στο 38%.

Η έρευνα της Markit αποδίδει αυτήν την εξέλιξη σε παράγοντες κινδύνου, όπως η αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και εκτιμήσεις για άνοδο του επιχειρηματικού κόστους.

Από εκεί και πέρα, το ΑΕΠ 2ου τριμήνου αυξήθηκε 1,3% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο, «βαδίζοντας ταχύτερα από το ρυθμό 0,6% μεταξύ του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους και του τέταρτου τριμήνου του 2020. Ωστόσο, η τελευταία τριμηνιαία αύξηση ήταν ακόμη πιο αργή από το ρυθμό 2,6% του τέταρτου τριμήνου.

«Η οικονομία της Κίνας σημειώνει σταθερή ανάκαμψη», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Εθνική Στατιστική Αρχή της χώρας.

Ωστόσο,  πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας και την ετεροβαρή ανάκαμψη στο εσωτερικό.

Οι οικονομολόγοι εκφράζουν ανησυχίες για την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη τους τελευταίους μήνες.

Με τις ιστορικά υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, όπως το σιδηρομετάλλευμα και ο χαλκός, οι τιμές παραγωγού έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Η αλυσίδα παραγωγής αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν μεγάλο ανεκτέλεστο, ενώ οι ελλείψεις ενέργειας επηρεάζουν αρνητικά τη βιομηχανική παραγωγή.

Αύξηση λιανικών πωλήσεων και βιομηχανικής παραγωγής

Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,1% τον Ιούνιο συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο επίπεδο του 11% που είχε προβλέψει το Reuters.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 8,3%, απόδοση μεγαλύτερη από το 7,8% του Reuters.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι θα υποστηρίξουν τις εταιρείες που επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων.

Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε σταθερό στο 5% τον Ιούνιο, ενώ η ανεργία για την ηλικιακή κατηγορία ηλικίας 16 έως 24 ετών ανήλθε στο 15,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας