Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να ανακάμψει αυτή και την επόμενη χρονιά, μετά τη μείωση κατά περίπου 1% που σημείωσε το 2020, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

Την Πέμπτη, η Έκθεση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά περίπου 5% το 2021 και 4% το 2022, καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες προσπαθούν να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η έκθεση του οργανισμού με βάση τη Συμφωνία των Παρισίων δείχνει ότι, παρόλο που η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% το φετινό έτος και κατά 6% το 2022, δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.

Η ΙΕΑ ανέφερε ότι οι ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να εξυπηρετήσουν περίπου τη μισή από την προβλεπόμενη αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση το 2021 και το 2022. Στον αντίποδα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται σε ορυκτά αναμένεται να καλύψει το 45% της πρόσθετης ζήτησης το 2021 και το 40% το 2022.

Σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, η έκθεση προβλέπει αύξηση κατά 3,5% αυτό το έτος και 2,5% το 2022.

Σε γενικές γραμμές, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον κύριο λόγο συνεχίζουν να έχουν τα ορυκτά.

Το προηγούμενο έτος, ο άνθρακας ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή του 34% της ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το αέριο για το 25%, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, με τον συνδυασμό ανανεώσιμων και πυρηνικής ενέργειας να  αποκτά ένα ποσοστό 37%.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο που χρειάζεται για να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, διευθυντής των αγορών ενέργειας και ασφάλειας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. «Καθώς η οικονομία ανακάμπτει, μετά την πανδημία, γινόμαστε μάρτυρες μίας απότομης αύξησης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο απόηχος της Συμφωνίας των Παρισίων, που αποσκοπεί στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ή καλύτερα τους 1,5, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, διατρέχει σημαντικό κίνδυνο από τις συζητήσεις για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών.

Η μετατροπή των ανθρώπινων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε μηδενικές μέχρι το 2050 θεωρείται υψίστης σημασίας για την επίτευξη των 1,5 βαθμών Κελσίου.

Προς τα τέλη της φετινής χρονιάς, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 26) θα λάβει χώρα στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Θεωρείται ένα κρίσιμο γεγονός, με πολλούς να ευελπιστούν ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τις κυβερνήσεις ώστε να επιτύχουν τους στόχους που έθεσαν στη Συμφωνία των Παρισίων.

Παρά τον έκτακτο χαρακτήρα της COP 26, η πραγματικότητα δείχνει πόσο μεγάλη πρόκληση θα είναι η επίτευξη των στόχων για το κλίμα εντός των επόμενων ετών.

Οι εταιρείες ενέργειας συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέα κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, τα ορυκτά συνεχίζουν να διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στην τελευταία της έκθεση, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δήλωσε ότι αναμένει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα να αυξηθεί σχεδόν κατά 5% το 2021 και επιπλέον 3% το 2022, μετά τη μείωση που σημείωσε κατά 4,6% το 2020.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα πρόκειται να ξεπεράσει τα προπανδημικά επίπεδα το 2021 και να φτάσει τα υψηλότερα επίπεδά της το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green