Με γοργό ρυθμό ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών από τις μεγάλες πλημμύρες στη δυτική Γερμανία που ξεπερνά τους 33, με δεκάδες ακόμη τραυματίες αλλά και αγνοούμενους, σοκάροντας τη κοινωνία της χώρας και φέρνοντας ήδη στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων.

Η μεγαλύτερη καταστροφή εντοπίζεται στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (που είναι το πλουσιότερο της χώρας), όπως και το γειτονικό Ρηνανία-Παλατινάτο.

Οι γερμανικές αρχές κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή, με την ίδια την Καγκελάριο Μέρκελ να δηλώνει «σοκαρισμένη» από τις εικόνες.

Μεγάλες δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, με τη χρήση και εναέριων μέσων έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τους κατοίκους, καθώς οι κάμερες δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν ανέβει στις σκεπές των σπιτιών τους για να σωθούν και έχουν εγκλωβιστεί εκεί.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά διότι οι πληγείσες περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τεράστια προβλήματα παρουσιάζει το οδικό δίκτυο, όπως βέβαια το δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 200.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, πολλά σπίτια κινδυνεύουν και να καταρρεύσουν.

Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες, όπως και ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τεράστια προβλήματα από τις πλημμύρες καταγράφει επίσης η Ολλανδία, ενώ το Βέλγιο μετρά επίσης τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς. Στο Βέλγιο μια πόλη 2.000 κατοίκων εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, ενώ το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες δύο μέρες σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης εντείνοντας τα προβλήματα. Την ίδια ώρα η καταστροφή έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την αύξηση της συχνότητας και της έντασης στα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο Άρμιν Λάσετ, που πέρα από υποψήφιος Καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης στις κάλπες του Σεπτεμβρίου παραμένει για την ώρα τοπικός πρωθυπουργός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έσπευσε να επισημάνει την ανάγκη λήψης αποφασιστικότερων μέτρων για την πάταξη του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το ίδιο, άλλωστε, έχουν ήδη κάνει οι αντίπαλοι του, Πράσινοι εν όψει των εκλογών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green